Štítky: | Kultura | Knihovna města |

Hradecké knihovny odkryjí své zákulisí, začíná Týden knihoven

Týden královéhradeckých knihoven začíná | Foto: J. Gangur
Týden královéhradeckých knihoven začíná | Foto: J. Gangur

Královéhradecké knihovny se v tomto týdnu otevřou veřejnosti o něco více, než-li jenom v půjčovní době. Začíná totiž celostátní akce, která nese název Týden knihoven a knihovny v Hradci Králové se veřejnosti představí v plné kráse i v zákulisí. Čtenáře i ostatní návštěvníky pozvou do svých prostor především knihovny, které jsou jinak pro veřejnost uzavřené. Do Týdne knihoven se jich v Hraci Králové zapojilo celkem jedenáct a na pondělí si v nové budově městské knihovny připravily unikátní knihovnický happening. Pobaví se především rodiny s dětmi, ale i patrioti, ti mohou ochutnat třeba Hradecký dort. 

Týden knihoven se v roce 2013 uskuteční už po sedmnácté, v Hradci Králové se ale připravuje jedna specialita. „Týden královéhradeckých knihoven bude taková rarita, v republice se totiž vůbec poprvé spojilo tolik knihoven z jednoho města ke společné akci,“ popsala Vladimíra Svobodová z královéhradecké městské knihovny. Na ojedinělém projektu se totiž v rámci Hradce Králové bude podílet na jedenáct knihovnických institucí. 

Kromě Knihovny města Hradec Králové a Studijní a veděcké knihovny v Hradci Králové, které jsou hlavními organizátory Týdne královéhradeckých knihoven, může veřejnost zavítat také do muzejních či církevních knihoven. „Při této příležitosti se každý den od 30. září do 4. října 2013 představí některá z královéhradeckých knihoven. Pondělí patří knihovně městské a jejím pobočkám, v úterý se představí knihovny vysokoškolské, ve středu se bude prezentovat krajská knihovna, čtvrtek patří knihovnám muzejním a galerijním, pátek je rezervován pro církevní knihovny,“ popsala program Týdne knihoven Vladimíra Svobodová. Podrobný program Týdne knihoven v Hradci Králové najdete zde

Týden knihoven odstartuje knihovnický happening s domácími dobrotami a střípky z hradecké historie

V krajské metropoli celotýdenní svátek knihoven odstartuje knihovnický happening v nové budově městské knihovny v bývalé továrně Vertex ve Wonkově ulici. Knihovníci slibují bohatý kulturní program, ve kterém si na své přijdou rodiny s dětmi, začíná se v pět hodin v podvečer. 

Do knihovny přijdou malé i velké pobavit herci z Divadla Drak či režisér Vladimír Morávek a herečka Kristýna Kociánová z Klicperova divadla, kteří se ujmou čtení střípků z historie města Hradec Králové. „Číst se bude z knih od dr. Jiřího Maliny – místního spisovatele i knihovníka, který svůj život zasvětil historii a zajímavostem z Hradce Králové. Chceme tak s vtipem a nadsázkou spojit literaturu, knihovnictví a město Hradec Králové,“ poukazuje mluvčí knihovny Vladimíra Svobodová. 

Pro nejmenší čtenáře je připravený také kreativní koutek, hry a soutěžení a pro všechny jedno sladké hradecké překvapení. „Všechno bude zdarma, i občerstvení, které pečou a vaří knihovnice. Naše paní ředitelka dokonce našla recept na unikátní Hradecký dort, který osobně upeče,“ lákají na nejen kulturní program na pondělním knihovnickém happening.

Týden knihoven má podpořit knihovny po celé zemi, ale především více propagovat samotnou četbu. Program Týdne královéhradeckých knihoven bude pokračovat i v dalších dnech ve všech knihovnách v Hradci Králové. Zájemci tak mohou zavítat do knihovny v Muzeu východních Čech anebo do knihovny Galerie moderního umění či do biskupské anebo farní knihovny. Podrobný program Týdne knihoven v Hradci Králové najdete zde.

Týden knihoven v rámci celého Česka pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Knihomoly určitě potěší novinka hradecké knihovny. Výdejní box jim čtivo vydá kdykoliv

Knihovna města Hradce Králové připravila pro své čtenáře novou službu, využívat bude možné tzv. knížkomat neboli výdejní box. Jedná se o samoobslužné zařízení, do kterého pracovníci knihovny připraví knihy, noty, CD, DVD a další věci k vypůjčení podle objednávky čtenáře.…
Čtěte více

Městská knihovna se otevírá, v Kuklenách nabídne zrekonstruovaný interiér

Od pondělí se znovu otevře městská knihovna i všechny její pobočky v Hradci Králové, kromě té v Březhradu. Otevření je možné za splnění následujících podmínek: maximálně 1 osoba na 15 m2, udržování rozestupů, ochrana respirátory a dezinfekce rukou při vstupu. Návštěvníci se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme