Štítky: | Teplo | Vodovody a kanalizace | ceny tepla | voda | zdražení |

Za vodu a teplo si v Hradci lidé od příštího roku připlatí

Teplo bude v Hradci dražší.
Teplo bude v Hradci dražší. | autor: hradeckralove.cz

Lidé, jejichž byty vytápí společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové si od ledna za teplo připlatí. Ceny za teplo se zvýší o pět procent na 535 korun za gigajoule (GJ). Účet za teplo hradecké domácnosti ve třípokojovém bytě při průměrné spotřebě 25 gigajoulů příští rok vzroste přibližně o 640 korun na přibližně 13 370 korun. Informaci přináší Hradecký deník.

Společnost Tepelné hospodářství v krajském městě dodává teplo do 24 tisícovkám domácností. V letech 2017 a 2018 společnost, která patří městu, ceny neměnila a dosud držela cenu z roku 2016 ve výši 509 korun za GJ. „Hlavním důvodem zdražení je zvýšení ceny tepla z Elektráren Opatovice, od nichž Tepelné hospodářství teplo pro své zákazníky nakupuje,“ uvedl ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler. Jako další důvody zdražení označil růst materiálových nákladů, mezd a dalších provozních nákladů.

V Hradci bude dražší i voda

Nejen teplo ale i voda bude od 1. ledna v Hradci Králové dražší. Cena vodného a stočného v průměru o 1,7 procenta na 99,76 koruny za metr krychlový. Letos průměrná cena činí 98,14 Kč/m3. Podle technicko-provozního náměstka hradeckých Vodovodů a kanalizací Pavla Loskota stojí za důvody zdražen růst nákladů spojených s dodávkami a odváděním vody.

Hradecké vodárny v okrese zásobují pitnou vodou asi 165 tisíc lidí. Při průměrné spotřebě 90 litrů na osobu a den zaplatí příští rok tříčlenná rodina na za vodu zhruba 9831 korun, tedy o asi 160 korun více než letos.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Příští rok sáhnou hlouběji do kapes Hradečané i návštěvníci města

Život ve městě se od příštího roku zdraží. Teplo o víc než čtvrtinu, voda o 12 procent. V Hradci porostou ale i další služby, bez kterých se běžný člověk neobejde. Vyšší bude cena za popelnice a hovoří se také o zvýšení ceny jízdného v MHD. Kvůli zdražení tepla stoupne například…
Čtěte více

Od ledna si Hradečáci připlatí za vodné a stočné

Cena vodného a stočného se v Hradci Králové od ledna zvýší. Hradečáci v příštím roce za vodné a stočné zaplatí 146,73 korun za metr krychlový, a to včetně DPH. Cena dodávky pitné vody a odkanalizování oproti letošnímu roku naroste v průměru o 12,7 procenta bez DPH. Od 1. ledna…
Čtěte více

V Hradci vzniklo další pítko pro veřejnost. Je před zimním stadionem

Hradecké vodárny umístily před zimním stadionem ČPP Arény pítko pro veřejnost a včera tuto službu oficiálně předaly městu. Po akci zavlažování hradeckých stromů vodními vaky se jedná o další projekt, který přinese rozmístění nových pítek s pitnou vodou pro hradecké občany.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme