Hradec vykázal podomní prodej, naopak tržišť přibude

Ilustrační foto | Zdroj: archiv
Ilustrační foto | Zdroj: archiv

Nové podmínky pro prodej zboží a poskytování služeb mimo provozovnu stanoví v Hradci Králové tržní řád, který v úterý schválila rada města. Nový tržní řád vstoupí v platnost od roku 2014 a zakazuje podomní prodej. Město tím chce ochránit především seniory před nevybíravým chováním takových prodejců. Kromě nutné aktualizace nařízení o tržním řádu, které platí už 11 let, dokument nově zřizuje dvě další tržiště - Pod Strání a u Jiřiny ve Farářství. Naopak z důvodu nezájmu se zruší tržnice u střediska Družba.

Nový tržní řád v Hradci Králové zakazuje podomní prodej, specifikuje druhy prodejních činností, které jsou ve městě zakázány, určuje místa pro prodej a poskytování služeb, stanoví kapacity a přiměřené vybavenosti tržišť včetně jejich prodejní doby. "Rovněž stanoví pravidla pro udržování čistoty, pořádku a bezpečnosti. Čtrnáctistránkový dokument bude vyvěšen na úřední desce magistrátu tak, aby si ho mohli přečíst jak občané, tak prodejci zboží či poskytovatelé služeb," informovala Magdalena Vlčková, tisková mluvčí Magistrátu města Hradec Králové. Dokument město zveřejní také v elektronické podobě na webových stránkách města na živnostenském úřadu. Toto nařízení nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2014.

Město k zákazu podomního prodeje přikročilo v době, kdy sílí tlaky pochybných obchodníků na občany, kteří jsou mnohdy bezbranní. "Zejména pokud se jedná o seniory či důvěřivé jednotlivce. Chceme takovým nekalým praktikám dát v Hradci červenou a varovat takové nefér obchodníky, že je tu nehodláme trpět,“ uvedl primátor města Hradec Králové Zdeněk Fink.

Podobně se k zákazu podomního prodeje postavila i jiná větší města v Česku. „Nikoho neznámého by do svých příbytků občané pouštět neměli, což je nejzásadnější preventivní opatření, a pokud lidé vyhodnotí, že je na ně činěn i přes odmítnutí nátlak, nechť se obrátí na linku 156," radí Miroslav Hloušek, ředitel Městské policie Hradec Králové. "Popřípadě, aby si také všimli, kterým směrem se prodejce ubírá. Pomohou tím výrazně k jeho dopadení. U takového člověka pak strážníci zjistí totožnost, opatří svědky a zváží, zda nedošlo k porušení tržního řádu. Celá záležitost bude předána k dořešení správnímu orgánu magistrátu,“ vysvětluje ředitel městské policie. 

Strážníci také radí, aby si občané ve vlastním zájmu v bytových domech a panelácích všímali přítomnosti nežádoucích osob a tím chránili sebe i svůj majetek. "Strážníci, pokud bude třeba, s vykázáním pomohou," dodal ředitel Hloušek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
20.11.2013 22:30
Honza (neregistrovaný)
Děkuji.
Děkuji za tuto vyhlášku, už několikrát mě otravovali zástupci nějaké energetické společnosti a moje zkušenost byla hodně podobná jako zde www.snizujeme.cz/clanky/zmena-dodavatele-plynu-a-e... Jejich praktiky nejsou moc etické, hlavně u starších spoluobčanů... Doufám, že se tedy vyhláška vztahuje i na tento typ "prodeje"...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Přes Portál Bezpečí se strážníci mohou na volajícího napojit přes video

Hradecké městské policii bude v práci od 1. února pomáhat nová aplikace Portál Bezpečí. Díky ní se budou moci operační důstojníci při telefonickém hovoru na lince 156 spojit s volajícím přes video, chat a zajistit i jeho lokalizaci. Pro spuštění všech těchto funkcí bude volající…
Čtěte více

Město chce v ulicích více strážníků i asistentů prevence kriminality

Počet strážníků městské policie v Hradci Králové by se měl do dvou let zvýšit o desetinu. S udržováním pořádku ve městě jim dlouhodobě pomáhají i takzvaní "asistenti prevence kriminality." I těch by mělo ve městě postupně přibýt. Počítá s tím nový koncept prevence kriminality,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme