Jídelna v "novém Hlucháku" vyřeší zdlouhavé dojíždění studentů na Pospíšilce

Vizualizace jídelny v „novém Hlucháku" na Pospíšilově třídě.
Vizualizace jídelny v „novém Hlucháku" na Pospíšilově třídě. | autor: Královéhradecký kraj

Kvůli zdlouhavému dojíždění do vzdálené jídelny mají studenti středních škol z hradecké Pospíšilovy třídy často problém stihnout odpolední vyučování. To od příštího roku vyřeší nové stravovací zařízení, které slibuje až
1 500 porcí denně. Vznikne v bývalém výměníku, který je součástí budovy takzvaného „nového Hlucháku". Nová jídelna vznikne letos, během poslední třetí etapy stavebních úprav, které na budově probíhají pro potřeby vzniku Evropského domu. Náklady na stavbu se odhadují na 42 milionů korun bez DPH.

Gymnázium Boženy Němcové a Střední průmyslová škola stavební dosud využívají školní jídelnu v ulici Hradecká, která je ale asi 1,5 kilometru daleko a při cestě tam a zpět zabere cesta na oběd téměř 50 minut.

Nová jídelna vznikne na místě výměníku, který je součástí budovy takzvaného „nového Hlucháku". A to v rámci úprav pro nový Evropský dům, který na Pospíšilově třídě funguje od dubna 2016. Od ledna stejného roku tam sídlí i hradecká Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola, která se přestěhovala z budovy v Lipkách a ze Stěžer.

„Po dokončení stavebních úprav na budově Rudolfina se na Pospíšilovu třídu přestěhovala už třetí velká střední škola a předpokládáme, že by jídelnu mohli využívat i zaměstnanci agentur z Evropského domu," sdělila Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana pro oblast školství, kultury a sportu. 

Jídelna by mohla fungovat od příštího školního roku

Stavební práce jsou naplánovány na tento rok. „V minulém roce kraj vypsal veřejnou zakázku na zhotovení projektové dokumentace. Nyní se čeká na vypracování podrobnější dokumentace pro provedení stavby a poté kraj vypíše veřejnou soutěž na zhotovení stavby. Samotná jídelna by se měla začít stavět letos a mohla by tak zahájit provoz ve školním roce 2017/2018," doplnila Berdychová.

Kapacita kuchyně bude 1 500 porcí denně. Předpokládá se celotýdenní a celoroční provoz, který se omezí vždy o prázdninách. O víkendech bude jídelna vařit při požadovaném odběru minimálně 250 porcí. Nová jídelna bude zaměstnávat zhruba 26 pracovníků. Odhadované náklady na realizaci celé stavby se vyšplhají ke 42 milionům korun bez DPH.

Vizualizace části jídelny v „novém Hlucháku" na Pospíšilově třídě. Vizualizace části jídelny v „novém Hlucháku" na Pospíšilově třídě.
autor: Královéhradecký kraj

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme