Vrbenského kasárna jsou ve vlastnictví kraje. Opravy tak mohou začít

Zchátrelá Vrbenského kasárna se budou opravovat.
Zchátrelá Vrbenského kasárna se budou opravovat. | autor: hradeckralove.cz

Rekonstrukce zchátralých Vrbenského kasáren v Hradci Králové je zase o něco blíž. Město objekt nově darovalo Královéhradeckému kraji, který se o proměnu kasáren postará. Opravená budouva bude sloužit jako kulturně kreativní centrum, mimo jiné by tam měly vzniknout přírodovědecké a archeologické expozice. Infromaci přináší Hradecký deník.

 

Město nyní budovu Vrbenského kasáren darovalo kraji. "Důležitý krok k opravě zdevastovaných Vrbenského kasáren. Město celý objekt převedlo do vlastnictví kraje, který připravuje jeho rozsáhlou rekonstrukci," informoval náměstek primátorky Pavel Vrbický na svém facebooku.

O tom, že město plánuje objekt kasáren darovat kraji, Deník před časem informoval. Hejtmanství ale mělo splnit poslední podmínku: sehnat na proměnu 650 milionů korun. Kraj zatím na proměnu kasáren získal dotaci z Národního plánu obnovy (NPO) ve výši 55 milionů korun. Tato dotační injekce pokryje stavební úpravy a vybavení prostor budoucího kulturního a kreativního centra.
Vrbenského kasárna jsou od roku 2018 opuštěná.

„Tato výzva z Národního plánu obnovy je jen jedním z několika finančních zdrojů, které by měly celkovou proměnu této budovy pokrýt. Zásadní část prostředků na tuto investici chceme získat také z dalších evropských programů," sdělila v pondělí náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová.

Náměstkyně hejtmana loni Deníku sdělila, že stavba by měla začít právě v roce 2023, jelikož podmínky dotací vyžadují dokončení v září 2025.

Areál kasáren se má proměnit na moderní kulturní srdce města. „Oživením Vrbenského kasáren bychom chtěli udělat další krok ke vzniku podobného centra, jaké má například Vídeň v podobě tamního MuzeumsQuartieru,“ řekl již dříve Deníku ředitel Muzea východních Čech Petr Grulich. MuseumsQuartier je areál několika muzeí s prostorem pro venkovní koncerty, divadelní představení a další akce, jako jsou třeba adventní trhy.

Další peníze na proměnu kasáren plánuje kraj získat z dalších čtyř finančních zdrojů. Požádá o ně ve dvou výzvách Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). O první část ve výši 25,8 milionu korun už kraj požádal loni v říjnu, částka by měla pokrýt vybudování archeologické expozice. O další část peněz z IROP bude kraj žádat letos na jaře a celkově se bude jednat o bezmála 180 milionů korun.

„Největší část finanční podpory pak chceme získat z výzvy NPO určené na revitalizaci brownfieldů. Podání žádosti nyní připravujeme. Z tohoto zdroje bychom mohli získat prostředky zejména na energeticky účinnou revitalizaci objektu,“ dodala náměstkyně.

Kreativní centrum, které má v opravené budouvě vzniknout, nebude určeno jen pro odborníky, ale také pro nejširší veřejnost formou expozic, vzdělávacích a zážitkových kurzů, workshopů a podobných akcí. Bude působit pod správou a odborným vedením krajského Muzea východních Čech v Hradci Králové. "Ve Vrbenského kasárnách chceme vybudovat unikátní kulturně kreativní centrum, které bude z regionálního i nadregionálního pohledu výjimečné,“ sdělila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.

V kasárnách by podle Vrbického měly vzniknout přírodovědecké a archeologické expozice, badatelny a přednáškové sály a moderní vzdělávací centrum pro žáky základních a středních škol z celého regionu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Kraj hledá firmu, která opraví Vrbenského kasárna

Chátrající budova Vrbenského kasáren v centru města by už brzy měla být minulostí. Královéhradecký kraj připravuje její rozsáhlou rekonstrukci. Většinu nákladů na investici za více jak půl miliardy korun by měly pokrýt čtyři již schválené dotace. Aktuálně probíhá soutěž na…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Kraj podpoří stadion. Za dotace se vybaví tribuny, tělocvičny a další zázemí

Královéhradecký kraj hodlá podpořit výstavbu nové multifunkční arény v Hradci Králové, jehož investorem je Statutární město Hradec Králové, dotací ve výši 100 milionů korun. Poskytnutí finančních prostředků dnes projednala rada kraje. Návrh musí ještě schválit krajští…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme