Štítky: | Elektrárna Opatovice | Teplo |

Hradec se brání proti zdražení tepla z Opatovic u Úřadu pro hospodářskou soutěž

Ilustrační foto | Foto: MorgueFile
Ilustrační foto | Foto: MorgueFile

Městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové (THHK) se v minulém týdnu opět ohradila proti zdražení tepla, které odebírá z Elektrárny Opatovice (EOP). Podala totiž podnět k přezkoumání možného porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže. THHK uvádí, že ze strany Elektráren Opatovice, jakožto jediného dodavatele tepla, došlo v minulém roce k neopodstatněnému zdražení.

EOP zvýšení cen deklarovala v listopadu loňského roku, ještě v prosinci THHK reagovalo stížností u Energetického regulačního úřadu. 

Tepelné hospodářství Hradec Králové pokračuje ve svém tažení a nesouhlasu proti výraznému navýšení ceny tepla od společnosti Elektrárny Opatovice. Celá kauza se strhla poté, co z Opatovic přišel nový ceník za teplo. Hradecká městská společnost okamžitě žádala vysvětlení a po marné snaze o snížení ceny zažádala o prošetření cenové politiky EOP u Energetického regulačního úřadu.

Letos na konci ledna učinilo vedení THHK další krok proti počínání opatovické elektrárny – podalo totiž podnět k přezkoumání na Úřad pro hospodářskou soutěž.

Více jsme k tématu napsali v těchto článcích.

Elektrárna Opatovice pro rok 2014 navýšila cenu tepla. Více se dočtete v článku zde. Cena za teplo z primárních horkovodů je nyní o 8,45 % vyšší, a to je právě ta cena, za kterou odebírá teplo Tepelné hospodářství Hradec Králové. Z tak zvaných sekundárních teplovodů, tedy těch, které vedou přímo ke konečnému odběrateli, se cena za teplo zvýšila o 5,5 %. „THHK považuje tyto nárůsty jako neopodstatněné, a jako precedens pro další nestandardní zdražování ceny tepla v dalších letech,“ uvedla společnost THHK ve svém tiskovém prohlášení. 

Královéhradecká městská společnost THHK i přes zdražení odebíraného tepla patří v rámci celé České republiky k těm levnějším teplárenským společnostem. V Hradci Králové dodává teplo do 24 tisíc domácností a několika stovek institucí. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Příští rok sáhnou hlouběji do kapes Hradečané i návštěvníci města

Život ve městě se od příštího roku zdraží. Teplo o víc než čtvrtinu, voda o 12 procent. V Hradci porostou ale i další služby, bez kterých se běžný člověk neobejde. Vyšší bude cena za popelnice a hovoří se také o zvýšení ceny jízdného v MHD. Kvůli zdražení tepla stoupne například…
Čtěte více

Příčiny havárií na horkovodech, které omezily dodávky tepla, se budou šetřit

Do čtvrtečního rána se mnozí obyvatelé Hradce, Pradubic a Chrudimi probudili do chladna. Mohly za to poruchy na hlavních napaječích z opatovické elektrárny. Kvůli nim se pak musela odstavit celá soustava. Po stabilizaci sítě a obnovení tlaku v soustavě byly, díky uvedení…
Čtěte více

Ceny za teplo z Opatovic by se prudce zvedat neměly

Desítky tisíc domácností, které vytápí Elektrárny Opatovice se zatím nemusí obávat prudkého nárůstu cen. Slibuje to jak elektrárenská společnost, tak Tepelné hospodářství Hradec Králové, které teplem z Opatovic zásobuje většinu Hradce Králové. Opatovické elektrárny zahájily…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme