Štítky: | Plachta | divocí koně |

Krmit divoké koně na Plachtě se nesmí. Lidé zákaz často porušují

Divocí koně se nesmějí krmit.
Divocí koně se nesmějí krmit. | autor: Česká krajina - Dalibor Dostál

Není to tak dlouho, co jsme psali o tom, že na Plachtě se nově prohánějí divocí koně. Pro návštěvníky lokality je to pochopitelně velká atrakce, ale má to dvě stránky. Lidé totiž divoké koně, kteří jsou v Hradci i Josefově, i přes zákaz krmí. A to zvířatům dobře nedělá. Lokality sledují kamery, pomáhá i sociální síť. Uvádí to Hradecký deník.

Krmit divoké koně se nesmí. Přestože ochranáři přírody opakovali zákaz několikrát, našli se lidé, kteří do ohrad krmení nasypali a riskovali život býložravců.

Na Plachtě a Ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře se koně pasou od konce ledna. Když je ochranáři do lokalit vypouštěli, nejvíce se báli bezohledných kolemjdoucích. Jejich obavy se bohužel naplnily. V ptačím parku lidé nasypali krmení přímo pod cedulku se zákazem krmení. Na Plachtě se pokoušeli exmoorské poníky krmit třeba jablkem. „Zatím se ale jedná o ojedinělé případy,“ uvedl pro Deník předseda základní organizace Českého svazu ochránců přírody JARO Jaroměř David Číp. V minulosti přitom jednu z klisen z Milovic, odkud divocí koně ve východních Čechách pocházejí, přikrmování zabilo. „Klisna měla koliku, veterináři se ji podařilo dát dohromady, po návratu do ohrady ale stejně uhynula,“ upřesnil předseda.

V Hradci se díky všímavosti lidí podařilo přikrmování zabránit. „Je dobré, že se sami návštěvníci snaží zasáhnout a ještě nám o takových případech dají vědět,“ ocenil iniciativu lidí David Číp.

Na Plachtě došlo i k jiné situaci, nad kterou ochranáři kroutili hlavou. Žena záměrně vypustila svého psa mezi koně, aby se pes pořádně vyběhal. Po upozornění se ještě cítila dotčená.

Ochranáři lokality sledují kamerovým systémem, pomáhá i dozor městské policie či členů místního kynologického klubu a také zásahy ostatních návštěvníků. Vzhledem k událostem ochranáři prosí další dobrovolníky, aby spojili své síly a obě místa monitorovali. Své zkušenosti s hlídáním ohrad a informace o neukázněných návštěvnících si mohou sdělovat v neformální skupině Strážci divokých koní.

Ochranáři plánují i další opatření: „Větší výběh, kam koně brzy vypustíme, opatříme nízkým plastovým plotem, aby do ohrady nemohli psi,“ popsal Číp.

Pokud se lidé nepoučí, z Hradce divocí koně zmizí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Zveme: Můžete si zabruslit, zažít bojovku v nočním muzeu nebo pomoci Plachtě

Víkend bude v Hradci Králové opět nabitý pestrými akcemi. Sportovní fanoušci mohou podpořit hradecké hokejisty a basketbalistky nebo vytáhnout brusle a sami si zajezdit, opět dostane možnost bruslit i veřejnost. Milovníci přírody mohou pomáhat Na Plachtě, při výlovu rybníku…
Čtěte více

Petice zastavila stavbu silnice v hradecké přírodní památce Na Plachtě

Město Hradec Králové zastaví přípravy kontroverzní silnice vedoucí okrajem přírodní památky Na Plachtě. Petici proti stavbě zhruba 270 metrů dlouhé spojky podpořilo více než 9 200 lidí, mezi petenty a vedením hradecké radnice se strhla velmi ostrá a nevybíravá debata, uvedl…
Čtěte více

Divocí koně Plachtě prospívají, líbí se i kolemjdoucím

Koncem ledna byli na hradeckou lokalitu Plachta vypuštěni čtyři exmoorští koně. Pastvou měli udržovat životní prostředí pro vzácné rostlinné i živočišné druhy. Záměr se vydařil. Jejich "péče" má na krajinu pozitivní vliv. Prospívají především rostlinám a motýlům. Informaci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme