Štítky: | Plachta | divocí koně |

Divocí koně Plachtě prospívají, líbí se i kolemjdoucím

Koně Plachtě svědčí.
Koně Plachtě svědčí. | autor: Česká krajina - Dalibor

Koncem ledna byli na hradeckou lokalitu Plachta vypuštěni čtyři exmoorští koně. Pastvou měli udržovat životní prostředí pro vzácné rostlinné i živočišné druhy. Záměr se vydařil. Jejich "péče" má na krajinu pozitivní vliv. Prospívají především rostlinám a motýlům. Informaci přináší Hradecký deník.

„Koně krajinu zbavují agresivní trávy, která jinak utlačuje a zabíjí některé druhy bylin. Louku dokonale plejí, květinám se vyhýbají nebo je pro jejich malý vzrůst nepoškodí, to by se člověku pomocí sekačky jen tak nepovedlo,“ řekl pro Deník David Číp, předseda ochránců přírody z organizace JARO Jaroměř.

Tento druh koně má trávící soustavu uzpůsobenou právě pro konzumaci trav. Díky spásání a netoxickému trusu zvířat se na místě daří mateřídoušce a čertkusu lučnímu, přítomnost koní kromě rostlin napomohla třeba výskytu modrásků. Na příchod druhů, které se dosud v lokalitě neobjevovaly, je však podle Čípa brzo. Oblasti, kde už zvířata působila, jsou od těch nedotčených na první pohled rozeznatelná.

„V dalších měsících se jako brigádníci musíme vrhnout na dřeviny, těm se koně vyhýbají, dříve je ve volné přírodě konzumovali třeba zubři,“ vysvětluje Číp. Příroda byla podle něj před lidským zásahem na spásání vždy zvyklá a důležitý vliv měly různé druhy zvířat včetně bobrů či vyhynulého pratura.

Josefovské louky i Plachta jsou jediným místem v republice, kde se divoké koně pasou pod odborným dozorem, do areálů přijíždějí zájemci z různých fakult vysokých škol. Koně se líbí i lidem. Bylo důležité jim vysvětlit, že se koně nesmějí dokrmovat a kolemjdoucí pravidla dodržují.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Zveme: Můžete si zabruslit, zažít bojovku v nočním muzeu nebo pomoci Plachtě

Víkend bude v Hradci Králové opět nabitý pestrými akcemi. Sportovní fanoušci mohou podpořit hradecké hokejisty a basketbalistky nebo vytáhnout brusle a sami si zajezdit, opět dostane možnost bruslit i veřejnost. Milovníci přírody mohou pomáhat Na Plachtě, při výlovu rybníku…
Čtěte více

Petice zastavila stavbu silnice v hradecké přírodní památce Na Plachtě

Město Hradec Králové zastaví přípravy kontroverzní silnice vedoucí okrajem přírodní památky Na Plachtě. Petici proti stavbě zhruba 270 metrů dlouhé spojky podpořilo více než 9 200 lidí, mezi petenty a vedením hradecké radnice se strhla velmi ostrá a nevybíravá debata, uvedl…
Čtěte více

Zveme: Na pozorování koní a úklid Plachty či bazárky nejen s dětským oblečením

Co za akce v Hradci Králové nabízí blížící se víkend? Dnes se v Šimkových sadech koná Hradecký Majáles, majálesový průvod startuje v poledne z Baťkova náměstí. Zítra můžete pomoci uklidit a vyčistit přírodu Na Plachtě, za odměnu budete moci sledovat s odborným výkladem tamní…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme