Štítky: | Elektrárna Opatovice |

Soud: Opatovice musí dostávat uhlí i v příštím roce

Elektrárna Opatovice | Ilustrační foto
Elektrárna Opatovice | Ilustrační foto

Kauza kolem přerušení dodávek uhlí do Elektráren Opatovice (EOP) z uhelné společnosti Czech Coal má další pokračování. Do hádek totiž nyní zasáhlo další předběžné soudní opatření, které Czech Coal nařizuje dodávat EOP uhlí i v roce 2013. 

Na začátku tohoto června společnost Czech Coal jednostranně vypověděla EOP smlouvu o dodávkách uhlí. Jako důvod Czech Coal uváděl platební nekázeň elektráren, proti tomu se však vedení OEP ostře vyhranilo. Obchodní spor může mít velký dopad na život nejen v Hradci Králové, ale i v Pardubicích, Chrudimi a dalších obcích závislých na dodávkách tepla z Opatovic.

Na konci října nabídl Czech Coal elektrárně smír - dodávky uhlí za ceny původně stanovené ve smlouvě, kterou právě Czech Coal sám a jednostranně vypověděl. „V závazné nabídce Czech Coal konstatuje, že má zájem uklidnit obavy odběratelů o spolehlivé dodávky tepla a teplé vody. Proto v souladu se svými dřívějšími prohlášeními nabízí EOP dostatek paliva pro tuto výrobu na celý příští rok. Uhlí bude dodáno za podmínky, že si EOP nezajistí palivo jinde a prokáže, že dodané uhlí je a bude využito na výrobu tepla. Czech Coal dále požaduje měsíční platby předem, tedy před samotnou dodávkou,“ uvedla na konci října Gabriela Sáričková Benešová, tisková mluvčí uhelné společnosti.

Czech Coal si podle svého vyjádření i nadále trvá na tom, že původní smlouva o dodávkách uhlí pro Opatovice zanikla v červnu tohoto roku oprávněně. „Czech Coal od ní odstoupil z důvodu nezaplacení pohledávek ze strany EOP. Opakovaně však nabízel uhlí potřebné pro zajištění výroby tepla. EOP však dosud nebyla schopna resp. ochotna vyčíslit a doložit, jaké množství hnědého uhlí a v jakých termínech pro tuto výrobu v příštím roce potřebuje,“ informovala ještě mluvčí Czech Coal.

Jako reakce na tyto skutečnosti však v úterý přišla z Elektráren Opatovice zpráva o předběžném rozhodnutí soudu v Ústí nad Labem, podle kterého musí Czech Coal pokračovat v dodávkách uhlí podle „staré“ smlouvy, jejíž zánik EOP neuznává. „Jde o opětovné potvrzení toho, že přerušení dodávek uhlí ze strany Czech Coal bylo protiprávní,“ řekl Jan Špringl, předseda představenstva EOP. Předseda Špringl očekává, že Czech Coal bude rozhodnutí soudu respektovat a v dodávkách uhlí bude pokračovat. „Rozhodnutí soudu je dobrou zprávou především pro všechny naše zákazníky, spolehlivé a bezpečné dodávky tepla jsou tím zajištěny,“ doplnil ještě Špringl.

Zatím to tedy vypadá, že dodávky tepla a teplé vody jsou pro bez mála 60 tisíc odběratelů v Hradci Králové zajištěny. Zda při starém zůstou i ceny za teplo a teplou vodu zatím elektrárna nijak nekomentovala.

Otázkou však zůstává, proč Czech Coal nabízí novou smlouvu se starými podmínkami dodávek uhlí a odvolává se při tom na neochotu elektráren sdělit skutečnou spotřebu uhlí pro výrobu tepla a teplé vody.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
8.12.2012 17:35
Paphio (neregistrovaný)
Czech Coal
Czech Coal svou nabídkou požadoval po elektrárně snížení výroby, pokud by dodal jak navrhoval pouze uhlí na výrobu tepla a požadoval že nebude EOP brát uhlí od jiného dodavatele. Inzeráty v tisku byly demagogie.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Příčiny havárií na horkovodech, které omezily dodávky tepla, se budou šetřit

Do čtvrtečního rána se mnozí obyvatelé Hradce, Pradubic a Chrudimi probudili do chladna. Mohly za to poruchy na hlavních napaječích z opatovické elektrárny. Kvůli nim se pak musela odstavit celá soustava. Po stabilizaci sítě a obnovení tlaku v soustavě byly, díky uvedení…
Čtěte více

Teplo, voda i lázně příští rok podraží. Ale poplatky za psy, popelnice a MHD v Hradci zůstávají stejné

V Hradci Králové si v novém roce připlatíme za teplo, vodu i vstup do krytého bazénu. Zdražuje i elektřina. Kde naopak zůstávají ceny stejné? Například jízdné městskou hromadnou dopravou se nebude zvyšovat, měnit se nebudou nájmy v městských bytech, poplatky za parkování,…
Čtěte více

Elektrárna Opatovice chtěla koupit teplovody, město půlmiliardovou nabídku odmítlo

Město odmítlo nabídku opatovické elektrárny na odkup společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové, která zásobuje teplem z Opatovic velkou část obyvatel města. Podle primátora města Zděňka Finka nepřichází prodej v úvahu. Za firmu mohla radnice dostat půl miliardy korun.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme