Stadion a lávka. Dvě největší investice pro příští rok. To jsou plány vedení Hradce

Vizualizace lávky.
Vizualizace lávky. | autor: MmHK

Nový fotbalový stadion a lávka přes Labe u Aldisu. To jsou dvě největší investiční akce, kterým se nové vedení radnice chce příští rok věnovat. Oba projekty už mají platná stavební povolení. Rozpočet města Hradec Králové pro rok 2019 připravuje vedení radnice jako mírně schodkový. Celkové příjmy se v příštím roce předpokládají na úrovni 2,075 miliardy korun, výdaje jsou plánované ve výši 2,095 miliardy. Návrh rozpočtu, který bude v polovině prosince schvalovat hradecké zastupitelstvo, počítá s investicemi za téměř 250 milionů.

Rozpočet na rok 2019 je naplánován se schodkem ve výši 20,4 milionů korun a ke krytí tohoto schodku jsou použity volné prostředky z minulých let. „Při tvorbě rozpočtu jsme již neměli mnoho možností dělat nějaké zásadní změny, příští rok k tomu chceme přistoupit jinak. Především je potřeba zreálnit investiční záměry, abychom zbytečně neblokovali prostředky na akce, jejichž realizace se stále odkládá,“ vysvětluje Monika Štayrová, náměstkyně primátora pro ekonomiku.

V příštím roce chce město dokončit nebo zahájit investice v objemu 240 milionů korun. „Předpokládáme, že celá řada investic se do rozpočtu zapojí po vypořádání hospodaření letošního roku. Vše bude ale záležet na projektové připravenosti jednotlivých záměrů, kvůli které v posledních letech městské investice výrazně klesly. To chceme co nejdříve změnit a opět nastartovat rozvoj ve městě,“ přibližuje záměry v oblasti investic na další období náměstek primátora Jiří Bláha.

„Zastupitelstvu předkládáme návrh rozpočtu, který počítá se 180 miliony na fotbalový stadion v příštím roce, financování této stavby je i ve výhledu na další období,“ potvrzuje náměstek Bláha záměr města nový fotbalový stadion postavit. Druhou největší investicí v roce 2019 bude lávka přes Labe u kongresového centra Aldis za necelých padesát milionů korun, která již má platné stavební povolení a v současnosti se připravuje výběrové řízení na stavební firmu. Hotovo by mělo být do konce příštího roku.

Z městského rozpočtu jde ročně téměř 150 milionů korun na školství a vzdělávání, 380 milionů korun na oblast dopravy a komunikací, více než 200 milionů na kulturu a církve. Necelých 350 milionů korun na podporu tělovýchovy a sportu ve městě, 182 milionů na oblast životního prostředí a 144 milionů korun na bydlení, komunální služby a územní rozvoj.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
6.12.2018 13:13
Jiří Komárek (neregistrovaný)
Kde je Benešova třída
Nějak našim zastupitelům vypadla revitalizace Benešovy třídy, všichni to měli ve volebních programech. Hlavní je skutečně jenom střed města. Je to také vidět na vánoční výzdobě. Na sídlištích asi nebydlí lidi, co je volili ???
6.12.2018 19:00
Karel N. (neregistrovaný)
RE: Kde je Benešova třída
A co by měli říkat lidi z okrajových částí? V Ruseku čekají na chodník už od připojení k městu v roce 1980, Březhrad nemá vodovod ani kanalizaci, to mají jen bývalý bytový domy masokombinátu a tak by člověk mohl pokračovat ještě hodně dlouho...
8.12.2018 06:56
Michal (neregistrovaný)
Přestěhoval jsem se z Pardubic Do Hradce Králové (Pod Strání), protože jsem musel a musím uznat jak jsem Pardubice neměl rád, tak po srovnání jsou mnohem hezčí. Když jdu po Hradci, tak jako by se tam zastavil čas před 40ti lety! Chodníky, zeleň, silnice.. no je to opravdu hnus. Hlavně, že se sypou miliony do nějaké lávky a podobných nesmyslů, když ostatní věci chátrají. Benešovku jsem nechtěl zmiňovat, ale to je taky něco odporného. Taky mě zaujaly ty komunistické "nákupní" centra co jsou na Moravský Předměstí to je taky dílo. Hlavně že se Hradec chlubí titulem "salón republiky", když je to hnusné město. A to "náměstí" je taky dílo...
11.12.2018 09:09
Eva (neregistrovaný)
Jako nekonečný příběh je obnova Benešovy třídy, rekonstrukce Velkého náměstí, výstavba křižovatky Mileta.
Pěší zóna je v katastrofálním stavu, obyvatelé v Labské II čekají na protihlukové stěny (asi budou vybudovány až se sníží doprava na Rašínově třídě), chodníky by si taky zasloužily obnovu a dalo by se jistě pokračovat.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lávka na Benešovce už slouží lidem. Kolik stála její oprava?

Nejen obyvatelům Benešovy třídy už slouží nová lávka u Kozlovky. Dokončena je o téměř dva týdny dříve, než se původně plánovalo. Práce byly zahájeny loni v létě, po technologické přestávce pokračovaly dokončovací práce. Výsledkem je úplně nová lávka za více než 10,6 milionu…
Čtěte více

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme