Dostavba dálnice do Hradce Králové má opět namále

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac

Není to tak dávno, co se všichni řidiči zaradovali nad zprávou, že letos na jaře se zase začalo pracovat na dotažení dálnice s označením D11 až k bráně krajského města Hradec Králové.

Od poloviny srpna se ale začíná ukazovat, že peníze na dostavbu pravděpodobně zase nebudou a opět dojde ke zdržení prací na dostavbě. Vyplývá to z informací Státního fondu dopravní infrastruktury, který nyní pro vládu připravuje rozpočet na nadcházející dva roky.

Královéhradecké hejtmanství na neveselou zprávu reagovalo s tím, že Zastavení výstavby dálnice D11 k Hradci může odsunout region zpět na okraj Evropy. Úřad také poukázal na to, že díky chybějícím kilometrům dálnice se lidé v kraji potýkají s mnohými problémy jako je zdlouhavé cestování na polské hranice k Náchodu a do Krkonoš či ovzduší zamořené výfukovými plyny z těžké dopravy. "Poslední reálné plány státu počítaly s dovedením dálnice D11 do roku 2015 alespoň k Hradci Králové. Podle posledních informací však výstavbě klíčové dopravní tepny kraje hrozí opět zastavení," stručně popsal Imrich Dioszegi, tiskový mluvčí Královéhradeckého kraje.

V minulých dnech vyzval hejtman kraje Lubomír Franc vedení Státního fond dopravní infrastruktury, který měl financování dálnice vyškrtnout ze seznamu podpořených staveb pro další roky, aby celou situaci oficiálně vysvětlilo. „Zájmy obyvatel našeho kraje dlouhodobě trpí liknavým přístupem státu k výstavbě této dálnice. Ta léta končí v polích na jižních hranicích kraje a náš region je tak v podstatě stále na okraji Evropy,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Dálnice D11 byla dovedena na jihozápadní cíp Královéhradeckého kraje v roce 2006. Od té doby se řešily majetkoprávní spory, které další dostavbu brzdily. Kraji tak čtyřproudové silniční těleso stále chybí a obyvatelům Královéhradeckého kraje dosud dálnice slouží pouze jako bezpečné a pohodlné spojení mezi krajským městem a Prahou.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
22.8.2013 09:46
Martin Rousek (neregistrovaný)
Re
...pouzivat jako argumet neco o okraji Evropy je dost smesne..,ale D11 s R35 je pro kraj klicova infrastruktura to uznavam.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Protihlukové stěny uleví obyvatelům Svobodných Dvorů

Obyvatelé Svobodných Dvorů v Hradci Králové se dočkají nových protihlukových stěn, díky nimž se v jejich lokalitě sníží hluk z blízké dálnice. Zatím probíhají přípravné práce, samotná stavba má být zahájena v úvodu letních prázdnin. S tím se pojí také omezení na téměř…
Čtěte více

Dálnice z Hradce do Prahy už je bez omezení

Pokud budete chtít jet na Prahu od Pardubic po dálnici, už to zvládnete bez nadávek a návratu po zúženém úseku do Hradce. Největší letošní oprava českých dálnic je hotová. Stavební firmy obnovily za 47 dní 17 kilometrů dálnic D11 a D35 u Hradce Králové. V pátek do odpolední…
Čtěte více

Město změří hluk z dálnice D11. Chtějí to lidé z Plačic a Svobodných Dvorů

Na žádost obyvatel a komisí místních samospráv Plačice a Svobodné Dvory nechá město Hradec Králové provést další kontrolní měření hlukového zatížení v souvislosti s pokračováním výstavby dálnice D11. Jeho výsledkem bude oponentní posudek k měření, které bude mít k dispozici…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme