Zeleň na sídlišti v Malšovicích čeká obnova

Ilustrační foto | Zdroj: Google Maps
Ilustrační foto | Zdroj: Google Maps

Velkou proměnou projde v dohledné době zeleň mezi bloky obytných domů v ulicích Čajkovského a Mrštíkova v Malšovicích.

Technické služby zde odstraní většinu dožívajících topolů, z nichž některé jsou pro okolí už nebezpečné. Kromě topolů, které navíc omezují plnohodnotný vývoj sousedních nebo podrůstajících javorů, přijde na řadu také částečné rozvolnění skupin javorů a bříz, uvedla to tisková mluvčí magistrátu města.

Následně se počítá s doplněním území výsadbou nových stromů.

Cílem úprav zeleně, které jsou v nejbližší době v Malšovicích naplánované, je podle vyjádření z radnice odstranění přestárlých stromů, jež by mohly ohrožovat bezpečnost provozu, a současně uvolnění porostů pro správný růst mladých a perspektivních stromů. Probírka zdejší sídlištní zeleně je podle odborníků nutná. "Úpravy zeleně zahrnou nejen odstranění velkých topolů, ale i výplňového javoru jasanolistého, a tím celkové omezení hustoty porostů. Sníží se tak zastínění omezující vývoj zdravých stromů," shrnula Magdalena Vlčková, mluvčí radnice.  

Dřeviny rostoucí mezi bloky obytných domů byly v době vzniku sídlišť založeny tak, aby se co nejdříve vytvořila viditelná hmota porostů, k čemuž posloužily především zmíněné topoly. "Ty už tuto úlohu splnily, a teď je nutné s ohledem na budoucnost veřejné zeleně vytvořit vhodné podmínky pro růst perspektivních stromů. Nové dřeviny, které správce zeleně následně na vybraných místech vysadí, zpestří druhovou skladbu a do budoucna vhodně doplní celkový prostor. Regenerace veřejných prostranství v sídlištní zástavbě je jedním z cílů koncepce rozvoje a tvorby zeleně ve městě," doplnila ještě mluvčí magistrátu.

Radnice ve spolupráci s technickými službami proto připravuje postupnou úpravu zelených ploch na sídlištích a lokalita v Malšovicích je jednou z prvních, které se takové práce dotknou.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Central park na Moravském Předměstí bude k oddechu veřejnosti sloužit i v budoucnosti

Město podpoří projekt Central parku na Moravském Předměstí. Jedná se o území severně od Husovy ulice a ulice Zámeček na Novém Hradci Králové, jehož součástí je zelený klín mezi Třebší a Moravským Předměstím. Právě tato rozsáhlá lokalita by v budoucnu měla sloužit veřejnosti k…
Čtěte více

Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních…
Čtěte více

Jedinečný trvalkový záhon bude zdobit Malšovice

Technické služby města Hradec Králové se snaží posouvat hranice péče o město. Tentokrát se zaměřily na území v Malšovicích u zábavního centra A-sport, které bylo vybráno komisí místní samosprávy pro další úpravy a zvelebení. Výsledkem jsou jedinečné kvetoucí záhony a šest nových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme