Štítky: | Kultura | Knihovna města | UHK |

Geolog z NASA přijede do Hradce debatovat s dětmi o Marsu

James Rice na tiskové konferenci při zahájení turné po ČR | Zdroj: Facebook U.S. Embassy Prague
James Rice na tiskové konferenci při zahájení turné po ČR | Zdroj: Facebook U.S. Embassy Prague

Od úterý 17. září je v České republice významný planetární geolog James Rice, který během svého turné po pěti českých městech zavítá také do Hradce Králové. Jednu z jeho přednášek si do Auly Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové mohou přijít poslechnout především mladí a malí zájemci o rudou planetu Mars. Přednáška s názvem „Na řadě je Mars“ začíná v pátek od páté hodiny odpolední, vstup je zdarma a tlumočení z angličtiny pořadatelé zajistili. Program přednášky také doprovází zajímavá výstava obrazů rudé planety v prostorách Knihovny města Hradec Králové.  

James Rice je pracovníkem v NASA a také je členem vědeckých týmů řady amerických sond, které míří k Marsu. Výzkumu rudé planety se věnuje už řadu let a na cestě po pěti českých městech, mezi nimiž je Hradec Králové, se chce podělit o své poznatky nejen s dospělými zájemci, ale především s mladými a možná budoucími českými astrology. 

Vědec chce na svých přednáškách s názvem "Na řadě je Mars" a během následné debaty také předat alespoň něco málo ze svého nadšení pro vědu a techniku. Na pátečním setkání na půdě Univerzity Hradec Králové se bude hovořit na příklad o geologickém průzkumu planety Mars anebo i o možnosti kolonizovat rudou planetu. Zazní také otázka, co by osídlení Marsu přineslo lidstvu. Ti, kteří na přednášku dorazí uvidí i modely robotických vozítek z NASA.

Proč věděc z NASA beseduje v Hradci Králové?

Doktor James Rice je nejen vědec, ale také se ocitl ve výběru amerických astronautů. K jeho velkým projektům patří sondy Mars Exploration Rover, které v roce 2004 přistály na povrchu rudé planety. Sonda Opportunity dokonce ještě stále na povrchu rudé planety pracuje. Rice má "na svědomí" také další sondu, která cestuje po oběžné dráze Marsu, je jí Mars Odyssey. „Projekt „Na řadě je Mars“ volně navazuje na popularizační program „Do kosmu s Krtkem“, který měl v Česku v roce 2011 mimořádný ohlas, když astronaut Andrew Feustel přivezl známou postavičku, která se s ním právě vrátila z historicky posledního letu raketoplánu Endeavour. Doktor Rice se rozhodl nabídnout své poznatky dětem poté, co se od svých kolegů v NASA dozvěděl o mimořádném zájmu o kosmonautiku v Česku,“ uvedl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky. 

Americký geolog z NASA přijel do České republiky na pozvání Akademie věd České republiky a spoluorganizátorem celého turné Jamese Rice po republice je také Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze a Astronomický ústav Akademie věd ČR. James Rice se v České republice zdrží do neděle 22. září, kdy svou návštěvu zakončí přednáškou v Českých Budějovicích.

Mars je k vidění i na výstavě v knihovně

V Knihovně města Hradec Králové ve Wonkově ulici je v rámci projektu „Na řadě je Mars“ od středy 18. září do příštího pátku 27. září k vidění výstava obrazů z Marsu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Knihomoly určitě potěší novinka hradecké knihovny. Výdejní box jim čtivo vydá kdykoliv

Knihovna města Hradce Králové připravila pro své čtenáře novou službu, využívat bude možné tzv. knížkomat neboli výdejní box. Jedná se o samoobslužné zařízení, do kterého pracovníci knihovny připraví knihy, noty, CD, DVD a další věci k vypůjčení podle objednávky čtenáře.…
Čtěte více

Městská knihovna se otevírá, v Kuklenách nabídne zrekonstruovaný interiér

Od pondělí se znovu otevře městská knihovna i všechny její pobočky v Hradci Králové, kromě té v Březhradu. Otevření je možné za splnění následujících podmínek: maximálně 1 osoba na 15 m2, udržování rozestupů, ochrana respirátory a dezinfekce rukou při vstupu. Návštěvníci se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme