Štítky: | Hradby | Bono publico |

Vedle Bona publica si možná zarybaříte

Vedle vchodu na schodiště bude nádrž s rybami.
Vedle vchodu na schodiště bude nádrž s rybami. | autor: hradeckralove.cz

Pod hradeckými hradbami se obnoví část vodního příkopu. Nebude sloužit k ochraně města, ale k chytání ryb. Nová atrakce vznikne v prostoru mezi vstupem na schodiště Bono publico a Palácem Komenium v ulici Komenského. Velké nádrži s rybami chce její majitel Róbert Němeček říkat rybářská bašta. Nádrž zřejmě zaplní líni. Informaci přináší Hradecký deník.

Zájemci si budou moci rybu sami ulovit, a to tradiční metodou na bambusový prut. Rybu by měli lidem na místě zabít a dokonce i připravit.

Část hradeckého rigolu se obnoví do historické podoby za použití autentických materiálů, nejspíš cihly a kamene. A původní podobu příkopu by měly doplnit právě i ryby. Podle Róberta Nemečka totiž existují důkazy, že ryby dříve v rigolu opravdu byly. K vybudování nádrže se ale použijí současné technologie, aby se udělala kvalitní izolace a voda neznehodnotila hradby nebo vedlejší dům.

Na obnovený rigol u Bona publica bude dohlížet socha prostého rybáře. „Měla by připomenout rybáře, kterým měšťanstvo umožnilo proražení hradby za účelem přístupu k Orlici,“ vysvětlil pro deník  Róbert Nemeček.

Příprava bašty pro rybáře je v plném proudu. „Máme hotovou projektovou dokumentaci a v nejbližších dnech budeme žádat o územní a stavební povolení,“ prozradil Róbert Nemeček. Chtěl by, aby se rigol obnovil ještě letos.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
4.6.2018 10:27
Eva (neregistrovaný)
vodní příkop
Nerozumím spojení odvlhčování zdiva v Bono publiku a vytvoření vodního příkopu.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Bono publico se bude malovat. Schodištěm neprojdete do 18. srpna

Schodiště Bono publico, které prošlo mezi lety 2017 až 2019 rozsáhlou rekonstrukcí za více než 26 milionů korun, čeká plánované letní čištění s výmalbou a nátěrem schodů. Historické schodiště v centru Hradce Králové bude dočasně uzavřeno od 17. července do 18. srpna 2023.…
Čtěte více

Oprava Fortny uzavřela schodiště Bono publico

V souvislosti s úpravami křižovatky Fortny obyvatelé Hradce pocítili spoustu omezení. V současné době už se do oblasti vrátila MHD, nicméně opravy ještě úplně dokončené nejsou. Uzavřená je i příjemná zkratka z Velkého náměstí schodiště Bono publico. Budou se totiž opravovat…
Čtěte více

Bono publico v celostátní soutěži získalo zvláštní cenu

Jednu ze zvláštních cen v rámci prestižní celostátní soutěže Stavba roku 2020 získala rekonstrukce schodiště Bono publico v Hradci Králové. Rekonstrukce více než 37 metrů dlouhého krytého schodiště v historickém centru města získala Cenu Asociace pro urbanismus a územní…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme