Štítky: | Hluchák |

V Hradci je nedostatek školních jídelen, nová vznikne na Pospíšilově třídě

Budova "hlucháku" na Pospíšilově třídě. Zdroj: Královéhradecký kraj
Budova "hlucháku" na Pospíšilově třídě. Zdroj: Královéhradecký kraj

Nedostatek jídelen, kam by se chodili stravovat studenti středních škol, je dlouhodobý problém města Hradce Králové. Problém by mohlo vyřešit nové stravovací zařízení, které vznikne podle plánu už za dva roky na Pospíšilově třídě v budově nového Hlucháku“, který v současné době prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Na několikamilionové náklady na jídelnu, jež bude sloužit zhruba 1200 strávníkům, přispěje i Královéhradecký kraj.

Studenti musí docházet do jídelny vzdálené 1,5 kilometru

Problém se stravováním žáků krajských středních škol je v Hradci Králové dlouhodobý. Například studenti Gymnázia Boženy Němcově a Střední průmyslové školy stavební Hradec Králové musí chodit do jídelny v Hradecké ulici, které je od jejich školy vzdálena zhruba 1,5 kilometru. Když poté studenti docházejí na oběd pěšky, vyjde jim cesta na téměř 50 minut, čemuž se musí uzpůsobovat vyučování.

Tento problém by měla vyřešit nová jídelna na Pospíšilově třídě v Hradci Králové. „V tu by se měl přeměnit bývalý výměník, který je součástí budovy takzvaného „nového Hlucháku“. Nové stravovací zařízení má vzniknout během stavebních úprav, které na budově nového Hlucháku probíhají pro potřeby Evropského domu,“ uvedla mluvčí královéhradecké kraje Martina Götzová. Náklady na zřízení jídelny se pohybují v milionových sumách. Kolem 20 milionů korun by měly stát stavební práce, 7 milionů korun technologie. „Předpokládané náklady jsou bez DPH a měly by být hrazeny z prostředků Královéhradeckého kraje, z Fondu rozvoje a reprodukce,“ sdělila mluvčí Götzová.

Nová jídelna by mohla začít sloužit ve školním roce 2016/2017

Novou jídelnu by v budoucnu mohli kromě zhruba 1200 studentů využívat také další lidé, kteří pracují v okolí nového Hlucháku“. „Po dokončení stavebních úprav na historické budově bývalého Ústavu hluchoněmých se na Pospíšilovu třídu přestěhuje už třetí velká střední škola a předpokládáme, že by jídelnu mohli využívat i zaměstnanci agentur z Evropského domu,“ řekl radní pro oblast investic a majetku Josef Dvořák. Stravovací zařízení vznikne v budově „nového Hlucháku“ na místě výměníku. Budova v současné době prochází rozsáhlou rekonstrukcí v rámci úprav pro budoucí Evropský dům. „Třetí etapa stavebních úprav, do kterých by měl být zařazen i projekt nové jídelny, vyžaduje veškerá stavební povolení. Práce jsou proto naplánovány na příští rok. Jídelna by tak mohla začít sloužit ve školním roce 2016/2017,“ doplnil radní Josef Dvořák.

V budově „nového Hlucháku“ probíhají stavební úpravy, aby samotný Evropský dům mohl začít fungovat na začátku roku 2016. O této rekonstrukci, která by Královéhradecký kraj měla vyjít až na deset milionů korun, jsme vás už v minulosti informovali, více se dozvíte například v tomto článku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
22.4.2015 20:52
R.Smatek (neregistrovaný)
Od kdy je Hluchák a Pospíšilova tř. na Slezském Předměstí, kdo a kdy ho tam přestěhoval? Píšete pěkné bludy,docela by mě zajímálo odkud berete informace.
23.4.2015 10:20
Veronika (neregistrovaný)
RE:
Pospíšilova třída je na Slezském předměstí, stačí se kouknout do mapy, když nevíte..
23.4.2015 10:27
Redakce (neregistrovaný)
RE:
Dobrý den,
máte pravdu, za omyl se omlouváme. Hluchák je sice na Pospíšilově třídě, ale ne v části Slezské Předměstí.

Redakce
23.4.2015 17:20
Smatek (neregistrovaný)
RE:
Dobrý den,ještě jednou k Pospíšilově tř.,ta je celá v Hradci,končí křižovatkou u Alessandrie a dál už je SNP a zároveň začíná Slezské Předměstí. Žlutý dům na této křižovatce na kterém je pamětní deska bratrů Stefanů je poslední dům Hradce.
23.4.2015 22:26
Redakce (neregistrovaný)
RE:
Dobrý den,
nechtěl jsem věřit, ale máte pravdu. Myslel jsem, že hranicí kú je Okružní ulice, ale je to tam "vykrojené" pro ZSJ Na Střezině, která patří ještě do "Hradce". Pouze v krátké úseku tvoří Pospíšilova tř. hranici k.ú.
Pro případné zájemce je přehledné členění zde:
www.czso.cz/documents/10180/24336427/411613m21.pdf
23.4.2015 23:13
Smatek (neregistrovaný)
RE:
Děkuji za hezkou mapku,třeba se do ní podívá i Veronika,když neví.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

"Hluchák" opět ožil. Oprava za téměř sto miliónů korun je u konce

Ve zrekonstruovaném Rudolfinu se opět učí. Královéhradecký kraj dokončil jednu z největších loňských investic. V pondělí se v budově se staronovým názvem Rudolfinum na Pospíšilově třídě, obnovila výuka. Novými nájemníky jsou žáci hradecké obchodní akademie a střední odborné…
Čtěte více

U nově opraveného "Hlucháku" bude i jídlena. Nakrmí žáky okolních škol

Během poslední etapy rekonstrukce budovy Hlucháku na Pospíšilově třídě vznikne z bývalého výměník, který je její součástí  nová moderní jídelna. Vyřeší se tak problém se stravováním studentů okolních středních škol.  
Čtěte více

Finance na opravy "Hlucháku" a Galerie moderního umění kraj už schválil, čeká se na dotace z EU

Finanční krytí rekonstrukcí dvou památkově chráněných hradeckých budov – bývalého Ústavu hluchoněmých a Galerie moderního umění schválilo na svém pondělním zasedání Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje. Realizace oprav obou objektů je však podmíněna úspěšnou žádostí o…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme