Štítky: | kiosky | pražský most |

Jeden z kiosků na Pražském mostě se dočká opravy už možná nyní na jaře. Další dva si ještě počkají

Jeden zkiosků se dočká opravy nyní na jaře.
Jeden zkiosků se dočká opravy nyní na jaře. | autor: hradeckralove.cz

Čtyři kiosky na Pražském mostě jsou tak trochu zakleté. I když jsou to nevelké objetky, jejich opravy se komplikují a táhnou. Rekonstrukcí prošel zatím jen jeden z nich. Opravu dalších dvou oddálila dřevomorka. Čtvrtý kiosek se nedávno dočkal dobré zprávy. S jeho obnovou se začne už v dubnu. Rekonstruovat se bude kiosek, který směrem od starého města střeží levou stranu mostu. Dodavatele stavby už Správa nemovitostí Hradec Králové vybrala a smlouva už by měla být podepsaná.Uvádí to Hradecký deník.

Kiosek dostane čerstvou omítku, obnoví se kamenné prvky, nová budou také okna a dveře. Střešní konstrukci a krytinu z mědi bude nutné vyměnit, dále se opraví i reliéfy a měděné klempířské prvky. Obnova kiosku vyjde zhruba na dva miliony korun.

Jelikož se jedná o kulturní památku, do projektu mluví i památkáři. Proto bude oprava náročnější: „Kiosek musí vypadat přesně tak jako dřív, a to včetně křivých stěn,“ upřesnila Jaroslava Bernhardová, ředitelka správy nemovitostí. Opraveným kioskem by se měl Pražský most pyšnit už na konci června.

Větší kiosek na druhém břehu Labe se rekonstruoval předloni. S výsledkem jsou spokojení správa nemovitostí i památkáři.

Dva kiosky, které stojí směrem od starého města na pravé straně mostu, opravu dál netrpělivě vyhlížejí. Za sebou přitom mají již tři soutěže. Do prvního výběrového řízení se nikdo nepřihlásil, v druhé soutěži uspěla firma, která rekonstrukci nedotáhla do konce, spolupráci s třetím dodavatelem musela radnice ukončit kvůli přemrštěné ceně. Opravu navíc zkomplikovala dřevokazná houba.

Čtvrté výběrové řízení teprve bude vypsáno, není ale jasné kdy. „V současné době probíhá stavebně historický průzkum, který má definovat, co všechno by mělo být součástí zadávacího řízení,“ upřesnil pro Deník Jindřich Vedlich, náměstek primátora pro rozvoj města.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Pražský most čeká velká údržba. Provoz na něm bude omezen

Na začátku příštího týdne začnou přípravné práce na opravu a údržbu Pražského mostu v centru Hradce Králové. Zhotovitel na místě provede obnovu protikorozní ochrany, montáž nových sítí proti ptactvu a opravu chodníků. Během prací, které stavbaři dokončí do konce července, bude…
Čtěte více

Opravy posledního ze čtyř kiosků na Pražském mostě byly dokončeny

V posledních šesti letech se postupně opravovaly čtyři historické kiosky na Pražském mostě. Nyní byl dokončen ten poslední, rozlohou větší, umístěný na Tylově nábřeží. Prošel celkovou obnovou, vyměnila se okna i elektroinstalace, nová je podlaha i omítky. Některá okna byla…
Čtěte více

Poslední kiosek na Pražském mostě čeká na rekonstrukci

Kotěrovy kiosky na Pražském mostu v posledních šesti letech procházely postupnou renovací. Na jaře zahájila stavební firma opravy toho posledního, který je umístěn na Tylově nábřeží na levé straně Pražského mostu ve směru k historickému centru města. V rámci rekonstrukce dojde k…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme