Hradci se nedaří vybrat provozovatele městského útulku. Nyní se hlásí lesníci

Městský útulek hledá provozovatele.
Městský útulek hledá provozovatele. | autor: FB stránky

Výběr nového provozovatele městského útulku se vedení Hradce stále nedaří. Nyní je ve hře další subjekt. O provozování útulku mají zájem Městské lesy Hradec Králové. Lesníci jsou ochotni kritizované zařízení převzít, avšak jen se psy. Kromě správy lesů už lesy provozují těžbu štěrkopísku, rybářství či oblíbený kemp Stříbrný rybník. Útulek stojí přímo v jejich revíru, na okraji lesa poblíž lesního hřbitova. Informaci přináší server iDNES.cz.

„Původně jsme do toho nechtěli vstupovat, ale když vidíme, jak je to vyhrocené, nabídli jsme městu, že jsme připraveni útulek převzít,“ potvrzuje pro iDNES ředitel lesů Milan Zerzán. K podání nabídky ho ponoukli vlastní zaměstnanci, kteří se už nemohli dívat na to, jak klopotně vedení města situaci v útulku řeší. Někteří z nich jsou i myslivečtí kynologové a ke psům tak mají blízko. Výhodou podle Zerzána navíc je, že lesy jsou městská firma a radnice jí tak může útulek svěřit napřímo, bez zdlouhavých procesů.

„Pokud se město rozhodne, můžeme útulek postupně přejímat. Myslím, že se to v klidu stihne do konce roku,“ míní Zerzán. Nabídka přišla ve chvíli, kdy radní řeší, jak s útulkem dál naložit. Rada města v úterý 19. září definitivně ukončila původní výběrové řízení a v programu měla rovnou mít i vypsání nového. To však odsunula na další zasedání a v koalici se nyní řeší, zda na lesnickou nabídku kývnout.

„Diskutovali jsme o tom na kolegiu primátorky. Převážný názor je jít cestou městských lesů. Mně se to zdá jako racionální úvaha, ale nemám vyhraněný názor,“ říká náměstek primátorky Lukáš Řádek.

Část radních by však raději pokračovala ve veřejném výběrovém řízení, které podle nich může přinést vyšší úroveň služby. „O tom, že by útulek mohla převzít některá městská organizace, se hovořilo od začátku. K rozhodnutí však nedošlo. Osobně bych znovu vypsal výběrové řízení, ale to neznamená, že bych odmítal variantu městských lesů,“ říká radní Aleš Dohnal.

Lesníci mají s útulkem velké plány, především by však chtěli obnovit důvěru veřejnosti. Zařízení by se podle nich mělo maximálně otevřít. „Útulek byl uzavřený a nepřehledný. My bychom ho chtěli mít transparentní. Jsou tam kamery, proč by nemohly být třeba na webu jako kamery v kempu, aby lidé měli pocit, že se všechno děje správně. Měl by mít svoje stránky, nabízet psy, dělat propagaci. Máme lesní pedagogiku, mohli bychom ji propojit s útulkem a dělat programy pro veřejnost,“ nabízí Milan Zerzán. Za vzor dává Městské lesy v Domažlicích, které vedou psí útulek a provozují i minipivovar.
   
Lesníci se chtějí od minulosti odstřihnout také tím, že nepočítají s pokračováním původních zaměstnanců. "Postavil bych to na nových lidech. Nevidím důvod, proč bych si je nechával, možná na přechodnou dobu, ale to bych si musel promluvit s kolegy, kteří je znají. Pro veřejnost jsou dehonestovaní a to není dobře. Ať si je nechají technické služby,“ míní ředitel.

Lesníci prý již mají dohodu s veterináři, kteří se nyní starají o zvířata v oborách, že by byli ochotní přibrat si také útulek. Komunikují i s městskou policií o spolupráci s bývalými psovody, kteří mají zkušenosti s manipulací s problémovými psy. Zaměstnanci lesů by si také doplnili kurz potřebný k péči o opuštěná zvířata.

„Jsem otevřený i k zapojení dobrovolníků. Umíme PR, což město vidí, takže bychom je jistě dokázali získat. Do budoucna bychom mohli útulek propojit i se záchranným chovem, měli bychom psí hotel,“ naznačuje Zerzán možnou spolupráci se záchrannou stanicí v Jaroměři.

Lesníci chtějí jen psy

Problém však lesníci vidí v kočkách. Stávající útulek pro ně původně nebyl určen. Technické služby je tam přesunuly až v roce 2019 a krátce poté začaly v útulku bublat první větší problémy. Lesníci by si tak nejraději ponechali jen starost o psy. Pro magistrát by to však znamenalo, že by musel dál hledat provozovatele kočičího depozita.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Z útulku je Azyl pro zvířata. Pejska si na venčení lze zarezervovat on-line

Hradecký útulek pro zvířata prochází výraznou proměnou, do které je zapojí i veřejnost. V únoru jej do své správy převzala společnost Městské lesy Hradec Králové a zařízení přejmenovala na Azyl pro zvířata. V azylu nyní probíhá přestavba a modernizace prostor, které by v…
Čtěte více

Místo útulku Azyl pro zvířata. A to není jediná novinka, která zařízení čeká

Nový provozovatel, nový název, nové logo. Městské lesy Hradec Králové převzaly útulek pro opuštěná zvířata v ulici Hradečnice k prvnímu únoru. Útulek nese nově název Azyl pro zvířata a má i své logo. Veřejnosti jsou již zapůjčováni vhodní psi na venčení a v plánu jsou i dny…
Čtěte více

Hradecký útulek povedou od února městské lesy. Chystají mnoho novinek

Útulek pro opuštěná zvířata v Hradci od prvního února převezme městem vlastněná společnost Městské lesy Hradec Králové. Městské lesy hodlají vytvořit útulku novou image a jeho prostory otevřít také veřejnosti. Do budoucna je zde v plánu i canisterapie či výcvik psů pro veřejnost…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme