Vysloužilé vánoční stromečky nazmar nepřijdou

Likvidace vánočních stromečků | Foto: MmHK
Likvidace vánočních stromečků | Foto: MmHK

Smrčky, borovičky a jedličky, které už splnily svou vánoční úlohu, začaly už koncem minulého týdne technické služby z ulic Hradce Králové postupně svážet do kompostárny.

Tady se v průběhu několika měsíců promění v materiál, který městská organizace dále využije například při vyrovnávání terénních nerovností nebo výsadbě stromů.

Přibližně 170 tun - tolik stromečků svážela vozidla do kompostárny umístěné v areálu letiště v předchozích letech a podobné množství technické služby očekávají i letos. “Před několika lety to bývalo méně, protože lidé si kupovali umělé stromky, ale teď se opět vracejí k přírodním. V posledních letech se množství svážených stromků stabilizovalo a pohybuje se kolem 170 tun,” uvedl Vlastimil Ondráček z Technických služeb Hradec Králové. 

Usychající stromečky by lidé měli dávat ke kontejnerům na komunální odpad, odkud je od počátku ledna pravidelně svážejí k dalšímu zpracování dvě lisovací vozidla, v provozu však už jsou i další stroje. Svoz bývalých vánočních ozdob hradeckých domácností v této podobě sice skončí pravděpodobně kolem 15. nebo 20. ledna, neznamená to však, že torza jehličnanů potom zůstanou v ulicích neuklizená. “Pokud někde uvidíme stromeček i po skončení intenzivního svozu, tak ho samozřejmě do kompostárny také odvezeme. Lidé se stromků sice nejčastěji zbavují po Třech králích, ale někteří je mají doma mnohem déle,” řekl Vlastimil Ondráček. 

Vysloužilé stromečky by občané měli odkládat ke kontejnerům na komunální odpad, ale tak, aby nebránily pohybu vozidel a chodců. Zároveň by je měli zbavit všech háčků, ozdob, třásní a dalších do kompostu nepatřících nečistot. Po smíchání s dalším biologickým materiálem a měsíce trvající fermentaci se z nich stane dále využitelný substrát.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních…
Čtěte více

Jedinečný trvalkový záhon bude zdobit Malšovice

Technické služby města Hradec Králové se snaží posouvat hranice péče o město. Tentokrát se zaměřily na území v Malšovicích u zábavního centra A-sport, které bylo vybráno komisí místní samosprávy pro další úpravy a zvelebení. Výsledkem jsou jedinečné kvetoucí záhony a šest nových…
Čtěte více

Tráva v Hradci bude vyšší, stroje ji posekají na výšku 8 centimetrů

Omezit sečení trávy se rozhodly Technické služby Hradec Králové kvůli současným klimatickým podmínkám. Tráva se bude sekat méně často a nechá se více vyrůst. Stroje budou trávu sekat na 8 centimetrů. Už nyní na větších plochách vynechávají pracovníci technických služeb některé…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme