ZVEME: Na divadelní festival, do rozária i na Festival Královéhradeckého kraje

Během osmi dní se nejen v Klicperově divadle v Hradci Králové odehraje bezpočet představení.
Během osmi dní se nejen v Klicperově divadle v Hradci Králové odehraje bezpočet představení. | autor: hradeckralove.cz

Víkend v Hradci Králové začíná velkolepě, startuje osmidenní oslava divadla, začíná mezinárodní festival Regiony. Divadlo se bude hrát i v Lesním divadle na Chlumu. Dnes se bude slavit také na Tylově nábřeží, kde se koná Festival Královéhradeckého kraje. V sobotu se na hradeckém letišti bude konat charitativní akce Open Skies for Handicapped, kdy lidé se zdravotním znevýhodněním mohou spolu se svými rodinami zažít vyhlídkový let.

REGIONY - DIVADELNÍ FESTIVAL 

Dnes začíná velký mezinárodní divadelní festival v Hradci Králové -REGIONY. Až do 28. června se na 29. ročníku denně představí několik desítek divadelních, hudebních a doprovodných produkcí. Největší divadelní přehlídka v České republice díky dlouholeté tradici, bohaté historii a renomé pořadatelů, kterými jsou Klicperovo divadlo, Divadlo Drak a kontrapunkt, z. ú., jej lze bezesporu označit za zcela klíčový v rámci celé české divadelní festivalové tradice. Dramaturgie festivalu nabízí průřez současnou českou divadelní scénou od amatérských souborů, přes studentská představení a nezávislé profesionální soubory po inscenace renomovaných českých scén. Mimo to každoročně přiváží do Hradce Králové originální inscenace, které rezonují na současné mezinárodní scéně, a které jsou v České republice uvedeny často vůbec poprvé. K vidění budou nejrůznější žánry: činohra, kabarety, improvizace, autorská představení, pohádky, loutkové divadlo, chůdařská představení, diskuze a koncerty. 

OPEN SKIES FOR HANDICAPPED

Letos se uskuteční již 15. ročník charitativní akce Open Skies for Handicapped. „Tuto akci pořádáme, až na jednu pauzu během covidu, pravidelně od roku 2008. Smyslem je dopřát zdravotně znevýhodněným osobám a jejich rodinám hezký den s nevšedním zážitkem, který si společně užijí a budou na něj rádi vzpomínat,“ popisuje Pavel Rind, ředitel Leteckých služeb Hradec Králové, které jsou pořadatelem akce. Pro všechny návštěvníky je navíc připraven zábavný doprovodný program. Vstup na akci i parkování jsou zdarma. Brány letiště se otevřou v sobotu v 9 hod, oficiálně bude program zahájen v 10 hodin. Během dne se pak do vzduchu vznese několik armádních letounů jako LET 410 Turbolet, C295 Cassa, novinkou pro letošní rok je vládní Airbus A319CJ, který zabezpečí vyhlídkový let a následně bude k dispozici na statické ukázce. Armádní letadla doplní civilní letadlo Antonon An-2 a vrtulníky G2 Cabri a Robinson R44. Vyhlídkové lety budou zabezpečovány vzdušnými silami Armády České republiky a Centrem leteckého výcviku Pardubice a dále soukromými provozovateli letadel a vrtulníků. „Návštěvníky čeká v rámci doprovodného programu například ukázka historické armádní techniky České republiky, statické ukázky letounů a vrtulníků, letecké simulátory, ale také stánek a ukázky techniky a vybavení městské policie a složek IZS,“ říká náměstek primátorky Miroslav Hloušek odpovědný za správu leteckých služeb. Na akci mají všichni návštěvníci vstup zdarma, neplacené je pro tuto akci i parkování na letišti. 

SUKNIČKÁŘ V AMFITEÁTRU NA CHLUMU

Divadelní sezóna v Lesním divadle na Chlumu pokračuje v sobotu ve 20 hodin kusem Zamilovaný sukničkář. V hlavních rolích se zítra představí Lukáš Vaculík, Viktor Limr / Pavel Nečas, Filip Tomsa / Lukáš Pečenka, Juraj Bernáth, Kristýna Kociánová  /  Hana Kusnjerová, Mahulena Bočanová  /  Adéla Gondíková  /  Betka Stanková, Olga "Háta" Želenská, Ivana Andrlová /  Pavla Vojáčková. "Harry Douglas, záletný americký velvyslanec ve Velké Británii, řekne své ženě Lois, že odjíždí na víkend do Skotska hrát golf. Lois naopak Harrymu oznámí, že bude na víkend v lázních a že jejich dcera Debbie odjíždí navštívit kamarádku. Harry se ovšem tajně vrací do prázdného domu, jelikož si naplánoval milostné dostaveníčko s přitažlivou sousedkou Marianne. Je to dostaveníčko dosti pikantní, jelikož se chystají splnit si své sexuální fantazie: ona jako francouzská služka, on jako Tarzan. Debbie se vrací se svým přítelem Joem v domnění, že budou mít celý dům pro sebe. Ambasáda mezitím čelí hrozbě bombového útoku, a tak Harryho sekretářka Faye Bakerová a kapitán South z americké námořní pěchoty přijíždějí do velvyslancovy rezidence vybudovat krizový štáb. Kapitán South nechá pozemek střežit jednotkou mariňáků, takže nikdo nemůže pryč. Harry zaslechne Debbie, jak si povídá s někým ve svém pokoji, a ptá se, kdo to je..." Oblíbený autor frašek Michael Parker slibuje překvapivý konec a množství komediálních situací.

DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ V MEZINÁRODNÍM SOUTĚŽNÍM ROZÁRIU

Soutěžní rozárium v hradeckých Kuklenách pokračuje ve dnech otevřených dveří. Až do konce června tam můžete obdivovat růže od 9 do 17 hodin. Uvidíte živé růže přímo na záhonech v době optimální pro vyniknutí jejich krásy, v období nejbohatšího kvetení, kdy jsou růže ve vrcholném stavu. Rozárium je otevřené veřejnosti pouze poslední dva červnové týdny. Naleznete zde více než 200 různých kultivarů růží pěstovaných v počtu přibližně 1.000 jednotlivých keřů ve všech typech – růže velkokvěté, mnohokvěté, popínavé, sadové, pokryvné, anglické i miniaturní. Každým rokem se v rozáriu objevuje kole 50 nových druhů. Poznáte i růže vítězné, v čele se Zlatou růží města Hradce Králové 2023.

FESTIVAL KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE

Tylovo nábřeží se dnes od 9 do 19 hodin promění v místo konání Festivalu Královéhradeckého kraje, který nabídne návštěvníkům obsáhlý program nejen pro dospělé, ale i pro ty menší. Můžete se těšit ochutnávku těch nejlepších produktů z řad našeho kraje nebo si zakoupit krásné a originální řemeslné i rukodělné výrobky. Pokud máte rádi pečení nebo jenom mlsání sladkého, tak pro vás společně s Mirkou Van Gils Slavíkovou chystáme doprovodný program ve formě zdobení perníků, kde si můžete společně vyzkoušet, jaké je to být profesionálním cukrářem a zároveň se můžete zúčastnit i vyhlášení soutěže škol. Hudba neodmyslitelně patří k festivalu a také tento není výjimkou. Skvělý hudební zážitek vám nabídne hradecký písničkář Michal Horák, Factorial Orchestra nebo Lenka Filipová. "Nezapomněli jsme ani na ty nejmenší, pro které jsme si připravili zábavní zónu s nejrůznějšími herními aktivitami a tvůrčími dílnami. Rodiče s dětmi se můžou těšit třeba na dětský folklorní soubor Červánek, loutkové divadlo Kozlík nebo na zábavné představení kouzelníka Čáry Kluka. Pro milovníky zvířat si Střední odborná škola veterinární Hradec Králové společně s jejich studenty připravila představení, kde vám čtyřnozí společníci ukážou své triky a dovednosti," vzkazují pořadatelé.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Za dobré vysvědčení zdarma do aquacentra i do muzea

Začínají letní prázdniny a školáci je mohou zahájit v hradeckém aquacentru, které láká za dobré vysvědčení na volný vstup, nebo v hradeckém Muzeu východních Čech, které oslaví konec školního roku hledačkou inspirovanou motivy z výstavy Míly Fürstové. Dnes končí mezinárodní…
Čtěte více

ZVEME: Víkend v Hradci bude nadupaný festivaly. S jídlem, hudbou i pohádkami

Obří hudební festival Rock for People, dětský Kinderland festival, gurmánské festivaly Burger street a Wine and food. To vše nabídne víkend v Hradci Králové a ještě mnohem víc, například svítání na Bílé věži nebo krásné růže v soutěžním rozáriu.
Čtěte více

ZVEME: Na festival řemesel, Noc kostelů a do Lesního divadla

Co nás čeká v Hradci Králové tento víkend? Dnes večer se veřejnosti otevřou brány kostelů, koná se folklórní festival Pardubice - Hradec Králové a na nábřeží se sjedou řemeslníci. Amfiteátr na Chlumu startuje tradiční divadelní sezónu, letos obohacenou i o promítání filmů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme