Štítky: | Elektrárna Opatovice | Teplo |

Elektrárna Opatovice a Czech Coal válčí dál

Opatovická elektrárna a těžařská společnost Czech Coal, které od začátku letošního června vedou spor o platnost či neplatnost smlouvy na dodávky uhlí, válčí dál. A to dokonce i po té, co Elektrárna Opatovice (EOP) podala smírný návrh nové smlouvy. Alespoň tak to elektrárna prezentuje.

Přesně po dvou měsících od jednostranného vypovězení smlouvy na dodávky uhlí ze strany společnosti Czech Coal, podala EOP nový, a dle mínění elektrárny, smírný návrh řešení sporu. „EOP jsou připraveny vzdát se jakýchkoli nároků na náhradu škody, pokud Czech Coal podepíše předložený návrh smlouvy na dodávky uhlí. Elektrárny Opatovice vyzvaly Czech Coal k akceptaci návrhu smlouvy do 12. srpna 2012,“ uvedl Petr Zadák, tiskový mluvčí EOP.

K akceptaci ze strany těžařské firmy Czech Coal ale do zmíněného data nedošlo. I přes to, že nový a už ze strany elektrárny podepsaný návrh smlouvy vycházel vstříc námitkám, které Czech Coal vedly k ukončení smluvního vztahu. Hlavním důvodem bylo údajné neplnění finančních závazků ze strany vlastníka elektrárny. „Abychom předešli pochybnostem, navrhli jsme, že budeme za uhlí platit předem. Věříme, že tímto bude celá věc vyřešena,“ vysvětloval ještě na začátku srpna Miroslav Topolánek, předseda dozorčí rady EOP.

Podle EOP se tímto krokem, tedy nepřijetím nového návrhu smlouvy na dodávky uhlí, Czech Coal jasně vymezil. „Czech Coal tímto krokem potvrdil, že ve skutečnosti nemá obavu o zaplacení jím vytěženého uhlí, nýbrž že červnové odstoupení od smlouvy s EOP bylo ryze účelovým jednáním, jehož cílem bylo a je na EOP vytvořit tlak a dosáhnout razantního zvýšení ceny hnědého uhlí na úkor odběratelů tepla,“ uvedl to Topolánek v reakci na pondělní sdělení Czech Coal.

Případné přerušení dodávek tepla a teplé vody anebo případné zvýšení ceny se dotýká bezmála 60 tisíc domácností a institucí nejen v Hradci Králové, ale i v Chrudimi anebo v Pardubicích. Zástupci elektrárny uvádějí, že Czech Coal chce takto dosáhnout zvýšení ceny hnědého uhlí a tím i svých zisků. „Záměrně zvolili jednoho ze svých nejvýznamnějších odběratelů, který je na uhlí těženém Czech Coal závislý,“ řekl tiskový mluvčí EOP. „Czech Coal nepředložil ani své připomínky k našemu návrhu, ani svůj protinávrh. K jeho předložení Czech Coal okamžitě vyzveme. Snad nějaký předloží,“ poznamenal Jan Špringl, předseda představenstva EOP, který také dodal, že jejich hlavním cílem je zajistit dodávky tepla za současné ceny. Návrh nové smlouvy toto prý umožňoval.

Více ke kauze najdete v těchto článcích:
Dodávky tepla pro Hradec jsou v ohrožení
Teplo pro Hradec se zdá být zachráněno
Elektrárna Opatovice zatím neví, jak od nového roku zatopí

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
15.8.2012 11:10
IM  (Nováček +2)
Lumpové
Czech Coal, včetně druhé strany v čele s Topolánkem, je banda gaunerů, kde jde pouze a poze o zisk do vlasních kapes. Boužel vyjednávací pozice EOP asi není moc silná. Nakonec stejně dojde k razantnímu nárustu ceny za GJ a chudák EOP bude říkat, my nic, to oni, Czech Coal. Pánové, bežte všichni do p..e.
15.8.2012 15:41
RaF  (Nováček +4)
Modrý sliz
Všecko fungovalo do doby než přišel soudruh Topolánek do dozorčí rady.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Příští rok sáhnou hlouběji do kapes Hradečané i návštěvníci města

Život ve městě se od příštího roku zdraží. Teplo o víc než čtvrtinu, voda o 12 procent. V Hradci porostou ale i další služby, bez kterých se běžný člověk neobejde. Vyšší bude cena za popelnice a hovoří se také o zvýšení ceny jízdného v MHD. Kvůli zdražení tepla stoupne například…
Čtěte více

Příčiny havárií na horkovodech, které omezily dodávky tepla, se budou šetřit

Do čtvrtečního rána se mnozí obyvatelé Hradce, Pradubic a Chrudimi probudili do chladna. Mohly za to poruchy na hlavních napaječích z opatovické elektrárny. Kvůli nim se pak musela odstavit celá soustava. Po stabilizaci sítě a obnovení tlaku v soustavě byly, díky uvedení…
Čtěte více

Ceny za teplo z Opatovic by se prudce zvedat neměly

Desítky tisíc domácností, které vytápí Elektrárny Opatovice se zatím nemusí obávat prudkého nárůstu cen. Slibuje to jak elektrárenská společnost, tak Tepelné hospodářství Hradec Králové, které teplem z Opatovic zásobuje většinu Hradce Králové. Opatovické elektrárny zahájily…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme