Štítky: | Hluchák |

"Hluchák" opět ožil. Oprava za téměř sto miliónů korun je u konce

Rudolfinum
Rudolfinum | autor: MMHK

Ve zrekonstruovaném Rudolfinu se opět učí. Královéhradecký kraj dokončil jednu z největších loňských investic. V pondělí se v budově se staronovým názvem Rudolfinum na Pospíšilově třídě, obnovila výuka. Novými nájemníky jsou žáci hradecké obchodní akademie a střední odborné školy. Kraji s financováním pomohla dotace z ROP Severovýchod.

„Rekonstrukce bývalého ústavu hluchoněmých je spolu s opravou Galerie moderního umění největší investicí do oprav historických budov ve vlastnictví kraje a z mého pohledu je to investice vydařená. Kompletní opravy trvaly asi rok a půl a stály celkem 97,8 milionu korun,“ zhodnotil hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, který v pondělí slavnostně přestřihl pásku a symbolicky předal žákům klíče od nového Rudolfina.

Opravy nebyly jednoduché. Jedná se o historickou budovu a tak stavaři a restaurátoři museli postupovat velmi pečlivě. „Museli jsme doplnit prvky, které byly původně v interiéru i exteriéru budovy. Opravili jsme tak fasádu budovy, položili novou dlažbu na chodbách, byly zrestaurovány zámečnické prvky na schodišti i veškeré štukové výzdoby, ale především byla zrestaurována původní kaple, včetně nástěnných maleb,“ řekl radní pro investice Josef Dvořák.

Budova prošla celkovou rekonstrukcí od suterénu až po střechu. Byly upraveny prostory pro tělocvičnu, vyměnila se všechna okna, střešní krytina, ve všech místnostech byly položeny nové podlahy. Strop v nejvyšším patře byl opatřen tepelnou izolací. Na kompletní rekonstrukci byla kraji poskytnuta dotace z ROP Severovýchod, a to ve výši 44,6 milionu korun.

Přesunutím do Rudolfina opouští Obchodní akademie a Střední odborná škola městskou budovu v Lipkách v Hradci Králové, kde byla škola v nájmu a krajskou budovu ve Stěžerách, kterou chce kraj dále pronajímat. Zároveň se s přestěhováním další krajské školy na hradeckou Pospíšilovu třídu zvětšuje problém s chybějícím stravovacím zařízením v místě. „Tento nedostatek má vyřešit nová jídelna.  V tu by se měl změnit bývalý výměník, který je součástí nového Hlucháku, neboli Evropského domu. Nová jídelna by měla sloužit asi 1200 strávníků a provoz by mohla zahájit v příštím roce,“ doplnil radní Dvořák.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

U nově opraveného "Hlucháku" bude i jídlena. Nakrmí žáky okolních škol

Během poslední etapy rekonstrukce budovy Hlucháku na Pospíšilově třídě vznikne z bývalého výměník, který je její součástí  nová moderní jídelna. Vyřeší se tak problém se stravováním studentů okolních středních škol.  
Čtěte více

V Hradci je nedostatek školních jídelen, nová vznikne na Pospíšilově třídě

Nedostatek jídelen, kam by se chodili stravovat studenti středních škol, je dlouhodobý problém města Hradce Králové. Problém by mohlo vyřešit nové stravovací zařízení, které vznikne podle plánu už za dva roky na Pospíšilově třídě v budově „nového Hlucháku“, který v …
Čtěte více

Finance na opravy "Hlucháku" a Galerie moderního umění kraj už schválil, čeká se na dotace z EU

Finanční krytí rekonstrukcí dvou památkově chráněných hradeckých budov – bývalého Ústavu hluchoněmých a Galerie moderního umění schválilo na svém pondělním zasedání Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje. Realizace oprav obou objektů je však podmíněna úspěšnou žádostí o…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme