Kolaudaci stadionu možná zbrzdí hasiči. Aréna zatím nedostala jejich souhlas

Stadionu zatím chybí souhlas hasičů.
Stadionu zatím chybí souhlas hasičů. | autor: FB stránky stadionu

Fandové hradeckého fotbalu, kteří se už těší na první domácí zápas na novém stadiónu, si možná budou muset počkat až do jara. Nová aréna za téměř tři čtvrtě miliardy korun totiž nedostala souhlas hasičů, který je jednou ze zásadních podmínek případné kolaudace. Náhradní variantou pro domácí zápasy během podzimu by pro Východočechy byl stadion v Plzni. Informaci přináší Český rozhlas Hradec Králové.

„Proběhla takzvaná kontrolní prohlídka hasičským záchranným sborem. Výsledkem toho by mělo být v ideálním případě souhlasné závazné stanovisko. To ale není, protože hasičský záchranný sbor deklaroval, že prohlídka proběhla neúspěšně. Tudíž podle našeho názoru je ohrožen termín oné velké finální kolaudace stavebním úřadem.“ Slova náměstka primátorky Lukáše Řádka z TOP 09 čekal z nezasvěcených málokdo, stavební firmy ujišťovaly, že všechno stihnou.

To se pořád ještě může na poslední chvíli stát - město má zkolaudovaný stadión převzít 31. července. Co všechno je na stadionu špatně oficiálně nikdo neřekl, v aréně ale třeba na místě hlásičů požáru trčí ze zdi jen připravené dráty a chybí i některé stavební prvky.

Že hasiči jinak rozhodnout nemohli, potvrdil i jejich mluvčí Zbyněk Voříšek. „Z hlediska požární prevence a navazujících požárně bezpečnostních zařízení, u kterých mimochodem nebyla prokázána jejich funkčnost, zjistili, že objekt není stavebně dokončen. To znamená, že z pohledu legislativy nejsme schopni v tuto chvíli vydat kladné stanovisko.“

Krajští hasiči jsou připraveni prohlídku kdykoli zopakovat, jakmile stavební firmy oznámí, že jsou chyby odstraněny. Kdy to bude ale nikdo neví.

Společnost Strabag v písemném vyjádření napsala, že by připomínky hasičů měly být vyřešeny příští týden. Klub má ale pro všechny případy podepsanou smlouvu o náhradním domácím prostředí.

Místo, které prozradil náměstek primátorky Miroslav Hloušek z ODS, možná překvapí. „Existuje jako záložní varianta využít fotbalového stadionu v Plzni. A protože jsou pravidla Fotbalové asociace České republiky taková, že pokud odehrajete první utkání sezóny někde jinde, nikoliv na vlastním stadionu, musíte tak dokončit celou poloviční sezónu do Vánoc.“

Slova náměstka Miroslava Hlouška mají oporu v licenčním řádu ligy, takže resumé je jasné: pokud nebude stadion v pořádku a nestihne se zápas 5. srpna, bude si muset Hradec Králové zkusit úvodní domácí zápas odložit. A pokud neuspěje, nejbližší možnost zahrát si na svém stadiónu bude mít na jaře.

Radost z celé situace nemá ani generální manažer fotbalového klubu Richard Jukl. „My ještě pevně doufáme v to, že se to podaří dokončit. Že se stavba zkolauduje a převezme. Protože to další, ta návaznost, by byla pro nás, dá se říct, skoro existenční.“

Fotbalový klub FC Hradec Králové tak zatím nehledá ani náhradní varianty například pro to, jak naložit s více než dvěma tisícovkami zaplacených permanentek.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
20.7.2023 11:33
zdenek (neregistrovaný)
Domnívám se, že špatně na článku už je samotný nadpis. Stavbu nebrzdí hasiči, ale to, že stavitel to neudělal tak jak měl a v termínu, který slíbil., Hasiči jenom kontrolují kvalitu práce a dodržemí pravidel, Asi by nikdo nechtěl , aby tam kvůli špatným, nebo chybějícím čidlům zahořelo.
Přivítal bych komentář stavbyvedoucího, jestli nějaký je.
24.7.2023 21:32
starosta Bozkovic (neregistrovaný)
odlozit kolo
...odlozit treti kolo, pokud je soutezni rad, tak hloupe nastaven...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, výstavu Lega nebo do hradeckého aquacentra

Podzimní prázdniny a státní svátek 28. října slibují v Hradci Králové nejen oslavy dne vzniku samostatného Československa, ale třeba i bonus v hradeckém aquacentru v podobě 20 minut zdarma. Bude se hrát hokej i fotbal, můžete vyrazit na halloweenskou party nebo na velkou…
Čtěte více

Weber končí na lavičce Hradce, na nový stadion se vrací Kotal

Fotbalisté Hradce Králové mají nového trenéra. Po nepřesvědčivých výkonech a čtyřech prohrách v posledních pěti zápasech skončil na lavičce Votroků Jozef Weber. Novým koučem se stává Václav Kotal, který u týmu už v minulosti působil jako hráč i jako trenér, navíc žije v Hradci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme