Štítky: | socha | Ulrich |

Socha starosty Ulricha možná opustí technické služby, ale na náměstí se nedostane

Socha schytala kritiku.
Socha schytala kritiku. | autor: MMHK

Pomník, který měl zdobit náměstí Svobody v Hradci - socha Františka Ulricha, je už dvanáct let v dřevěné bedně v areálu hradeckých technických služeb. Tenkrát se na dílo sochaře Stanislava Hanzíka (1931 – 2021) snesla velká kritika a krátce po instalaci sochy, bylo dílo odvezeno. Teď po letech možná svůj dřevěný úkryt opustí. Socha by mohla najít místo v muzejním lapidáriu v Josefově. Začíná se však mluvit i o úplně nové soše slavného starosty. Informaci přináší web iDNES.cz.

Invalida na vozíku, shrbený stařec na toaletě s jizvou přes obličej, paskvil, který by zručný dřevorubec motorovou pilou vyřezal lépe. I tak se před lety k soše královéhradeckého starosty a vizionáře Františka Ulricha vyjadřovali odborníci.

Teď se začíná mluvit o dalším přesunu díla sochaře Stanislava Hanzíka (1931 – 2021). Neobsadí však žádné reprezentativní místo. Kdyby plány na stěhování pokračovaly podle dosavadních osnov, skončí v muzejním lapidáriu.

Nová Ulrichova socha v jednání

Zastupitelstvo se navíc nedávno zabývalo návrhem na úplně novou Ulrichovu sochu. Hradec si v roce 2025 připomene 800. výročí první písemné zmínky o tehdejším Gradci coby městu a uplyne také 130 let od Ulrichova nástupu do funkce. Přestože radnice má jiné investiční priority než pořízení uměleckého díla, koalice opoziční návrh ze stolu neshodila.
 
„Navrhli jsme, aby město při příležitosti oslav 800 let konečně realizovalo pomník Františkovi Ulrichovi. V této souvislosti jsme zjistili, že přes obecné proklamace se vedení města pomníkem vůbec nezabývá. Jediné, k čemu se představitelé dostanou, je cesta k Ulrichově urně v kolumbáriu kostela Církve československé husitské. Každopádně předložíme návrh koncepčního postupu při realizaci pomníku,“ řekl zastupitel Jan Holásek.

V čele Hradce Králové stál v letech 1895 až 1929. Přivedl do města Jana Kotěru a Josefa Gočára, a významně se tak zasloužil o jeho urbanistický vývoj. Hradci se v té době začalo říkat salon republiky.

Sochař Stanislav Hanzík podobu Ulricha vytvořil podle fotografie z roku 1929. Na náměstí Svobody vydržela osm měsíců, v roce 2011 ji radnice nechala odstěhovat.

„Rozhodně to není věc, která by nás nezajímala. Sice nevím, jestli socha bude k výročí, je to však téma, které by mělo zaznívat. Také je pravda, že nová socha není naší bezprostřední prioritou, ale určitě před ní nezavíráme dveře, protože Hradci by nová socha Františka Ulricha opravdu slušela,“ naznačila primátorka Pavlína Springerová, že vedení města se této otázky již dotklo.

„Sochu pro Františka Ulricha určitě ano, vždyť se naprosto zásadním způsobem zasloužil o rozvoj města. My teď musíme popřemýšlet, jak se k tomu postavíme. Ve vedení města máme na sochu shodný názor, ale z hlediska financí je to horší, protože musíme realizovat projekty, které máme v akčním plánu. Ale zkusíme popřemýšlet i o návrhu, že by mohla proběhnout veřejná sbírka,“ doplnila ji náměstkyně primátorky pro oblast kultury Ilona Dvořáková.

Socha na pylonu

Kdyby město chtělo ušetřit za případnou studii i soutěž umělců, mohlo by se po 21 letech vrátit k pozoruhodnému návrhu hradeckého sochaře Pavla Doskočila. Starosta-vizionář by seděl za pracovním stolem na 14metrovém pylonu a mířily by na něj tři dalekohledy umístěné na druhé straně dosud prázdného Ulrichova náměstí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Socha Františka Ulricha je znovu ve hře. Město vyhlásí soutěž sochařů

Hradec Králové znovu začíná jednat o soše významného starosty Františka Ulricha. Ještě před nedávnem to byla pro vedení města příliš drahá věc, dílo tak prosazoval hlavně Rotary club. Nápadu se teď chytila opozice, společnou řeč našla i koalice. Zároveň se řeší budoucnost…
Čtěte více

Na budoucí podobě Galerie cti U Koruny se může podílet i veřejnost

Hradec Králové připravuje architektonickou soutěž na řešení území okolo Galerie cti U Koruny. Cílem soutěže bude najít nejlepší návrh na úpravu tohoto veřejného prostoru i návrh, jak pracovat s vlastním monumentem Galerie cti. Do přípravy soutěže bude zapojena i veřejnost.…
Čtěte více

Budoucnost zchátralé Galerie cti u Koruny řeší vedení města

Galerie cti, kde kdysi na veřejnost shlížely fotografie hradeckých komunistů ani po více než třiceti letech od sametové revoluce nezmizela nebo nezměnila svůj vzhled. Nyní se o památníku naproti obchodnímu centru Aupark začíná mluvit. Památník možná zmizí úplně a nebo se z něj…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme