Bílá věž je uzavřená. Augustinu upadlo srdce, a tak na Nový rok nezazvoní

Zvon nyní projde opravou a revizí.
Zvon nyní projde opravou a revizí. | autor: hradeckralove.cz

Zvonu Augustin v Hradci Králové upadlo při štědrovečerním zvonění kované srdce. Dopadlo na dřevěnou podlahu Bílé věže a památka je teď z bezpečnostních důvodů uzavřená pro návštěvníky. Kované srdce dopadlo na dřevěnou podlahu pod osmitunovým zvonem. Ten je třetím největším historickým zvonem v zemi. O nehodě píše Hradecký deník.

„Asi v páté minutě standardního zvonění na Štědrý večer zhruba ve 22:35 došlo k tomu, že upadlo srdce zvonu Augustin,“ popsal nehodu Miroslav Franc, ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která se o Bílou věž stará. Kované srdce dopadlo na dřevěnou podlahu pod osmitunovým zvonem. Ten je třetím největším historickým zvonem v zemi.

Zvon byl po opravě, revizi a kontrolním zvonění v roce 2022 a od té doby několikrát bez problému zvonil. „Srdce spadlo na podlahu a vzhledem k tomu, že striktně dodržujeme bezpečnostní předpisy, tak se nikomu nic nestalo,“ vysvětlil Miroslav Franc. Srdce je ke zvonu připevněné koženým třmenem a šrouby.

„Tam došlo k problému, který jsme řešili už v roce 2022, kdy se některé šrouby vyšroubovaly a některé praskly. Nechali jsme to opravit, znovu proběhla revizní zkouška. Zvonili jsme v naprosté jistotě, že zvon je v pořádky. Co se stalo tentokrát musí posoudit odborníci,“ připomněl Miroslav Franc. Zvon se reviduje jednou za dva roky.

V nejbližších dnech zvon projde prohlídkou, která určí příčinu. Je však jisté, že po nějaký čas zvonit nebude. Určitě se ruší zvonění naplánované na 1. ledna. Podlahu pod zvonem musí zkontrolovat statik, a tak je Bílá věž pro veřejnost uzavřená.

Na Augustin se zvoní při svátcích a významných událostech. Letos se zvonilo 14krát. Hradeckému zvonu za pět staletí podle dostupných záznamů srdce nikdy neupadlo. Na našem území se tak ale už několikrát stalo. Před čtyřmi lety, shodou okolností také na Vánoce, upadlo srdce zvonu ve zvonici v Roudnici nad Labem. V historii se totéž přihodilo i při zvonění na zvon Zikmund v katedrále svatého Víta v Praze.

Právě k největšímu českému zvonu Zikmund se váže legenda, že pokud srdce Zikmunda praskne, postihne české země neštěstí. Shodou okolnostní srdce prasklo v červnu 2002 a v Praze následovaly ničivé povodně.

Zvon Augustin na hradecké Bílé věži je vysoký 169 a má spodní průměr 206 centimetrů. Váží 8 tun. Před Augustin odlitý v roce 1509 se před dvěma lety dostal moderní Zvon #9801, který je dnes na Rohanském ostrově v Praze. Od roku 1967 se na něj nezvonilo. Tradice se obnovila v roce 2008. „Tehdy jsme provedli dendrologické testy, ale také statické. Existovaly záznamy, že zvonění na Augustin může poškozovat statiku Bílé věže, ale to se nepotvrdilo,“ připomíná Miroslav Franc. Závěs srdce zvonu před 15 lety repasoval přední český zvonař Petr Rudlof Manoušek. Toho opět městská společnost povolala, aby s opravou pomohl.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Augustin má zpět své srdce. Kdy zazvoní?

Srdce hradeckého zvonu Augustin, které upadlo při štědrovečerním zvonění v loňském roce, je zase zpět na svém místě. Během dnešního rána provedla opravu odborná firma AB zvony a hodiny, a to podle odsouhlaseného způsobu a rozsahu stanoveného památkáři. Zvon je znovu plně funkční…
Čtěte více

Síť, která by bránila sebevražedným skokům, nakonec na Bílé věži nebude

Po dvouletém martyriu Hradec Králové vzdává snahu o zabezpečení Bílé věže proti sebevražedným skokům z ochozu památky. Nepodařilo se totiž najít řešení, které by bylo funkční a současně vyhovovalo památkářům. Poslední sebevražedný skok policie zaznamenala v roce 2020. Od roku…
Čtěte více

Zvon Augustin se možná opět rozezní na Zelený čtvrtek

Zvon Augustin na hradecké Bílé věži nyní na nějaký čas utichl. Obvykle se centrem města rozeznívá vždy během významných dnů a svátků. Při štědrovečením zvonění mu ale upadlo srdce. Po havárii nechalo město posoudit stav podlah statikem. Vše bylo v pořádku, a tak již 30. prosince…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme