Hradečtí říkají „ne“ dalšímu Penny Marketu

Další Penny v Hradci? | Zdroj: Penny Market
Další Penny v Hradci? | Zdroj: Penny Market

Téměř šest stovek podpisů připojili místní odpůrci na petici, která říká jasné „ne“ otevření nového Penny Marketu v Hradci Králové. Ten by měl vzniknout na Pospíšilově třídě v bývalé Pilnáčkově továrně a mohl by disponovat prodejní plochou o velikosti až 800 metrů čtverečních. Odpůrci nového obchodu svůj požadavek přednesli na posledním zasedání královéhradeckých zastupitelů, které se konalo v úterý a bylo opravdu posledním jednáním ve stávajícím složení zastupitelstva.

Petenti také oznámili, že jenom začátkem tohoto týdne získali dalších sedm stovek podpisů pod petici.

V Hradci Králové je prozatím jenom jeden obchod Penny, po celém kraji je jich ale rozeseto už téměř třicet. Bude se další Penny Market budovat také na hradeckém Slezském Předměstí? „Byla bych moc ráda, aby zastupitelstvo přihlédlo k přáním občanů a tento obchod se na Slezském Předměstí nestavěl,“ sdělila zastupitelům Hradce Králové Ludmila Audrlická, která je jednou z těch, kteří za peticí proti marketu stojí.

Organizátoři petice poukazují především na zbytečné zvýšení dopravní zátěže i na to, že o své živobytí mohou přijít okolní obchůdky.

Proti je také výbor pro územní plánování

Proti umístění Penny Marketu právě v lokalitě bývalé Pilnáčkovy továrny ale stojí i samo město – přesněji výbor pro územní plánování. Podle jejich sdělení je urbanisticky nevhodné umístit podobný objekt právě zde. Z řad opozičních zastupitelů se taktéž ozval hlas proti této myšlence. Továrna by prý zasloužila revitalizaci, ale ne spojenou se stavbou marketu.

Zastupitelé zatím nedali souhlas ke stavbě sítí

Přání vyjádřené peticí se však pomalu plní, zastupitelé totiž neodsouhlasili návrh na zřízení věcného břemene, které by umožnilo vystavět ve zmíněné lokalitě inženýrské sítě. O to požádala společnost A+R, která za stavbou nového Penny Marketu stojí.

Historie Pilnáčkovy továrny spadá ještě do doby před první světovou válkou, kdy se zde vyrábělo mýdlo anebo vonné svíčky. Budovu na Pospíšilově třídě začala rodina Pilnáčkova postupně stavět v roce 1904, za socialismu se areál proměnil v sídlo Tesly.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
10.5.2015 12:44
Xaver (neregistrovaný)
no a co
No a co...tak tam bude obchod s parkováním. Hůř než teď ten prostor nebude vypadat. zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
3.10.2014 15:11
Pavel (neregistrovaný)
namitka
Chtel bych jen ponekud poopravit tvrzeni pana redaktora - v byvale Pilnackove tovarne nebylo zadne Tesla-centrum, nybrz Vyzkumny ustav jemne keramiky (cca 1955 - 57), ktery se posleze zmenil na Vyzkumny ustav elektrotechnicke keramiky. V roce 1990 se tento ustav vlastnimi silami prestehoval do nove budovy - zname nyni coby Terronic - a pak byl po v te dobe obvyklych privatizacnich taneccich zcela zlikvidovan. Zhruba 330 vysoce kvalifikovanych lidi bylo jednoduse vykopnuto a privatizatorum zbyl barak, ktery zacali pronajimat kdekomu. Komu nyni patri byvala Pilnackova mydlarna sice nevim - ale jeji stav a vzhled o majiteli mluvi za vse.
10.5.2015 12:44
Xaver (neregistrovaný)
no a co
No a co...tak tam bude obchod s parkováním. Hůř než teď ten prostor nebude vypadat.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradec bude mít i v dalším volebním období 37 zastupitelů, návrh na snížení počtu neprošel

v září letošního roku proběhnou komunální volby, ve kterých občané rozhodnou o novém složení zastupitelstev měst a obcí. Stávající zastupitelé musí v závěru svého mandátu v zákonné lhůtě stanovit počet členů tohoto kolektivního orgánu samosprávy pro nadcházející volební období.…
Čtěte více

Místní organizace ANO je v Hradci zrušená, ale vedení města se nemění

Situace ve vedení města se nemění, na postech náměstků primátora i nadále zůstávají Monika Štayrová a Pavel Marek. Ve vedení města je také za politickou stranu ODS primátor Alexandr Hrabálek a náměstek primátora Jiří Bláha. Předsednictvo hnutí ANO zrušilo místní organizaci v…
Čtěte více

Za parkování koloběžek budou firmy Hradci platit. Memorandum upravuje i další pravidla provozu

Už několik týdnů se v Hradci řeší provoz elektrokoloběžek. Jejich provoz ve městě zahájily dvě soukromé společnosti začátkem letních prázdnin. Od první chvíle se mezi hradeckými občany našli fanoušci i odpůrci, kteří kritizovali především způsob parkování strojů. Situace by se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme