Štítky: | Kukleny |

Kukleny zůstávají pro hradeckou radnici stranou. Šanci na vznik má zatím jeden park

Vizualizace projektu v Kuklenách.
Vizualizace projektu v Kuklenách. | autor: MMHK

Už je to deset let, co hradecká radnice představila velkolepé plány s městskou čtvrtí Kukleny. Měly vzniknout dva parky, v místě koželužny náměstí a domov pro seniory. Zatím však plány zůstávají pouze na papíře. Radnice na ně přitom má projekty i stavební povolení. Šlo by o první odpočinkové zóny v rozlehlé lokalitě. Nejblíž uskutečnění je park Pernštejnů. Informaci přináší zpravodajský server iDNES.cz.

„Je to už šestnáct let. Od té doby se tady neudělalo nic. Když se podíváte do zápisů komise místní samosprávy, je to jen házení hrachu na zeď. Radnice si neuvědomuje, že je to brána do města, vizitka,“ upozorňuje místopředseda KMS a zastupitel Petr Nebeský (Rozvíjíme Hradec).
    
Zatímco developeři staví v Kuklenách jeden bytový dům za druhým, radnice slíbené projekty, jakými jsou třeba park Pernštejnů a Sádky, hrne před sebou. Výjimkou je jen demolice bývalé koželužny, na jejímž místě má vzniknout náměstí, domov pro seniory a třetí park Koželuhů.

Přesto mají Kuklenští naději alespoň na vznik prvního ze tří uvažovaných parků. Do rozpočtu na letošní rok se po nástupu nové koalice dostal park Pernštejnů, který má být na místě zanedbané zeleně za knihovnou naproti zdejší základní škole. „Doufal jsem, že se co nevidět začne stavět. Při každém jednání s kolegy ve vedení města neopomínám připomínat, že bychom měli zahájit realizaci parku. Beru to jako jeden z dluhů vůči Kuklenám,“ uznává náměstek primátorky pro urbanismus a životní prostředí Adam Záruba (Změna).

Park se sice dostal do rozpočtu, ale reálně se na něm dosud nepracovalo. Město dokonce muselo požádat o další prodloužení stavebního povolení. Nyní už je jasné, že letos se začne maximálně s kácením zeleně před zimou.

„Připravuje se soutěž na zhotovitele, ale předtím se ještě musí aktualizovat platnost stavebního povolení. Letos se bude soutěžit a stavět zjara,“ potvrzuje vedoucí investičního odboru Michal Jandík. Úředníci předpokládají, že vybudování parku se za jednu sezonu nestihne a práce se přehoupnou do roku 2025.

Zpoždění parku ještě není tak zásadní jako jiný městský projekt v Kuklenách. Už od roku 2007 radnice hovoří o nutnosti vybudovat tam protipovodňová opatření, bez nichž by stoletá voda zaplavila část Kuklen i Pražského Předměstí. Zastupitelé už loni před Vánoci schválili vypsání zakázky na studii a dokumentaci pro územní rozhodnutí, jenže tendr za půl roku město nevypsalo.

„Hlavním důvodem jsou personální kapacity na magistrátu. Připravuje se řada projektů, teď jsme třeba vyhodnocovali zakázku na dokumentaci pro revitalizaci Piletického potoka. Situace však dnes začíná být kvůli termínům kritická, proto chceme výběrové řízení vypisovat v červenci,“ přiznává Záruba, že město už má nůž na krku.

Radní o zakázce rozhodli v druhé půli července. Nejvyšší čas posunout projekt dál je ze dvou důvodů. Město jednak potřebuje nepromeškat dobu, kdy na protipovodňová opatření může čerpat dotace, za druhé na něj tlačí developer, který v Kuklenách připravuje stavbu osmi bytových domů v projektu Sousedství. Kdyby začal stavět bez dohody s městem, může to vybudování protipovodňové ochrany Kuklen výrazně ztížit.

Studie protipovodňové ochrany Kuklen totiž ukázala, že výhodné je nechat Malý labský náhon, který čtvrtí protéká, rozlít právě na území developera. „Potřebujeme se s městem dohodnout na parametrech. Vznikla sice studie, ale už se dlouho nic neděje. My jsme vzali její výstupy a tu plochu jsme nezastavěli, vybudujeme tam koryto. Když ho uděláme 70 centimetrů hluboké, vyřešíme problémy na našem území, ale povodňová vlna zůstane dál v Kuklenách. Když to bude 140 centimetrů a město na to naváže, vyřeší se problémy celých Kuklen,“ nastiňuje developer Tomáš Vrbický ze společnosti Noho.
   
Potíž je, že Noho se blíží fázi, kdy chce připravit žádost o územní a stavební povolení. V tu chvíli už potřebuje dohodu s městem. Pokud by se práce nekoordinovaly, hrozilo by, že radnice začne s terénními úpravami až ve chvíli, kdy vedle budou stát zcela nové domy. „Pro jejich obyvatele by to bylo samozřejmě nepříjemné a i pro město by to mohlo být těžší, protože oni proti tomu budou samozřejmě brojit,“ míní developer.

„Vše je koordinováno, i proto už musíme opatření připravit. Nechceme to zbytečně oddalovat i kvůli dotacím, protože pokud na to chceme čerpat peníze, musí to být hotové v roce 2027,“ ujišťuje Záruba, že město s developerem komunikuje. Náklady na protipovodňovou ochranu se odhadují na 100 milionů korun. Výraznou část má pokrýt právě dotace.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Tmavý podjezd v Kuklenách čekají opravy. Má z něj být umělecká brána

Tmavý, nízký a úzký podjezd v Kuklenách by se měl zásadně proměnit. Z místa, kteému se říká myší díra, a kde se tu a tam zasekne náklaďák s vyšším přívěsem a nebo se z něj při velké vodě stane rybníček, by se měla stát světlá a umělecky pojatá brána do centra Hradce Králové.…
Čtěte více

Nové náměstí by mohlo začít vznikat v lokalitě zbourané kuklenské koželužny

V místě zbourané koželužny v Kuklenách by mohlo začít vznikat nové náměstí. Developer, který v místě staví bytový dům, se chce pustit do jeho stavby. Nechce čekat na město, jež se se svými plány zpozdilo. Původně radnice počítala, že náměstí vyroste v letech 2023 až 2026, možná…
Čtěte více

Křižovatka u Kuklen by měla být dokončena, výjezd na Jaroměř bude snadnější

Po více než šesti letech od otevření dokončí Ředitelství silnic a dálnic kompletně mimoúrovňovou křižovatku (MÚK) Kukleny na dálnici D11 u Hradce Králové. Dobuduje takzvaný čtvrtý kvadrant. Stavba má přinést bezpečnější napojení na dálnici ze silnice 611 a naopak. Infromaci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme