Hradec chystá zákaz hlučné a nebezpečné zábavní pyrotechniky

Zákaz pyrotechniky se nebude týkat novoročních oslav.
Zákaz pyrotechniky se nebude týkat novoročních oslav. | autor: hradeckralove.cz

Hradec Králové chystá regulaci používání zábavní pyrotechniky na celém území města. Povolené budou pouze ohňostroje, které podléhají ohlašovací povinnosti. Zákaz používání zábavní pyrotechniky se nevztahuje na prskavky, konfety, dětské, dortové a obdobné fontány, tedy na takové formy, které představují jen malé nebezpečí a jsou méně hlučné. Výjimkou bude Silvestr a Nový rok.

„V dnešní době se čím dál častěji setkáváme s bezohledným používáním zábavní pyrotechniky. Samozřejmě z toho plyne řada negativních dopadů, ať už jde o životní prostředí, občanské soužití, noční klid a v nejhorším případě i zdraví. Rozhodli jsme se proto připojit se k ostatním městům a výrazně regulovat používání zábavní pyrotechniky na celém území města,“ uvádí primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová.

Podle návrhu vyhlášky se v Hradci Králové zakazuje používání zábavní pyrotechniky až na několik výjimek. Těmi jsou klasické ohňostroje, které podléhají ohlašovací povinnosti nebo povolení. Ze zákazu je vyjmuta také divadelní pyrotechnika, která představuje malé nebezpečí. Dále je možné nadále používat zábavní pyrotechniku jako jsou prskavky, konfety, dětské, dortové a obdobné fontány, a to za předpokladu, že jsou tyto pyrotechnické výrobky zařazeny do kategorie F1 nebo F2.

F1 

Zábavní pyrotechnika, která představuje velmi malé nebezpečí a má zanedbatelnou úroveň hluku. Určena je pro použití na omezených plochách, včetně zábavní pyrotechniky určené k použití uvnitř obytných budov.

F2

Zábavní pyrotechnika, která představuje malé nebezpečí a má nízkou úroveň hluku, a která je určena pro venkovní použití na omezených plochách.

Výjimkou bude Silvestr a Nový rok

Ze zákazu budou vyjmuty dny 31. prosinec a 1. leden, kdy je pyrotechnika tradičně používána v souvislosti s oslavami nového roku. Návrh nové vyhlášky o regulaci již schválili radní města, ke konci měsíce o něm bude rozhodovat hradecké zastupitelstvo.

„Na výjimečné případy, které podléhají schválení či je pro ně vymezený přesný termín, má město potažmo občané možnost se připravit. Nekorigované používání zábavní pyrotechniky má negativní dopady na životní prostředí i společnost. Hluk, který pyrotechnika vyšších stupňů způsobuje, působí stresovou zátěž pro domácí i divoká zvířata. Navíc dochází ke znečišťování životního prostředí, do vzduchu jsou při výbuších uvolňovány zejména těžké kovy. V neposlední řadě zůstává ve městě po používání pyrotechniky značný nepořádek,“ doplňuje náměstek primátorky pro oblast životního prostředí Adam Záruba.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
30.12.2023 08:17
Jiří (neregistrovaný)
Vánoční trhy na Velkém náměstí zklamaly
I když historické domy Velkého náměstí se zdály vhodnou kulisou pro pořádání vánočních trhů, po druhém ročníku lze konstatovat, že zklamaly. Velká asfaltová plocha stánkům nesvědčí; působí neuspořádaně a roztahaně. Rozestupy mezi jejich řadami jsou velké a tím i málo zalidněné, pusté. Nebylo by rozhodně na škodu vrátit trhy zpět na Masarykovo náměstí, kde již měly slušnou tradici. Jejich velkou předností bylo, že přímo v jejich středu dominoval vánoční strom, že náměstí budilo dojem "útulnosti", z hlediska trhů bylo kompaktní a přehledné. Stánky zde měly k sobě blíž stejně jako samotní návštěvníci. Vánoční atmosféra byla cítit na každém kroku a lidé se tu nejen rádi procházeli, ale také rádi postávali u pultíků s občerstvením, případně sledovali program na vhodně umístěném krytém jevišti. Přes sevřenost Masarykova náměstí přilehlá Čelakovského ulice skýtala možnost dalšího prostoru pro případ, že v budoucnosti by setržiště rozšiřovalo.
30.12.2023 08:38
Jiří Polák (neregistrovaný)
Konec rámusu?
Vedení města Hradce Králové si svým přístupem k tzv. zábavní pyrotechnice zaslouží uznání. Ani se nechce věřit, že po tolika letech dozrál na magistrátu názor, že neskutečný rámus, nejen na Silvestra, ale i řadu dní před ním, by měl skončit. Byla by to ohromná úleva nejen pro starší a nemocné občany, ale stejně tak i pro domácí mazlíčky. Moc radnici v tomto ohledu fandím, jen připomínám, že o respektování zákazu odpalování raket, petard a dělobuchů by měla co nejvíce dbát městská policie a tvrdě zasahovat všude tam, kde by byl případně porušován. Taková místa - už podle rámusu - se dají ve městě poměrně rychle určit. Obecně platí, že Hradec je skvělým místem pro život. Nechť je oázou klidu a pohody i v tomto ohledu.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na silvestrovské oslavy, koncerty, výstavy i bruslení

Přelom roku přinese do Hradce Králové silvestrovské i novoroční oslavy. Letos poprvé bez velkolepého ohňostroje, Velké náměstí místo něj zažije v pondělí videomapping a laserovou show. Silvestr můžete oslavit s hradeckou filharmonií, nebo třeba v hotelu U Královny Elišky na…
Čtěte více

Ohňostroj nebude. První den nového roku přivítají Hradečané jinak než v loňském roce

První den spolu, akce, která se v Hradci vždy koná na Nový rok. Tentokrát to bude trochu jinak. V odpoledních hodinách se Hradečané sejdou na Velkém náměstí, aby si společně užili koncert, vychutnali čaj nebo punč a čočkovou polévku, kterou zde podává vedení města. Tohle zůstává…
Čtěte více

První den spolu bude jinak. Ohňostroj vystřídá videomapping

Oslavy Nového roku 2024 by se v Hradci měly nést v jiném stylu, než jak tomu bylo v předešlých letech. Místo ohňostroje chystá město velkolepý videomapping promítaný na budovu radnice čp. 1 na Velkém náměstí. Tematicky se bude týkat krás a života v Hradci Králové. Záměr…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme