Štítky: | Majáles |

V Hradci začal majálesový týden. Co všechno Majáles přinese?

Majáles 2013 v Hradci Králové | Foto: Jiří Gangur
Majáles 2013 v Hradci Králové | Foto: Jiří Gangur

V Hradci Králové začal v úterý majálesový týden oslav zdejších studentů. Sami se vypravili do ulic Hradce, aby veřejnosti a svým budoucím spolužákům ukázali, co všechno dokáží – třeba dálkově ovládat roboty. Ve čtvrtek, v rámci oslav Majálesu, čeká na příznivce kolečkových bruslí sedmikilometrová trasa centrem Hradce Králové. Velké finále však přijde až v pátek, kdy se na louce za Piletickým potokem rozezní velký open air hudební a doprovodný program. Letos organizátoři myslí i na nejmenší a mají pro ně připravený speciální páteční program na dopoledne. 

Hradecké ulice plní studenti, ukazují veřejnosti, co umí

Hned po Velikonocích vyrazili zdejší studenti do ulic Hradce Králové, aby veřejnosti ukázali, co všechno umí a čím je právě jejich studovaný obor zajímavý a zábavný. „Návštěvníci se tak mohou těšit na ukázku broušení pravěké sekyry nebo na komunikaci bez mluvení. Pro sportovce máme tip, jak se nezpotit a pro milovníky magie odhalíme tajemství filmařů a kouzelníků. Ani letos nebudou chybět dálkově ovládaní roboti,“ uvádí organizátoři akce Hradec – univerzitní městečko, které je předzvěstí blížícího se Majálesu. Studenty mohou obyvatelé Hradce Králové potkat ještě ve středu odpoledne na náměstí 28. října od 13 do 17 hodin. 

Majáles i letos proletí ulicemi města na bruslích

Majálesový týden provází také mnoho dalších aktivit, nejen páteční open air hudební program. Na příklad se na Masarykově náměstí stavěla májka, studenti se v úterý a ve středu utkají ve florbalové bitvě a pro nejmenší se na pátek připravuje pohádkové dopoledne v Šimkových sadech (o akci Majálese pro nejmenší).

Ve čtvrtek navečer je už po čtvrté v plánu projížďka pro in-line nadšence ulicemi Hradce Králové, samozřejmě po vyznačené trase. Letos je akce Hradec na bruslích připravena na čtvrtek 24. dubna od 18 hodin. 

„Jedinečná jízda městem je vhodná i pro méně zdatné bruslaře, pro děti a tatínky či maminky s kočárky. Bruslaři mají na celé trase zajištěn doprovod městské policie a na všech křižovatkách zelenou,“ lákají organizátoři Hradeckého Majálesu. 

Hradec na bruslích vyjíždí z Ulrichova náměstí po trase, která měří celkem sedm kilometrů. „A jelikož jsou všechny bruslařské akce v Pardubicích pro letošní rok zrušené, bude to dozajista největší akce na bruslích ve východních Čechách,“ vtipkují pořadatelé. 
 

Velké finále bude v pátek, začíná se v poledne průvodem

Velké finále se však chystá až na páteční den. Majáles, který se pro letošní rok stěhuje na louku za Piletický potok, odstartuje v pravé poledne z Baťkova náměstí tradičním průvodem. Areál bude pro všechny přístupný od 13 hodin, nabité odpoledne začne však až v 15 hodin, kdy pódia postupně obsadí české kapely. Kompletní program najdete také na našem portálu zde.

Kdo stojí za Hradeckým Majálesem?

Majálesy v Praze, Brně a Hradci Králové pořádá už jedenáctým rokem Studentská organizace StudentZone. „Myšlenka „celoměstského“ Majálesu je založena na spolupráci studentů napříč všemi vysokými a středními školami ve městě,“ říká o Majálesu Štěpán Neubauer z organizačního týmu.

Studenti se tak podílejí na přípravách Majálesu od stavby májky až po samotný majálesový průvod a volbu krále, prince a miss Majálesu. „Studenti tvoří jasnou majoritu také mezi návštěvníky jednotlivých akcí, přestože je akce zcela otevřena veřejnosti. Proto  má festival opravdový duch mládí a svůj nenapodobitelný genius loci,“ doplňuje Štěpán Neubauer.

Další články o Hradeckém Majálesu najdete zde.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký Majáles či den otevřených dveří na záchrance

Čím bude žít Hradec Králové o víkendu? Studentský měsíc v sobotu završí Majálesový průvod a Hradecký Majáles Open-Air. Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje otevírá dveře všem zájemcům a předvede své vybavení i letové záchranářské ukázky. Na Malém náměstí se koná…
Čtěte více

Divadelňák letos nebude, Rock for People zřejmě také ne a Majáles v září

Zrušený divadelní festival, Majáles i obří akce Rock for People. To je jen stručný výčet největších akcí, které každý rok oživily kulturní dění v Hradci Králové. Letos kvůli koronaviru musejí pořadatelé těchto akcí přemýšlet o náhradních termínech a nebo tom, jak se se ztrátami…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme