Štítky: | augustin | zvon augustin |

Augustin má zpět své srdce. Kdy zazvoní?

Augustin už je opraven.
Augustin už je opraven. | autor: FB MMHK

Srdce hradeckého zvonu Augustin, které upadlo při štědrovečerním zvonění v loňském roce, je zase zpět na svém místě. Během dnešního rána provedla opravu odborná firma AB zvony a hodiny, a to podle odsouhlaseného způsobu a rozsahu stanoveného památkáři. Zvon je znovu plně funkční, první zvonění se tak může uskutečnit už během Velikonoc na Zelený čtvrtek.

„Pokud lidé minulý týden v úterý zaslechli zvonění zvonu Augustin, jednalo se o kontrolní zvonění, které proběhlo po jeho opravě a je poselstvím skvělé zprávy, že na Zelený čtvrtek bude zvon zvonit, jak je tomu o Velikonocích zvykem,“ říká náměstkyně primátorky pro oblast kultury a cestovního ruchu Ilona Dvořáková.

Srdce zvonu upadlo při štědrovečerním zvonění v loňském roce a kvůli tomu se nemohlo uskutečnit novoroční zvonění. Vlivem otřesů, které provázejí zvonění, došlo k uvolnění a následnému vypadnutí dvou ze čtyř šroubů. Z ložisek se vyvlékl závěs a srdce zvonu vypadlo. Odbornou firmou AB zvony a hodiny z Petrovic u Karviné byla provedena oprava, a to podle předem odsouhlaseného způsobu a rozsahu památkáři. „Byly demontovány ložiska a ložiskové domky ze šarnýru zvonu a byly nahrazeny novými. Srdce, které váží 250 kilogramů, bylo vyzvednuto do zvonu a uchyceno pevnostními šrouby, které byly chemicky zajištěny proti samovolnému uvolnění,“ popisuje Ivan Kurtev, jednatel Hradecké kulturní a vzdělávací společnost, která má ve správě Bílou věž, v níž je zvon umístěn. Oprava, která zahrnovala materiál, posudky, odbornou revizi a dopravu, vyšla na více než 20 tisíc korun.

Je navržen systém kontrol před zahájením zvonění, periodických kontrol a také pravidla šetrného zvonění na zvon v souladu se závazným stanoviskem orgánů památkové péče.  

„Na další zvonění, tentokrát již v podobě zážitkového programu na Bílé věži se mohou těšit ve vybraných dnech a časech i návštěvníci. Ti, kteří byli přítomni při pádu srdce zvonu, mají možnost zúčastnit se dalšího zvonění zdarma,“ dodává náměstkyně Dvořáková. Vstupenky je možné zakoupit v Turistickém informačním centru nebo na www.hkpoint.cz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Zvon Augustin se možná opět rozezní na Zelený čtvrtek

Zvon Augustin na hradecké Bílé věži nyní na nějaký čas utichl. Obvykle se centrem města rozeznívá vždy během významných dnů a svátků. Při štědrovečením zvonění mu ale upadlo srdce. Po havárii nechalo město posoudit stav podlah statikem. Vše bylo v pořádku, a tak již 30. prosince…
Čtěte více

Bílá věž je uzavřená. Augustinu upadlo srdce, a tak na Nový rok nezazvoní

Zvonu Augustin v Hradci Králové upadlo při štědrovečerním zvonění kované srdce. Dopadlo na dřevěnou podlahu Bílé věže a památka je teď z bezpečnostních důvodů uzavřená pro návštěvníky. Kované srdce dopadlo na dřevěnou podlahu pod osmitunovým zvonem. Ten je třetím největším…
Čtěte více

ZVEME: Na oslavy státního svátku, noc divadel i výlov rybníka

Prodloužený víkend nabídne rozmanité akce, od oslav státního svátku, přes výlov hradeckého rybníku Výskyt až po hokejovou extraligu a noc divadel.

Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme