Štítky: | Březhrad | krajský úřad |

Kraj chce Březhradské písčiny vyhlásit přírodní památkou

Kde přesně přírodní památka vznikne?
Kde přesně přírodní památka vznikne? | autor: Úřední deska KHK

Z jedné strany bytovky, z druhé mrazírny a sklady, z další trať na Pardubice. A uprostřed toho zelená perla Březhradu, dlouho opomíjené přírodně cenné území na kraji Hradce Králové. Právě tam chce Královéhradecký kraj vyhlásit přírodní památku Březhradské písčiny. Informaci přináší Hradecký deník.

Zelená plocha, která by se měla stát přírodní památkou, se rozkládá na okraji Hradce Králové u ulice Březhradská, hned vedle areálu bývalého masokombinátu, kde jsou dnes sklady, mrazírny nebo již nefunkční čistírna odpadních vod. V minulosti měly právě na tomto přírodně cenném území vzniknout obří sklady železa a oceli. Místo nich tu vznikne přírodní památka PP Březhradské písčiny. Krajský úřad záměr oznámil začátkem srpna na úřední desce.

Podle návrhu na vyhlášení přírodní památky mají být předmětem ochrany trávníky písčin a mělkých půd a vzácné a ohrožené druhy rostlin a živočichů, které jsou na tyto biotopy vázané.

Některé druhy rostlin a živočichů, které se na území budoucí památky vyskytují, jsou dokonce silně ohrožené. Z živočichů jsou to například kudlanka nábožná, zlatohlávek tmavý, krahujec obecný či některé druhy netopýrů.

Vyhlášení přírodní památky Březhradské písčiny zatím není definitivní. Proti záměru ještě mohou být podávány námitky, a to do 90 dnů od doručení oznámení.

Majitelem pozemku, na kterém má přírodní památka vzniknout, je choceňská firma Presela s.r.o.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Zastupitel a předseda výboru pro dopravu Aleš Dohnal řídil pod vlivem alkoholu, dokonce skončil před soudem

Zastupitel města a kraje, předseda krajského výboru pro dopravu Aleš Dohnal (Pirátská strana) byl před dvěma lety přistižen při řízení pod vlivem alkoholu. Měl udělen zákaz řízení, čehož však nedbal, řídil dál a dokonce skončil u soudu za maření úředního rozhodnutí. Jeho…
Čtěte více

Střecha královéhradecké záchranky bude zelená

Do objektu královéhradecké záchranky zatéká. Radní Královéhradeckého kraje proto schválili podání žádosti o dotaci z Operačního programu životního prostředí a přípravu rekonstrukce nevyhovující střechy. Nová krytina bude mít prvky takzvané zelené střechy, které budou sloužit pro…
Čtěte více

Město se chce zásobit ochrannými prostředky. Obává se druhé vlny koronaviru

Primátor města Alexandr Hrabálek se minulý týden sešel s představiteli městských organizací, aby společně zhodnotili dosavadní situaci týkající se koronaviru. Zástupci městských organizací byli poté vyzváni, aby se začali připravovat na možnou druhou vlnu koronaviru a…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme