Štítky: | Hokej | extraliga | HC Mountfield HK | hokejové derby |

Hradec ovládl prestižní derby s Pardubicemi

foto: mountfieldhk.cz
foto: mountfieldhk.cz

Hradečtí hokejisté před vyprodanou halou porazili celek Pardubic 2:1 po samostatných nájezdech. O první extraligové výhře nad odvěkým rivalem rozhodl jediným proměněným nájezdem hradecký odchovanec Jaroslav Kudrna. Nemalý podíl na historické výhře má i bezchybný brankář Pavel Kantor, který po fantastickém výkonu vychytal všechny pardubické snajpry. Jediný puk za jeho záda dopravil po dorážce Lukáš Radil.

Utkání sledovalo 7700 diváků a provázela ho bouřlivá atmosféra. Početný kotel hradeckých fanoušků dokázal strhnout k fandění zaplněné ochozy. Dorazila i nemalá skupinka fanoušků Pardubic a i přes vyhrocenou atmosféru bylo sympatické, že se utkání obešlo bez vážnějších incidentů.

Při nástupu na led přivítal pardubické hokejisty ohlušující pískot. Naopak nástup hradeckých byl odměněn skandováním do posledního místečka zaplněných tribun. Od první minuty se hrálo ve vysokém tempu a opticky navrch měl Hradec. Veterán Dušan Salfický však své mužstvo dokázal podržet a zlikvidoval střelecké pokusy Škody, Červeného, Frühaufa či dorážku Podlešáka. Při početní výhodě neuspěl ani kapitán hradeckých Jiří Šimánek. Pavel Kantor na druhé straně pochytal pokusy Sýkory či Semoráda.

Skóre se tak poprvé měnilo v 11. minutě. Puk za záda Salfického poslal bekhendovou střelou Podlešák. - 1:0. 

Na druhé straně mohl vyrovnat o dvě minuty později aktivně hrající Lukaš Radil avšak Kantor byl opět proti a puk vyrazil. Do konce třetiny se skóre již neměnilo i když blízko ke druhému gólu Hradce byl důrazný Jaroslav Kudrna. Stejný hráč měl na hokejce branku i zkraje druhé třetiny. Jeho střelu po přihrávce od Šimánka však Salfický opět kryl. 

Druhá třetina přinesla zvýšenou herní aktivitu Pardubic a skóre v ní se neměnilo jen díky fantasticky chytajícímu Pavlu Kantorovi. Pardubice byly v této pasáži hry aktivnější a Hradec jen težko hledal způsob, jak rozbíjet nebezpečné útoky hostujícího celku.

Bitka těžkých vah

V polovině utkání Cetkovský ve středním pásmu kolenem sestřelil hradeckého Davida Švagrovského a to nemohl nechat bez povšimnutí hradecký bitkař Martin Podlešák, který okamžitě shodil rukavice a šel svého spoluhráče pomstít. Nefalšovaná bitka Podlešáka s Cetkovským neměla jednoznačného vítěze, ale hradecké fandy zvedla ze sedadel. Následnou přesilovku však Hradec i přes velký tlak nezužitkoval a pardubičtí za to mohou opět děkovat Salfickému. 

Po nevyužité přesilovce opět následoval tlak hostí, ale gól do konce třetiny již nepadl.

Třetí třetina začala ve stejném gardu. Aktivnější Pardubice nebezpečně hrozily před  Kantorovou brankou a jejich úsilí bylo korunováno gólem v 51. minutě. Lukáš Radil protlačil puk i s Kantorovu lapačkou kousek za brankovou čáru a rozhodčí po shlédnutí videa branku uznal – 1:1. 

Do konce zápasu již gól nepadl ani na jedné straně a následovalo prodloužení. Žádný z týmů však během pěti nastavených minut puk do branky neprotlačil a na řadu přišla trestná střílení.

Malé hradecké Nagano

První pardubický nájezd neproměnil Tomáš Zohorna, kterému puk sklouzl po hokejce. Jako správný mazák se k prvnímu trestnému střílení Hradce postavil Jaroslav Kudrna a jeho bekhendová klička skončila v síti.  Druhý pardubický nájezd Radila skvěle vykryl Kantor, za Hradec neuspěl Knotek a na řadě byly opět Pardubice. Semorád musel dát gól. Kantor byl však opět proti a hradecký zimák se otřásal v základech. Poprvé v historii Hradec Králové porazil rivala z Pardubic v extraligovém utkání.

Diváci v zaplněné hale zůstali na svých místech a dlouhé minuty ve stoje aplaudovali hokejistům za fantastický zážitek. Hrdiny večera se stali brankář Pavel Kantor a střelec vítězné branky Jaroslav Kudrna. 

Ani po závěrečné děkovačce a odjezdu hráčů do šatny, však rozvášněný kotel nechtěl tribuny opustit a hlasitým skandování vyvolával hráče k návratu na ledovou plochu. Přání se splnilo.  Hrdinové večera se na led vrátili a společně s diváky ještě jednou oslavili první vítězství v derby.

Více fotografií z hokejového derby Hradec - Pardubice.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
16.11.2013 08:46
trdylko (neregistrovaný)
Fantastická výhra Hradce po samostatných nájezdech. Prostě paráda!!!
Je radost kluky sledovat :o))
16.11.2013 12:20
Slávek (neregistrovaný)
derby
Souhlas, krásné divadlo.

Perníkoff už nemá žádné fanoušky? To co bylo v jejich sektoru byl spíš dětský tábor a jenom "inteligent" z perníkova může hradec označit motorem. Ale možná, že příští rok se utkání Tesla - Motor dočkají v první lize. FOP.
Jinak dík hradeckým fans za supr atmosféru. To se hned tak nevidí.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Víkend nabídne několik vernisáží, koncert či noční Bílou věž

Na tento víkend se v Hradci Králové sešly hned čtyři vernisáže, začínají výstavy fotografií, obrazů i studentských prací. Bude se hrát hokej, koncertovat, vystoupat můžete na noční Bílou věž nebo si prohlédnout vodní elektrárnu Hučák.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, bleší trh nebo za elektřinou na Hučák

Závěr jarních prázdnin v Hradci Králové mohou děti strávit v Technologickém centru nebo na Velké kostičkové výstavě, kde na ně čeká velké množství kostiček LEGA. V IC Hučák se mohou dozvědět vše o elektřině. O víkendu se bude hrát fotbal, hokej v historických dresech a na…
Čtěte více

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme