Štítky: | zvon | zvon augustin | zvonění |

Zvon Augustin se možná opět rozezní na Zelený čtvrtek

Zvoníci rozhýbají zvon možná na Velikonoce.
Zvoníci rozhýbají zvon možná na Velikonoce. | autor: hradeckralove.cz

Zvon Augustin na hradecké Bílé věži nyní na nějaký čas utichl. Obvykle se centrem města rozeznívá vždy během významných dnů a svátků. Při štědrovečením zvonění mu ale upadlo srdce. Po havárii nechalo město posoudit stav podlah statikem. Vše bylo v pořádku, a tak již 30. prosince mohla být Bílá věž znovu otevřena pro návštěvníky. Aby byla oprava a instalace srdce zvonu zahájena co nejdříve, je nyní nutné památkáři odsouhlasit navržený způsob a rozsah provedení těchto prací odbornou firmou. Letos poprvé by se tak Augustin mohl rozeznít již v březnu o Zeleném čtvrtku.

Srdce zvonu upadlo při štědrovečerním zvonění v loňském roce. Vlivem otřesů, které provázejí zvonění, došlo k uvolnění a následnému vypadnutí dvou ze čtyř šroubů. Z ložisek se vyvlékl závěs a srdce zvonu vypadlo. Nyní musí památkáři odsouhlasit způsob, jakým bude oprava provedena. „Díky přísnému dodržování bezpečnostních pravidel se při zvonění a následném pádu srdce nikomu nic nestalo. Děláme vše pro to, aby se zvon rozezněl na Zelený čtvrtek 28. března. Dále bude zvonit ve významných dnech, mezi které patří například květnový Den vítězství, říjnový Den vzniku samostatného československého státu nebo Den boje za svobodu, který připadá na 17. listopadu,“ říká náměstkyně odpovědná za oblast kultury a cestovního ruchu Ilona Dvořáková.

Ve významné dny začalo město Hradec Králové zvonit na zvon Augustin už v 16. století, poté nastala odmlka a tradice se vrátila v roce 2008. V letošním roce tedy bude znít zvon Augustin pouze třináctkrát. Kvůli pádu srdce se nemohlo uskutečnit novoroční zvonění. Původně bylo odsouhlaseno radními 14 vymezených dnů.

Zvonění na tento zvon je výjimečné i v tom, že jej provádí ručně několik zvoníků. Ti hradečtí jsou jediní v České republice, kteří zvoní v dobových kostýmech. V den svátku sv. Augustina 28. srpna dokonce probíhá slavnostní ceremoniál s průvodem hradeckých zvoníků v renesančních kostýmech. Samotné zvonění na tento osm tun vážící zvon trvá deset minut a střídá se u něj hned několik zvoníků. „Při zvonění se střídá u čtyř lan Augustina přibližně osm lidí. Nejtěžší je rozhoupání zvonu a složité je i zastavení zvonění. Řídící zvoník musí chytit srdce zvonu tak, aby nedalo takzvanou slepou ránu,“ vysvětluje náměstkyně Dvořáková.

Zážitkového programu na 72 metrů vysoké Bílé věži se mohou účastnit ve vybraných dnech a časech i návštěvníci, kterých může být nejvýše 15. Za rok si tuto výjimečnou událost nenechá ujít průměrně 155 lidí. Vstupenky je možné zakoupit v Turistickém informačním centru nebo na www.hkpoint.cz. Informace o tom, v jaké dny bude zvon Augustin znít a kdy je možné se prohlídkových okruhů zúčastnit, naleznou zájemci na www.bilavez.cz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Augustin má zpět své srdce. Kdy zazvoní?

Srdce hradeckého zvonu Augustin, které upadlo při štědrovečerním zvonění v loňském roce, je zase zpět na svém místě. Během dnešního rána provedla opravu odborná firma AB zvony a hodiny, a to podle odsouhlaseného způsobu a rozsahu stanoveného památkáři. Zvon je znovu plně funkční…
Čtěte více

Bílá věž je uzavřená. Augustinu upadlo srdce, a tak na Nový rok nezazvoní

Zvonu Augustin v Hradci Králové upadlo při štědrovečerním zvonění kované srdce. Dopadlo na dřevěnou podlahu Bílé věže a památka je teď z bezpečnostních důvodů uzavřená pro návštěvníky. Kované srdce dopadlo na dřevěnou podlahu pod osmitunovým zvonem. Ten je třetím největším…
Čtěte více

ZVEME: Na oslavy státního svátku, noc divadel i výlov rybníka

Prodloužený víkend nabídne rozmanité akce, od oslav státního svátku, přes výlov hradeckého rybníku Výskyt až po hokejovou extraligu a noc divadel.

Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme