Štítky: | Metanol | Krimi |

Hradecku se otravy metanolem zatím vyhýbají

Na Hradecku nebyl zatím zaznamenám případ otravy metanolem. I nadále je však potřeba dbát opatrnosti a respektovat vyhlášenou částečnou prohibici.

V pátek večer byla ministerstvem zdravotnictví vyhlášena částečná prohibice. "Zákaz nabízení k prodeji, prodej a jiné formy nabízení ke spotřebě lihovin o obsahu ethanolu od 20% objemových včetně tuzemáku a konzumního lihu," upozorňuje na webových stránkách Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje.

Na konci minulého týdne u jednoho stolu zasedli složky bezpečnostní rady kraje a zástupci zemědělské a potravinářské inspekce, krajské hygienické stanice a celních úřadů. "Případy prodeje či výroby lihovin kontaminovaných metanolem se Královéhradeckému kraji zatím vyhnuly," informoval poté Imrich Dioszegi, tiskový mluvčí zdejšího kraje. „Tyto alarmující a velice závažné případy se našemu kraji vyhnuly. Situaci však není možné podcenit a sledujeme ji. Složky policie, hygieny či potravinářské inspekce jsou v těchto dnech v pohotovosti i v našem kraji,“ popsal situaci Lubomír Franc, královéhradecký hejtman.

Zástupci krajské zdravotnické záchranné služby upozorňují, že v případě podezření na otravu mohou lidé využít nepřetržitou linku 841 155 155. „Operátoři krajských záchranářů jsou připraveni lidem okamžitě poradit, jak postupovat pokud budou mít jakékoli podezření. V případě otravy metylalkoholem je důležité především její včasné odhalení,“ upozornil ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Jiří Mašek.

Hygienici v Královéhradeckém kraji provedli v souvislosti s hrozbou kontaminovaných lihovin již 181 kontrol (údaj k pátku 14. 9.), potravinářští inspektoři více než tři stovky. "Odebrali jsme 32 vzorků alkoholických nápojů, které byly předány k analýzám. Výsledky rozborů zatím nejsou k dispozici. Veškeré vzorky alkoholických nápojů byly odebírány z důvodu podezření na neznámý původ včetně nedoložení nabývacích dokladů, čímž nebyla zajištěna jejich sledovatelnost," uvedla Veronika Krejčí z krajské hygienické stanice.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Muž svěřil klíče od bytu řemeslníkům a nestačil se divit, jaké má nocležníky

Obyvatelé jednoho z hradeckých domů zavolali městskou policii na ženu, která je obtěžovala na chodbě, kde dokonce vykonala potřebu. Tvrdila, že si v domě pronajímá byt, ale neměla klíče ani žádné doklady. 
Čtěte více

Hradecká seniorka historce o nehodě syna neuvěřila, jiným podvodníci sebrali statisíce

Když třiadevadesátileté ženě z Hradce Králové zazvonila před Štědrým dnem telefonní pevná linka, vyprávěl jí neznámý muž smyšlenou historku o nehodě jejího syna a chtěl zaplatit 300 tisíc. Seniorka naštěstí neuvěřila. Tak obezřetný ale nebyl muž z Hradecka, který přišel o …
Čtěte více

Více kamer a asistentů prevence kriminality. Vedení Hradce chce ještě zvýšit bezpečnost ve městě

Vedení Hradce hodlá ve městě ještě více zvýšit bezpečnost. Jednak chce posílit prevenci kriminality pak také rozšířit kamerový systém. Pokračovat bude projekt Asistent prevence kriminality. Rada města na tyto projekty schválila žádost o dotaci ministerstva vnitra. Město se na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme