Štítky: | Kukleny | koželužna |

Nové náměstí by mohlo začít vznikat v lokalitě zbourané kuklenské koželužny

Koželužna ještě před demolicí.
Koželužna ještě před demolicí. | autor: hradeckralove.cz

V místě zbourané koželužny v Kuklenách by mohlo začít vznikat nové náměstí. Developer, který v místě staví bytový dům, se chce pustit do jeho stavby. Nechce čekat na město, jež se se svými plány zpozdilo. Původně radnice počítala, že náměstí vyroste v letech 2023 až 2026, možná to však bude ještě déle. Společnost Noho nabídla městu, že alespoň část budoucího náměstí vybuduje za vlastní peníze, aby se lidé v jejím domě po nastěhování necítili jako osadníci uprostřed měsíční krajiny. Informaci přináší zpravodajský server iDNES.cz.

„Chceme si od města pronajmout pozemek a udělat nějaké provizorní úpravy. Vysadit stromy, vyset trávu, udělat terénní úpravy, vybudovat hřiště a umístit lavičky, aby to nebylo staveniště, ale veřejný prostor,“ vysvětluje pro iDNES šéf Noho Tomáš Vrbický. Chce do projektování provizorního náměstí zapojit také veřejnost. Už vypustilo online dotazník, v dubnu dojde na workshopy na zdejší základní škole a na jednání s KMS i s vedením města. Na 26. dubna společně plánují setkání v tělocvičně základní školy.

Město plánovalo dobudovat náměstí do roku 2026, avšak po obměně jeho vedení se schyluje k vypsání architektonické soutěže. Místní v Kuklenách se obávají, že stavba nabere až 10leté zpoždění. Přitom demoliční práce a terénní úpravy mají být hotovy v létě. „To nejsou obavy, to je reálný stav věci. To se prostě stane,“ dává místním za pravdu bývalý investiční náměstek primátora Jiří Bláha (ODS), za jehož působení definitivní demolice areálu začala.

Na Kukleny podle komise radnice příliš nemyslí

S variantou, že město vybuduje náměstí do roku 2026, počítala i kampaň k developerskému projektu Cihlovka 2. I proto chce Vrbický investovat do úprav. „Stále argumentovali, že nejsou peníze. Původně se to přitom mělo realizovat už dávno. Iniciativu pana Vrbického plně podporujeme a doufáme, že by se město mohlo chytit za nos a pro Kukleny konečně něco udělat,“ upozorňuje předsedkyně KMS Kukleny Alena Nekolová, že radnice na čtvrť za nádražím dlouhodobě zapomíná. Příkladem je i nedaleký park u Kalendovy ulice, jehož úpravy se připravují přes deset let.
    
Na místě bývalé koželužny přece jen došlo k odblokování jednoho velkého problému. Developer Noho se dohodl s majitelem činžovního domu číslo 111 Pavlem Kalinou a objekt, který má stát přímo uprostřed budoucího náměstí, odkoupil. Městu se dlouhodobě nedařilo s Kalinou dohodnout, došlo na naschvály i na soud o plot na dvoře. Kalina chtěl za objekt, který kdysi získal těsně před dražbou areálu koželužny, směnu v hodnotě aktuální tržní ceny, zatímco radnice trvala na výrazně nižší částce.

Radnice nakonec upravila projekt náměstí, aby se počítalo se zachováním domu. Kalina přišel s tím, že k objektu vybuduje sedmipatrovou přístavbu. Na radnici však se záměrem narazil, a tak nakonec objekt prodal Noho. Firma věří, že si objekt město odkoupí.

Vedení města novou aktivitu vítá. V objektu by mohly vzniknout třeba malometrážní byty pro seniory. S demolicí už nepočítá. „Asi nebudeme kupovat takovou nemovitost, abychom ji pak zdemolovali,“ podotýká náměstek primátorky pro územní plánování a urbanismus Adam Záruba.
   
„Náměstí chceme udělat tak, aby vyhovovalo potřebám obyvatel Kuklen. Možnost zapojit se do procesu vzniku má každý,“ vysvětluje Tomáš Vrbický. Do poloviny roku chce mít hotový návrh a ve druhém pololetí prostor upravit.

Nové vedení podle něj přistoupilo k zadání veřejné soutěže i kvůli tomu, že původní studie náměstí je zastaralá a v lokalitě došlo k řadě změn. Soutěž se bude muset vypořádat s torzem komína, se zachováním činžáku nebo s plánovanou replikou malé tovární haly. „Je to první velké náměstí, které vznikne ve městě po hodně dlouhé době, a zaslouží si, abychom to udělali co nejlíp,“ míní Záruba. Soutěž by rád vypsal ještě letos, výsledky mají být známé v příštím roce.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Tmavý podjezd v Kuklenách čekají opravy. Má z něj být umělecká brána

Tmavý, nízký a úzký podjezd v Kuklenách by se měl zásadně proměnit. Z místa, kteému se říká myší díra, a kde se tu a tam zasekne náklaďák s vyšším přívěsem a nebo se z něj při velké vodě stane rybníček, by se měla stát světlá a umělecky pojatá brána do centra Hradce Králové.…
Čtěte více

Kukleny zůstávají pro hradeckou radnici stranou. Šanci na vznik má zatím jeden park

Už je to deset let, co hradecká radnice představila velkolepé plány s městskou čtvrtí Kukleny. Měly vzniknout dva parky, v místě koželužny náměstí a domov pro seniory. Zatím však plány zůstávají pouze na papíře. Radnice na ně přitom má projekty i stavební povolení. Šlo by o…
Čtěte více

Křižovatka u Kuklen by měla být dokončena, výjezd na Jaroměř bude snadnější

Po více než šesti letech od otevření dokončí Ředitelství silnic a dálnic kompletně mimoúrovňovou křižovatku (MÚK) Kukleny na dálnici D11 u Hradce Králové. Dobuduje takzvaný čtvrtý kvadrant. Stavba má přinést bezpečnější napojení na dálnici ze silnice 611 a naopak. Infromaci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme