Z budovy bývalého "Hlucháku" se příští rok stane Evropský dům

Zdroj foto: KÚ Královéhradeckého kraje
Zdroj foto: KÚ Královéhradeckého kraje

Nová budova bývalého Ústavu hluchoněmých na Pospíšilově ulici v Hradci Králové by měla najít od příštího roku zcela novou funkci. Královéhradecký kraj totiž hodlá v historických prostorách zřídit Evropský dům, což je instituce, která by měla zefektivnit hospodaření s financemi Evropské unie.

Objekt nyní čeká částečná rekonstrukce a také „vystěhování“ organizací, které zde sídlí.

Evropský dům má pomoci žadatelům o evropské dotace

Evropský dům podle slov hejtmana kraje Lubomíra France pomůže všem zájemcům, žadatelům a příjemcům o evropské dotace. „Evropský dům bude vstupní branou pro žadatele a příjemce fondů Evropské unie, média a širokou veřejnost v období let 2014 -2020,“ představil projekt hejtman.

Mezi Ministerstvem pro místní rozvoj a krajem bude uzavřena nájemní smlouva platná od 1. ledna příštího roku až do konce roku 2020. „V případě pronájmu uvolněných prostor bude platit ministerstvo kraji nájemné, které by za rok 2015 činilo zhruba 10,5 milionů korun, v dalších letech 13,5 milionů korun ročně, a to až do roku 2020,“ pokračuje hejtman Franc. Předpokládané měsíční náklady na energie, opravy a úklid by se pak měly pohybovat okolo 3 milionů za rok.

„Hluchák“ čeká rekonstrukce, kterou zaplatí kraj

Jako nejvhodnější místo pro zřízení instituce vytipoval kraj novou budovu bývalého Ústavu hluchoněmých. „Hluchák“ bude muset nyní projít rekonstrukcí, která zahrnuje výměnu oken, opravu vodovodního rozvodu, opravu sociálního zařízení, drobné stavební úpravy, výstavbu nových parkovacích ploch a vytvoření jednotného vzhledu Evropského domu. Opravy, které by podle informace, jež zveřejnila Mladá Fronta, měly stát 8 až 10 milionů korun, zaplatí ze své kapsy kraj.

Kraj bude muset také přistoupit k některým nepopulárním krokům – a to k ukončení nájemních smluv a výpůjček organizacím, který tu nyní sídlí. Jedná se o Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který se dočasně přesune do komerčních prostor na ulici Československé armády. Dále o Centrum pro integraci osob se zdravotním postižením, které se přesune do zrekonstruovaných prostor ve Věkoších. Jiné prostory si bude muset hledat například i Pedagogicko-psychologická poradna.  

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
4.11.2014 09:32
Radan (neregistrovaný)
Neměla tam náhodou být obchodní akademie? Ta měla vlastní budovu už za Rakouska,ale ta ji byla ukradena za komunistů a teď je po pronájmech. Úředníků už je plný pivovar a nově bude i Hluchák.
4.11.2014 19:29
Pepa (neregistrovaný)
A šéfem bude po náročném výběrovém řízení pan Oldřich Vlasák ???
17.11.2014 12:04
bibi (neregistrovaný)
RE:
no to by nám chybělo.....

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Podloubí na Velkém náměstí by se mělo začít opravovat v příštím roce

Opravami podloubí, ulic V Kopečku a Rokitanského a náměstí Jana Pavla II. by měla začít revitalizace Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Vedení radnice má připravený nový plán oprav této části historického centra a nyní má k dispozici revizi a doplnění studie…
Čtěte více

Historická budova střední školy v Ruseku má novou střechu. Začala tak její celková rekonstrukce

Historická budova, kde sídlí Střední škola vizuální tvorby - dříve Floristická škola, má zbrusu novou střechu. Jde o první ze čtyř etap celkové rekonstrukce budovy. Správa nemovitostí Hradec Králové, která spravuje tento objekt, zahájila modernizaci budovy v červnu tohoto roku.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme