Štítky: | Městské lesy |

Za peníze z těžby dřeva v hradeckých lesích se opravují cesty i hráze rybníků

Ilustrační foto | Zdroj: Archiv HK.cz
Ilustrační foto | Zdroj: Archiv HK.cz

Zvuky motorové pily, kulatina na vlecích mířící z lesa pryč, piliny na lesních cestách a vůně dřeva? I to patří ke každodennímu životu lesa. Těžba dřeva v hradeckých lesích je však regulovaná, lesníci o ní vědí a na činnost těžařů, mnohdy soukromých, dohlížejí i o víkendech. 

Utržené peníze za prodané vytěžené dříví společnost Městské lesy Hradec Králové vrací lesům a jejich návštěvníkům. I díky nim jsou v lesích nové cesty, opravené altány nebo třeba rekonstruované hráze zdejších rybníků.

Nepatrný zlomek těžby dřeva činí ta ilegální, ale i s ní si lesníci umějí poradit a ve spolupráci se strážníky řešit. „Díky všímavosti lidí a jejich upozorněním na možnou nekalou činnost v lesích se k nám lapků dřeva vydává už jen minimum,“ pochvaluje si pozornost lidí ředitel městských lesníků Milan Zerzán.

Velice často však v dobré víře lesníky lidé upozorňují na dřevem plně naložená auta i na vrčící pily. To je však právě v drtivé většině už činnost, kterou mají pod kontrolou lesníci. „Jedná se o řízenou těžbu dřeva, které je například staré, může být nebezpečné pro okolí a je třeba ho zkrátka z lesa odstranit,“ uvádí jeden z nejčastějších důvodů těžby Milan Zerzán. 

Kácení stromů však může probíhat i tam, kde se do budoucna s ohledem na vyprázdněný prostor plánuje nová výsadba. Lesníci uklidňují, že jde o řízený a promyšlený proces, který neberou na lehkou váhu. „Velice opatrně promýšlíme, který jednotlivý strom si můžeme dovolit pokácet a který ne. Máme pevně dané roční množství dřeva, které je možné maximálně vytěžit, a toho se držíme. Těžíme i menší množství, a to s ohledem na fakt, kolik dřeva ročně v lesích přiroste. To vše je plánováno tak, aby stromy nestárly a nestávaly se nebezpečnými, zároveň se tím dá šance mladým stromkům,“ upozorňuje Milan Zerzán. V létě se těžbou dřeva myslí i výchova nových zdravých a odolných porostů. Průměrný věk těžených stromů je 115 let.

Pokud lidé nabydou dojmu, že se přes všechna tato vysvětlení děje v lesích něco protiprávního či nekalého, mohou na to samozřejmě kromě lesníků upozornit i například strážníky na lince 156. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme