Štítky: | Kultura |

V Hradci začínají ožívat spisovatelé

Východočeské spisovatelky Marcella Marboe a Eva Černošová | Foto: Archiv
Východočeské spisovatelky Marcella Marboe a Eva Černošová | Foto: Archiv

Středisko východočeských spisovatelů sdružuje téměř stovku autorů a kreativců, kteří se věnují především psanému slovu. Jejich tvorba vzniká po celých východních Čechách, zatím ale o sobě a své tvorbě dávají vědět především na Pardubicku. To se však může nyní změnit – spisovatelé východních Čech si totiž do svého čela vybrali novou předsedkyni sdružení a ta nejen žije a tvoří na Hradecku, ale také v Hradci Králové učí na gymnáziu. Hradečtí čtenáři a příznivci literatury, stejně jako zdejší začínající i protřelí autoři, tak už za nedlouho mohou očekávat mnohé zajímavé akce, při nichž se setkají s literaturou i v jiném světle, nežli pouze z lampiček na nočních stolcích. 

Eva Černošová je královéhradecká spisovatelka a učitelka, jejíž láska k psanému slovu je patrná nejen v její tvorbě, ale i ve škole. Zřejmě i proto si ji její spisovatelští kolegové vybrali za nástupkyni bývalého předsedy Lukáše Vavrečky, který na svém místě setrval pouze jeden rok.

K ambicím nové předsedkyně, které je pouhých 31 let, budou podle jejích slov patřit mimojiné i častější setkání hradeckých čtenářů s místními autory. „Více prostoru, času a také péče chceme věnovat začínajícím literátům, nejlépe už na školách,“ říká Eva Černošová a naráží tím na svou učitelskou praxi.

Dnešní spisovatelé musí zaujmout i jinak 

Současní spisovatelé, a především ti regioální, však velice dobře vědí, že oslovit čtenáře knihou je v dnešní až přetechnizované době už zcela nedostačující. „Stejně jako v předchozích letech se tak hradecké publikum může těšit třeba na naši pravidelnou akci s názvem Východočeský umělecký maratón, který od podzimu do Vánoc představuje zdejší autory třeba na literárních večerech,“ uvádí předsedkyně spisovatelů východních Čech.

Pro každého autora je totiž nejdůležitější osobní setkávání se svými čtenáři, což se děje při besedách, přednáškách, ale i při divadelních představeních anebo křtech nových knih. „Výhledově se chceme také věnovat větší spolupráci se zahraničními autory z Polska či Německa a Francie, a to formou literárních festivalů a workshopů,“ uzavírá Eva Černošová.

Je učitelkou, předsedkyní, ale především spisovatelkou

Eva Černošová je středoškolská učitelka, která v současné době působí na Gymnáziu Boženy Němcové v Hradci Králové. Vyučuje český jazyk, dějepis a tvůrčí psaní a svým studentům se naplno věnuje i mimo své pracovní povinnosti. „V rámci semináře tvůrčího psaní už několik let pořádáme se studenty literární ateliér, který jsme poeticky i prozaicky nazvali Gybon Tea Party. Kromě toho také vydáváme almanach studentských prací,“ říká o své práci Eva Černošová.

Gymnazijní učitelka má na svém vlastním kontě už dvě vydané knihy prózy „Nezdálo se mi nic, Andante cantabile“ a „Věci, které se snadno zapomenou“ a nyní chystá vydání třetího počinu, tentokrát ve verších. Za svou kreativní práce se dočkala se pozitivního přijetí z řad spisovatelů, ale i kritiků jako jsou Vladimír Křivánek anebo František Uhera.

Od konce dubna je Eva Černošová zvolena předsedkyní Střediska východočeských spisovatelů, kde na ni čekají čtyři roky práce mimo jiné i na tom, aby se zdejší literární scéna a obec stala z Popelky princeznou. Jak sama poznamenává, hradecká sekce spisovatelů je bohužel jedna z nejmladších a s nejmenší členskou základnou. 

Středisko východočeských spisovatelů, které svou činností přímo navazuje na Obec spisovatelů, bylo založeno v roce 2000 a v jeho čele stála až do roku 2013 spisovatelka Marcella Marboe. Především její zásluhou se Středisko stalo prestižním spolkem autorů a prostředníkem mezi spisovateli a veřejností. Významným představitelem východočeské spisovatelské obce je také její čestný předseda, královéhradecký spisovatel a vysokoškolský pedagog, Jan Dvořák. Od doby, kdy se Jan Dvořák ze zdravotních důvodů nemohl podílet na činnosti Střediska aktivněji, však hradecká členská základna výrazně zeslábla a dokonce byla na nějakou zrušena. O 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Filharmonie vrací částky předplatného, ale také plánuje novou sezónu

Hradecká filharmonie od nového roku vrací částky za zrušené koncerty a s telefonáty přicházejí osobní příběhy jednotlivých návštěvníků. Život bez kultury je hlavně pro abonenty, kteří nevyužívají internet, náročný. Filharmonie ale i v této nejisté době plánuje a připravuje novou…
Čtěte více

Hradec podpoří sport a kulturu více než devíti miliony korun

Hradec Králové vyplatí v rámci dotací přes devět milionů, které rozdělí mezi 38 sportovních a 34 kulturních organizací nebo spolků. Sportovní kluby, které pracují zejména s dětmi a mládeží, dostnou od radnice osm milionů korun. Na podporu uměleckých těles a spolků…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme