Štítky: | Kultura |

Unikátní kostel v Jiráskových sadech se dočká oprav

Kostelík sv. Mikuláše se dočká oprav po 77 letech
Kostelík sv. Mikuláše se dočká oprav po 77 letech

Téměř osm desetiletí stojí v Jiráskových sadech dřevěný kostel svatého Mikuláše, nyní ho čeká první velká oprava, uvedla to Česká televize.

Jedinečný dřevěný kostelík pochází z počátku 17. století a před jeho zdevastováním po první světové válce ho zachránil královéhradecký starosta Josef Pilnáček. Kostelík do Hradec Králové doputoval v roce 1935 až ze Slovenska. Tehdejší starosta Pilnáček nechal kostelík zakoupit, rozebrat a dopravit po železnici do Hradce Králové. Kostel byl věnován památce padlých československých legionářů za první světové války, dnes slouží Pravoslavné církvi.

Opravy budou první od doby, kdy se kostel v Hradci Králové postavil. Nyní, tedy po 77 letech od svého otevření veřejnosti, se dočká rekonstrukce. Podle pracovníků města je nutné se do oprav pustit co nejdříve, protože do některých míst v kostele zatéká anebo jsou napadena škůdci dřeva.

Na opravy je třeba nejprve kostel připravit a tak v současné chvíli probíhají průzkumy. Na příklad se skenuje vzácný oltář. Ze skenu se pak vytvoří trojrozměrný model. Dojde také k opravám a oživení maleb, kterými jsou vyzdobeny stěny kostela. „Na klenbě budou muset proběhnout větší restaurátorské zásahy, protože trámy jsou napadené a je tam velké vlhko,“ uvedla pro Českou televizi Renata Veselá, historička projekčního studia.

Kostel svatého Mikuláše v Jiráskových sadech je majetkem města Hradec Králové a to počítá se začátek oprav v příštím roce. Celkem by se náklady mohly vyšplhat na částku kolem 20 milionů korun.
 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Filharmonie vrací částky předplatného, ale také plánuje novou sezónu

Hradecká filharmonie od nového roku vrací částky za zrušené koncerty a s telefonáty přicházejí osobní příběhy jednotlivých návštěvníků. Život bez kultury je hlavně pro abonenty, kteří nevyužívají internet, náročný. Filharmonie ale i v této nejisté době plánuje a připravuje novou…
Čtěte více

Hradec podpoří sport a kulturu více než devíti miliony korun

Hradec Králové vyplatí v rámci dotací přes devět milionů, které rozdělí mezi 38 sportovních a 34 kulturních organizací nebo spolků. Sportovní kluby, které pracují zejména s dětmi a mládeží, dostnou od radnice osm milionů korun. Na podporu uměleckých těles a spolků…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme