Štítky: | Pozvánka | Hokej | Velikonoce | akce | víkendové akce |

ZVEME: Velikonoční tradice uvidíte na Šrámkově statku, lázně lákají na velké slevy

Velikonoce na Šrámkově statku v Pileticích u Hradce Králové.
Velikonoce na Šrámkově statku v Pileticích u Hradce Králové.

Prodloužený víkend bude v Hradci Králové a okolí věnovaný nejen velikonočním svátkům. Tradiční Velikonoce můžete zažít na Šrámkově statku v Pileticích nebo si vyrobit vlastní kraslici na workshopu v divadle Drak. O velikonočních prázdninách dostanou všichni návštěvníci akvacentra 20 minut zdarma, ale protože městské lázně slaví jubileum, v neděli se můžete těšit na 90% slevu na jakémkoliv vstupném.

MĚSTSKÉ LÁZNĚ SLAVÍ 90 LET

Letošní rok je pro Městské lázně v Hradci Králové jubilejním — je to již 90 let od jejich otevření. V neděli proto mají všichni návštěvníci aquacentra slevu 90% ze vstupného. Navíc v tento den, ale i během celých velikonočních prázdnin budete mít 20 minut zdarma ke každému vstupu. Těšit se můžete i na drobné upomínkové předměty. V areálu městských lázní pak bude k dispozici výstava dobových fotografií se stručnou historií vzniku lázní. Upozorňujeme návštěvníky, že aquacentrum má omezenou kapacitu, uvnitř může být najednou maximálně 240 osob. Městské lázně byly v Hradci Králové otevřeny 9. dubna 1933 coby „lidové městské lázně“. Tehdy si nové lázně prohlédlo asi 10 tisíc návštěvníků. Při prohlídce se vybírala symbolicky 1 koruna vstupného. V původních lázních byl vybudován 4 m hluboký bazén, se skokanským můstkem a lopatkovitým vlnobitím, v té době jediným ve střední Evropě. Ač byly lázně ze začátku kritizovány za předimenzovanost na tak nevelké město, kterým Hradec ve třicátých letech 20. století byl, postupem času vznikala potřeba samostatného sportovního bazénu pro sportovní kluby. Původní myšlenkou v r. 1978 bylo zrekonstruovat lázně tak, aby byl přistaven pouze venkovní nekrytý bazén. Ale jak šel čas, měnila se nejen myšlenka, ale i záměry rekonstrukce. A tak před 30 lety byl v září 1993 otevřen nový, krytý plavecký bazén o délce 50 metrů.

VELIKONOCE NA STATKU

„Ben, ben, ben, blechy ven! A vajíčka, do košíčka, sem!" Šrámkův statek Piletice zve na tradiční velikonoční akci, a to ode dneška až do Velikonočního pondělí, od 10 do 16:00 hodin. Výstava velikonočních kraslic a jarních zvykoslovných předmětů ze sbírek Spolku lidové tvorby Hradec Králové, jehož členky návštěvníkům předvedou některé techniky zdobení kraslic a další lidová řemesla. Součástí výstavy budou ukázky velikonočních výrobků a jarních dekorativních předmětů, kterými se představí žáci vybraných mateřských a základních škol z Hradce Králové. Návštěvníci mají také možnost si prohlédnout interiér i exteriér tohoto dobového stavení z 19. století a přiblížit si život našich předků. Vstupné je 40 Kč (platba možná pouze na místě a hotově).

VELIKONOČNÍ WORKSHOP MALOVÁNÍ KRASLIC

"Připravte se s námi na velikonoční svátky a vyzkoušejte si tradiční techniku malování voskem pod vedením scénografky Eriky Čičmanové," láká Studio Labyrint Divadla Drak. Workshop se koná v sobotu od 16 do 17:00. Čeká vás malování rozehřátým voskem, a to v několika barevných provedeních na vajíčka papírová i skutečná. Techniku kresbu voskem zvládnou děti od pěti let, ale vítáni jsou i dospělí. Kapacita je 25 osob, každý z platících účastníků dostane připravený materiál a jedno předem uvařené vajíčko. 

ZUŠ HABRMANOVA - JARNÍ VÝSTAVA

ZUŠ Harmanova pořádá v Turistickém informačním centru - Galerie Suterén na Eliščině nábřeží - jarní výstavu výtvarného oboru. Základní umělecká škola představí práce dětí na téma příroda, stromy, les a zahrada. Zajímavé budou také ukázky prací ze specializací na počítačovou grafiku, 3D modelování, textilní design, fotografii nebo řezbářství. Srdečně zveme všechny uměnímilovné lidi, zejména pak malé návštěvníky, kteří rádi kreslí a tvořivě se vyjadřují.

PROHLÍDKY KOSTELA SV. MIKULÁŠE

Hradecká kulturní a vzdělávací společnost pořádá komentované i nekomentované prohlídky hradeckého kostelíku svatého Mikuláše. V sobotu od 14 do 15:00 si můžete sami prohlédnout interiér kostela, který se snad už natrvalo usadil na svém místě – v Jiráskových sadech nedaleko soutoku Labe a Orlice. Komentovaná prohlídka pak začíná v 15 hodin. Vstupenky lze zakoupit v turistickém informačním centru nebo formou eVstupenky. Dítě do 6 let může zdarma. Vstupné se platí na místě pouze v hotovosti.

MOUNTFIELD HK - HC VÍTKOVICE RIDERA

Hradečtí hokejisté jsou poprvé od roku 2018 v semifinále extraligy mužů a v sobotu od 17:00 a v neděli od 16:00 se utkají s Vítkovicemi. Během obou zápasů play off jim můžete fandit v ČPP Areně, tedy na hradeckém zimním stadionu.

 

 Zobrazit všechny akce na tento víkend


 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velikonoční víkend v Hradci: malování kraslic i slevy v aquacentru

Jaké akce čekají na obyvatele Hradce Králové o prodlouženém velikonočním víkendu? Na zelený čtvrtek i velikonoční neděli zazní z Bílé věže na Velkém náměstí zvon Augustin. Tradiční velikonoční akci pořádá Šrámkův statek v Pileticích, na slevy láká hradecké aquacentrum, v…
Čtěte více

ZVEME: Na velikonoční jarmarky i workshopy nebo na karneval

První jarní víkend bude v Hradci Králové oslavou jara a blížících se Velikonoc. Můžete si vyrobit pomlázky, nabarvit kraslice, vytvořit dekorace. Velikonoční jarmark pořádá Slezská plovárna i obchodní centrum Aupark, výstavu pořádá Střední škola vizuální tvorby. Děti se…
Čtěte více

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme