Štítky: | Stavba | oprava | Bono publico | schodiště |

Bono publico se otevírá, oprava bude pokračovat zase v příštím roce

| autor: hradeckralove.cz

Královéhradecké historické schodiště Bono publico se dnes opět otevírá, první etapa jeho rekonstrukce skončila. Stavba bude přes zimu zakonzervovaná a díky technologické přestávce se opět dostanete nejkratší cestou od křižovatky u Fortny na Velké náměstí. Ovšem jen dočasně, oprava této kulturní památky za 25 milionů korun bude pokračovat zase příští rok.

„Zdivo, schody a podlahy jsou zatím opravené provizorně, ale vše splňuje požadavky na bezpečný provoz. Letos bylo cílem ochránit tuto památku na další desítky let od vlhkosti, která bohužel poměrně rychle znehodnotila jeho poslední větší rekonstrukci,“ uvedla Romana Lišková, náměstkyně primátora odpovědná za majetek města. „V úterý budou zastupitelé hlasovat o uvolnění peněz na druhou etapu oprav v příštím roce, kdy schodiště získá konečnou podobu včetně nového osvětlení a kamerového systému,“ doplnila Lišková.

Stavbaři během letošních prací dvakrát nanášeli a odstranili odsolovací omítky, které se průběžně v laboratoři kontrolovaly. „Do zdiva se také zabudovala takzvaná elektroosmóza, speciální technologie proti vzlínání vody z podloží,“ popsal nový způsob ochrany památky Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu. 

„V tomto případě totiž nelze stavbu jednoduše podřezat a opatřit izolací. Schodiště se během staletí několikrát změnilo vzhledem, částečně dispozicí nebo způsobem využití a postupně bylo zapouštěno do terénu. Prochází budovou barokního biskupství, dvěma středověkými hradbami, základy stojí často mimo zdi nebo tam nejsou vůbec, podzemní část zdiva se často i rozšiřuje. Obnova schodiště je proto i v dnešní době složitým technickým problémem. Věříme, že tato nová technologie bude v nekonečném boji s vlhkostí účinnější a hlavně trvanlivější,“ vysvětlil Falta.

Letošní práce vyšly na 2,36 milionů korun. Předpokládané náklady na dokončení rekonstrukce této kulturní památky v centru Hradce Králové jsou zhruba 25 milionů korun, finální cenu ještě upřesní výběrové řízení na dodavatele.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Bono publico se bude malovat. Schodištěm neprojdete do 18. srpna

Schodiště Bono publico, které prošlo mezi lety 2017 až 2019 rozsáhlou rekonstrukcí za více než 26 milionů korun, čeká plánované letní čištění s výmalbou a nátěrem schodů. Historické schodiště v centru Hradce Králové bude dočasně uzavřeno od 17. července do 18. srpna 2023.…
Čtěte více

Oprava Fortny uzavřela schodiště Bono publico

V souvislosti s úpravami křižovatky Fortny obyvatelé Hradce pocítili spoustu omezení. V současné době už se do oblasti vrátila MHD, nicméně opravy ještě úplně dokončené nejsou. Uzavřená je i příjemná zkratka z Velkého náměstí schodiště Bono publico. Budou se totiž opravovat…
Čtěte více

Fotbalový stadion bude hotový za rok. Starou tribunu nahradí parkoviště

Stavbaři pracují na monolitické železobetonové konstrukci multifunkční arény, během letních prázdnin by měli nejvíce pokročit u západní tribuny. V pondělí odstartovala repase stožárového osvětlení – tzv. lízátek. Stavba fotbalového stadionu, která se Hradci značně prodraží, má…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme