ZVEME: Nalaďte se na Velikonoce a vyrobte si výzdobu i pomlázku

Velikonoční jarmark se koná v Adalbertinu v Hradci Králové.
Velikonoční jarmark se koná v Adalbertinu v Hradci Králové.

Víkendové akce tentokrát připraví a naladí Hradečáky na velikonoční svátky. Můžete navštívit některou z jarních výstav nebo se rovnou vrhnout do výroby velikonočních dekorací, kraslic a pomlázek. Třeba v městské knihovně nebo na nedělní rodinné dílničce v Církevní základní škole. V Adalbertinu bude tradiční velikonoční jarmark, Velikonoce se budou slavit i na Novém Hradci Králové.

JARNÍ VÝSTAVA STŘEDNÍ ŠKOLY VIZUÁLNÍ TVORBY

Střední škola vizuální tvorby v Hradci Králové zve na jarní a velikonoční výstavu studentských prací Branding floristiky a Branding designu. Výstavu můžete vidět od pátku do neděle v Jiráskových sadech, vernisáž tam bude v pátek ve 14:00 hodin.

VELIKONOČNÍ VÝTVARNÁ DÍLNA 

Knihovna města Hradce Králové, pobočka Moravské předměstí B, pořádá velikonoční dílnu, během které si můžete vyrobit velikonoční kraslice. Od 27. března až do 6. dubna. "Svátky jara se blíží. S přípravami na ně můžete začít třeba v knihovně. V otevírací době dětského oddělení. Vstup volný."

SPOLEČNÉ VÍTÁNÍ JARA

Mateřské školy města Hradec Králové se zapojily do akce „Společné vítání jara“. Na Masarykově náměstí děti se svými učitelkami ozdobily vyrobenými dekoracemi jarní májky. Obdivovat je můžete od 28. března až do 14. dubna.

VELIKONOČNÍ JARMARK

V sobotu od 9 do 16:00 pořádá Hradecká kulturní a vzdělávací společnost v Adalbertinu tradiční Velikonoční jarmark. Všechny sály, parkoviště a přilehlá část Žižkových sadů se zaplní řemeslníky, lidovými umělci a prodejci zboží s velikonoční tematikou. K vidění i ke koupi budou ručně vyráběné produkty lidové tvorby a uměleckých řemesel – kraslice malované, batikované, zdobené slámou, dírkované i paličkované. Dále pak keramika, velikonoční dekorace, hračky látkové i dřevěné, výrobky z šustí, slámy, kovu a proutí, skleněné figurky, šperky, patchwork, výrobky z pedigu a kůže, textil ručně malovaný i batikovaný, výrobky z hedvábí i ozdoby z drahých kamenů. Chybět pak nebudou ani pomlázky a jarní květiny.

Adalbertinum bude také hostit Spolek lidové tvorby, jehož členky předvedou řadu rukodělných technik, včetně zdobení kraslic a pletení pomlázky. Součástí podívané bude také malování kamínků nebo zdobení dřevěných dekorací. Kromě toho na jarmarku uvidíme umělecké zpracování dřeva v podání řezbářů a truhlářů ze Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku HK. Návštěvníci si tak budou moci sami vyzkoušet nevšední disciplínu, kterou je řezba a práce s dlátem. Nebudou chybět ani umělečtí kováři z SOU Hradební HK. 

Dětské dílny nabídnou zábavné tvoření pro šikovné ruce – malování na textil, vybarvování dřevěných ozdob aj. V případě příznivého počasí bude v provozu venkovní kuličková dráha a dřevěný kolotoč. Letošní ročník přinese novinku v podobě farmářského minitrhu, jenž se uskuteční na ploše parkoviště vedle Adalbertina. Na trhu bude možné si zakoupit výpěstky a potravinářské výrobky, které prezentují sami producenti. Vstupné do vnitřních prostor trhů činí 30 Kč, zlevněné 20 Kč; návštěva venkovních prostor není zpoplatněna.

VELIKONOČNÍ RODINNÁ DÍLNA

KRC Sedmikráska pořádá nedělní rodinnou dílnu v jídelně Církevní základní školy. Od 15 do 17:00 si tam můžete ozdobit kraslice, uplést pomlázku a vyrobit jarní dekorace (ozdoby na dveře i na stůl). "Přineste si obuv na přezutí a vyfouknutá vajíčka. Bude připraveno i malé občerstvení. Hlídání menších dětí zajištěno. Je třeba se přihlásit nejpozději do pondělí 27. března přes: https://www.sedmikraskahk.cz/rezervacni-system. Hradí se jednotné vstupné 200 Kč za rodinu," uvádějí organizátoři. 

VELIKONOCE NA NOVÉM HRADCI

Okrašlovací spolek Nový Hradec Králové pořádá v neděli od 14 do 17 hodin na Svatováclavském náměstí Velikonoční akci na Novém Hradci. "V loňském roce jste i přes krupobití přišli v hojném počtu na naši historicky první velikonoční akci. Byla úspěšná a bez vás bychom ji nezvládli. Letos ji tedy děláme znovu - a lepší než kdy dřív," vzkazují pořadatelé. Slibují spoustu jídla, pití, hudby, zdobení perníčků, pletení pomlázek, ukázky práce policie nebo komentovanou prohlídku kostela svatého Antonína. Také prodej květin a velikonočních produktů zajistí hradecká střední škola služeb, obchodu a gastronomie.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme