V březnu by se mohl začít stavět první úsek cyklostezky do Pardubic. Z Třebše k tělocvičně ve Vysoké

První část stezky do Pardubic se začne stavět v březnu.
První část stezky do Pardubic se začne stavět v březnu. | autor: cs.wikipedie.cz

O cyklostezce mezi Hradcem a Pardubicemi už se mluví dlouhá léta. Její první úsek by se měl začít stavět v březnu příštího roku. Cyklostezka je tak zase o krok blíž k realizaci. Čeká se už jen na schválení dotace. Se stavbou by se mělo začít v březnu. Uvádí to Hradecký deník.

První úsek Labské stezky má stavební povolení, o dodavateli stavby je jasno od října a v listopadu se zažádalo o dotaci. Začátek stavebních prací je plánovaný na březen.

Ke zpoždění může dojít jen v případě, že se o poskytnutí dotace nestihne rozhodnout včas. „Naše dítě jsme už vypustili do světa, na tahu je hodnotitel žádosti o dotaci. Doufáme, že rozhodování nebude trvat rok,“ uvedl pro Deník Jiří Horák, výkonný ředitel Svazku obcí Hradubická labská a zároveň starosta Vysoké nad Labem. Svazek obcí Hradubická labská vznikl právě kvůli realizaci Labské stezky.

První úsek stezky povede z hradecké Třebše až k tělocvičně ve Vysoké. Pokud vše půjde hladce, cyklisté se budou moci po vytouženém úseku kolem Labe projet už v říjnu.

Dotaci cyklostráda dostane z programu Integrovaných územních investic. Svazek obcí zažádal o dotaci v plné výši ceny projektu. „Rádi bychom začali stavět na jaře, ve smlouvě je předpokládané zahájení stavby 1. března. Když se ale hodnotí dotace, ke zdržení většinou dochází,“ sdělil Horák.

Předpokládaná cena úseku byla původně asi dvaatřicet milionů korun. Nakonec bude stát méně. Dodavatel stavby M-Silnice úsek postaví za 24,4 milionu korun.

Na dokončení cyklotrasy bude mít firma dvě stě dnů. Horák tedy očekává, že do října se stezka stihne postavit.

Nejdražší položkou stavby bude padesátimetrová lávka, která překlene slepé rameno Labe. „Bude stát zhruba 8,5 milionu. Výroba a instalace lávky bude trvat asi ze všeho nejdéle,“ sdělil Horák. Podle Horáka se lidé nemusí bát, že by lávka narušila malebný ráz lokality, kterou mají v oblibě rybáři i turisté: „Bude mít lehkou, téměř průhlednou konstrukci ze železa, myslím, že bude vypadat pěkně.“

Asfaltová cyklostezka bude široká tři metry a její okraje bude lemovat půlmetrová krajnice, aby se mohli cyklisté lehce vyhnout například bruslařům.

V budoucnu se cyklotrasa prodlouží až do Pardubic a spojí tak obě krajská města. Labská stezka má ale ještě větší ambice. Měla by se stát mezinárodní cyklotrasou a vést od pramene Labe až k ústí řeky a propojit Čechy s Německem.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecké cyklostezky chátrají a nevyhovují koloběžkám. Město chce opravit alespoň ty nejhorší

Hradec je rájem cyklistů. Jednak pro svůj rovinatý kraj a také díky poměrně husté síti cyklostezek. Všechny však nejsou v dobrém stavu a to by chtěla hradecká radnice změnit. Chtěla by do poškozených cyklostezek investovat dvacet milionů korun. Chce tak zároveň vyjít vstříc i…
Čtěte více

Hradec bude v televizi. Předvede se jako místo přátelské k cykloturistice

Natáčení dalšího dílu pořadu Cyklotoulky s Českou televizí proběhlo na konci července v Hradci Králové a jeho televizní premiéra v České televizi ČT 2 a ČT SPORT a Slovenské televizi RTVS STV DVOJKA a bude vysílána v dubnu 2021. Cílem pořadu je ukázat krásu a výjimečnost města…
Čtěte více

Práce na úpravách tras pro cyklisty před zimním stadionem začnou ještě o prázdninách

Prostory před zimním stadionem, kde ústí Jiráskovy sady, se dočkají výrazné změny. Město nechá celý prostor upravit tak, aby působil uceleně, bude také bezpečnější a vzniknou zde i nová cyklistická spojení. Navíc dojde k dostavbě chybějících a obnově stávajících cyklostezek.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme