Štítky: | Kultura | Klicperovo divadlo | Festival | Divadlo |

Kubišová, Langerová anebo Cimrmani: u Klicperů čekají na Václava

Marta Kubišová a Aneta Langerová | Zdroj: Divadlo Ungelt Praha
Marta Kubišová a Aneta Langerová | Zdroj: Divadlo Ungelt Praha

Divadelní sezónu v Hradci Králové už v Klicperově divadle zahájili, na plno ji však už po desáté v řadě odstartuje festival s názvem Čekání na Václava. Do Hradce se sjedou velká i malá divadla z celé České republiky a s příslibem toho nejlepšího, co velké i malé scény nabízejí, budou po celý jeden měsíc okupovat hradecké divadelní scény. I letos se můžeme těšit na osvědčené soubory jako je Divadlo Járy Cimrmana či ostravské razovite Divadlo Petra Bezruče. Chybět nebude ani festivalová stálice – muzikant Karel Plíhal. Čekání na Václava však zpříjemní i speciální představení jako jsou Antikódy či komorní muzikál s Anetou Langerovou a Martou Kubišovou. 

Už zahajovací víkend festivalu Čekání na Václava slibuje nejednu nejen divadelní, ale i hudební, specialitu. V sobotu 28. září, na svátek svatého Václava, festival odstartuje groteska s názvem ...A na hrušce sedí diktátor s níž do hradeckého Studia Beseda přijede Anna Polívková a Miroslav Táborský. Tentýž večer, ale na hlavní scéně Klicperova divadla, vystoupí Divadlo Ungelt s malým muzikálem Touha jménem Einodis. Na prknech uvidíme a především uslyšíme Martu Kubišovou a Anetu Langerovou, které s živou doprovodnou kapelou v zádech, vylíčí nevšední příběh o životě baronky Sidonie Nádherné.

O perličku zahájení festivalu Čekání na Václava se postará Nová scéna Národního divadla v Praze – divadlo Laterna magika, které vůbec poprvé opustí s projektem Antikódy svou domovskou scénu. Ryze pohybové a multimediální představení vzniklo na motivy stejnojmenné sbírky experimentální poezie Václava Havla. „Klicperovo divadlo jako jedno z prvních mimopražských divadel zažije exkluzivní hostování Laterny magiky, která mimo svou domovskou scénu dosud účinkovala téměř výlučně na prestižních zahraničních scénách,“ uvádí k jedinečnému představení Ladislav Zeman, ředitel Klicperova divadla. 

Po představení Antikódy by diváci neměli sál opouštět tak rychle. „Hradecké publikum bude mít také jedinečnou příležitost si přímo na jevišti vyzkoušet nejmodernější multimediální technologie použité v této inscenaci,“ popisuje ředitel divadla Zeman. Divadelníci z Laterny magiky si totiž po představení Antikódy připravili interaktivní workshop, ve kterém si diváci na vlastní kůži mohou otestovat, jak fungují třeba obří virtuální klapky psacího stroje. Neotřelé představení Antikódy od Václava Havla doprovází také výstava Havlových Antikódů

Kompletní program festivalu Čekání na Václava najdete zde

V průběhu celého měsíce Čekání na Václava se v programu objeví i další zajímavá představení. Mezi ně lze zcela určitě počítat hru Dejvického divadla Racek od Antona Pavloviče Čechova v provedení jednoho z nejlepších hereckých souborů v republice v čele s Ivanem Trojanem či Miroslavem Krobotem.

Velká příležitost k porovnání stejné předlohy, ale v naprosto jiném provedení, se nabízí fanouškům hry Mrzák Inishmaanský, se kterou do Hradce přijede ostravské Divadlo Petra Bezruče. Mrzák Inishmaanský se ještě v minulé sezóně úspěšně hrál v podání souboru Klicperova divadla.

Na už pravidelný koncert se mohou těšit příznivci písničkáře Karla Plíhala. Co by si divadlení nadšenci určitě neměli nechat ujít je inscenace brněnského Divadla u stolu s názvem Magor, inspiraci hledala v komplikovaném vztahu básníka Ivana Martina Jirouse a jeho dcery Františky.

Festival Čekání na Václava bude probíhat na všech scénách Klicperova divadla od soboty 28. září do dalšího státního svátku – 28. října. 


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

ZVEME: Na živý betlém do Svinar. Zpívat se bude v hradeckém divadle i před ním

Čtvrtý adventní a zároveň vánoční víkend nabídne v Hradci Králové opět rozmanité akce. Zpívat budou herci Klicperova divadla v improvizačním pásmu, skauti zase zvou na zpívání u Betlémského světla před divadlem. Divadlo Drak zve děti na inscenaci Vyšla hvězda nad Betlémem. V…
Čtěte více

ZVEME: Na Opaťák fest, Kára Day nebo do Divadla Drak

Co čeká Hradečáky o víkendu? Na Opatovickém rybníku se koná festival, na Šrámkově statku v Pileticích zahrají Malina Brothers, na Polygonu se chystá takzvaný Kára Day. S dětmi můžete vyrazit do Divadla Drak nebo na pohádku do kempu Stříbrný rybník.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme