Štítky: | Parkovací dům pro kola |

Druhý cyklodům je otevřen, u Futura už budou kola v bezpečí

| autor:

V pořadí už druhý cyklodům začal tento týden sloužit před hradeckým obchodním centrem Futurum na Brněnské třídě. Cena za uložení kola je za jeden den pět korun. Provozovatel však do budoucna počítá se zdvojnásobením. Nový cyklodům by měl být uživatelsky příjemnější.

Oproti cylodomu na Riegrově náměstí je jeho bratříček o něco dokonalejší.  „Z mého pohledu je věž jiná tak z osmdesáti procent. Dokáží zde zaparkovat vyšší kola a maminky s dětskou sedačkou je nemusí sundávat, což je velká výhoda. Celkově je zařízení rychlejší i bezpečnější například při placení nebo parkování," vysvětlil pro Hradecký deník Rudolf Bernart, který nápad do Hradce přinesl.

Protože se cyklověž před hlavním nádražím stává díky nízké ceně pro hodně majitelů kol dlouhodobou garáží a je stále plná, cena za parkovné se pravděpodobně zvýší z pěti na deset korun za den.

V budoucnu by měly hradeckým cyklistům sloužit celkem čtyři domy. V současné době už první cyklověž úspěšně funguje na Riegrově náměstí, tam město soukromému investorovi poskytlo část pozemků. Druhý dům pro kola před obchodním centrem Futurum stojí na soukromém pozemku a soukromník ho také bude provozovat. Radnice již intenzivně připravuje stavbu třetího a čtvrtého domu u fakultní nemocnice a hradecké univerzity. Jejich vznik však zbrzdila stížnost podaná na antimonopolní úřad, v níž  se zpochybňuje postup magistrátu při zadávání zakázky. Zastupitelé města kvůli tomu zatím nevybrali firmu, která by měla cyklodomy zhotovit.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
12.11.2015 12:31
Radous (neregistrovaný)
parkdům u nádraží
...zrovna tam to mohlo být s tou přijatelnou výškou kol vošéfovaný lépe .. s rohama se tam nevlezu. Kdo bude na objektivně mnohem méně významnou dopravní křižovatku (Futurum) jezdit s kolem za x kolíků?
12.11.2015 18:26
vlada (neregistrovaný)
RE: parkdům u nádraží
třeba někdo kdo si pujde do karfuru nakoupit, nebo do kina, nebo třeba zaměstnanci obchodů, za mě to jsou dobrý investice, kolo nezmokne, a nemusím se potit jestli ho tam najdu i za hodinu
6.1.2016 20:25
venca (neregistrovaný)
supr!
to je skvělá správa.když z rodinou mužem rádi místo auta využijem elektrokola(zejmena v letě)ještě kdyby tam byla možnost nabíjení....i za 10 kč se mi vyplatí tam kolo dát než riziko krádeže kola za 40 tis

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

V Hradci vyrostou další parkovací domy pro jízdní kola

Radní města v úterý odsouhlasili vypsání výběrového řízení na zhotovitele dalších dvou parkovacích věží pro jízdní kola. Obdobný dům už úspěšně funguje na Riegrově náměstí před hotelem Černigov. Obě věže přijdou na 16 milionů korun. Plán bude ještě projednávat zastupitelstvo.
Čtěte více

Parkovací dům přivítal jubilejní cyklistku s pořadovým číslem 25 tisíc

Parkovací věž pro kola stojí na Riegrově náměstí u vlakového nádraží v Hradci Králové teprve od února loňského roku. Cyklisté si ji ale natolik oblíbili, že tento týden prolomili rekord. Zaparkovali tu zde už neskutečných 25 tisíc bicyklů. Unikátní projekt prosklené věže,…
Čtěte více

Další parkovací dům pro kola dostal v Hradci zelenou

Parkovací dům pro kola neboli celorepublikový unikát, který je ojedinělou stavbou i v Evropě, dostal v Hradci Králové zelenou pro svou další stavbu. Nový cyklodům nebo také „Biketower“ by mohl stát u Fakultní nemocnice Hradec Králové. První parkovací dům slouží na Riegrově…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme