Štítky: | startovací byty | byty |

V Kuklenách bude mít město jedenáct nových bytů. O budoucích nájemnících si rozhodne samo

Město bude disponovat jedenácti novými byty.
Město bude disponovat jedenácti novými byty. | autor: Ilustrační foto:hradeckralove.cz

V hradeckých Kuklenách na Pražské třídě bude brzy zrekonstruovn dům, který nabídne jedenáct nových městských bytů. Původně měl být tento objekt určen na sociální bydlení a investici měla radnice zčásti hradit pomocí dotace z evropských fondů. Podmínky k získání dotace však městu nevyhvovaly. Nájemce by podle nich tak musel byt opustit například v případě, že by došlo ke zvýšení jeho příjmů. Rada města proto rozhodla o tom, že nájemce těchto nových bytů nebude omezovat pouze na klienty z oblasti sociální péče a dotaci nevyužije. Nové byty tak budou zařazené do městského bytového fondu. Současně město vyčlení odpovídající počet jiných městských bytů pro původně plánovaný účel, tedy sociální bydlení.

O rekonstrukci bylo rozhodnuto vzhledem k neutěšenému stavu objektu. „Projekt přestavby původně počítal s tím, že tyto nové byty budou využívat rodiny s dětmi či jednotlivci, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. Dále ti, kteří mají snahu se postupně postavit na vlastní nohy bez sociální pomoci města, jsou schopni dodržovat podmínky nájemního bydlení a mají perspektivu začlenění do společnosti. Tedy mají práci, platí své závazky a dnes žijí například v ubytovně na Brněnské,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

Město přípravu rekonstrukce objektu zahájilo před několika lety a samotné stavební práce zahájilo na podzim v roce 2020. Na tuto investici ve výši necelých 29 milionů korun včetně DPH se radnici podařilo získat dotaci 21,4 milionů korun z  Integrovaného regionálního operačního programu. „Podmínky dotace mimo jiné určují, jakých maximálních příjmů mohou nájemníci bytů vystavěných  s podporou z tohoto dotačního programu dosahovat. Problém je v tom, že reálné příjmy našich uvažovaných klientů se v porovnání s dobou, kdy se podávala žádost, zvýšily. Tím došlo k tomu, že se bohužel lidé, se kterými jsme do těchto nových bytů počítali, do těchto parametrů nevejdou. A to by bylo kontrolované 20 let. Kdybychom je v těchto bytech ubytovali, dopustili bychom se porušení dotačních podmínek a městu by hrozilo odejmutí dotace a další případné sankce, jako jsou penále. Proto městská rada rozhodla, že rekonstrukci uhradíme kompletně z městského rozpočtu, tedy bez dotace. V podstatě jiná ekonomicky rozumná cesta nebyla. Město tak tyto byty může zařadit do svého bytového fondu a je zcela na nás, zda do kategorie startovacích, pro rodiny s dětmi, nebo komerčních,“ vysvětluje ekonomická náměstkyně primátora Monika Štayrová.

Rekonstrukce objektu se nyní blíží ke konci. „V rámci kompletní rekonstrukce došlo například k výměně topení a oken, opravena byla také střecha. Vystavělo se zázemí se sušárnou, místností pro kola a kočárky a skladem nářadí. V rekonstruovaném objektu je jedenáct bytových jednotek včetně jednoho bezbariérového bytu. Původní termín dokončení stavby byl ke konci roku, ale vzhledem k omezení v souvislosti s covidovou situací v průběhu stavby nakonec předpokládáme dokončení na jaře příštího roku,“ dodává Jiří Bláha, náměstek primátora pro oblast investic.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nová bytová rezidence se začne stavět v ulici Na Střezině

Už několik týdnů leží pokácené stromy na zelené ploše v hradecké ulici Na Střezině. V létě se na pozemku nedaleko Gočárova okruhu začne stavět Rezidence U Sadů. Investor slibuje, že zeleň nahradí a že u bytového domu vznikne i příjemné místo pro relaxaci. Nové developerské…
Čtěte více

Město nabízí startovací byty k pronájmu. Jejich počet se do konce roku ještě navýší

Hradec Králové opět vyhlašuje výběrové řízení na pronájem startovacích bytů. Uvolněných bytů k okamžitému nájmu je aktuálně 14, a to s dispozicí 1+kk a 2+kk. Dalších 16 bytů by se mohlo uvolnit do konce letošního roku, počet se ale ještě může změnit. Žádosti o pronájem bytů se…
Čtěte více

Kolem Piletického potoka by mohly vyrůst byty, obchody i školka

Moderní čtvrť pro více než dva a půl tisíce obyvatel, malé obchody a služby nebo mateřská škola. I tak by mohla podle vypracovaných studií v budoucnu vypadat nová čtvrť v lokalitě Severní zóna, která je plánována v návaznosti na protipovodňové úpravy a revitalizaci Piletického…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme