Štítky: | Ulrich | ulrichovo náměstí |

Socha Františka Ulricha je znovu ve hře. Město vyhlásí soutěž sochařů

Ulrichova nepovedená socha poputuje do Josefova.
Ulrichova nepovedená socha poputuje do Josefova. | autor: MMHK

Hradec Králové znovu začíná jednat o soše významného starosty Františka Ulricha. Ještě před nedávnem to byla pro vedení města příliš drahá věc, dílo tak prosazoval hlavně Rotary club. Nápadu se teď chytila opozice, společnou řeč našla i koalice. Zároveň se řeší budoucnost nepovedené sochy Františka Ulricha, která je uložená na dvoře technických služeb. Informaci přináší zpravodajský web iDNES.cz.

Po 22 letech začíná Hradec o dílo usilovat na třetí pokus. Už je jasné, že Ulrichův pomník nemůže být nikde jinde než na Ulrichově náměstí. Důležitým krokem je stavebně-historický průzkum a následovat bude soutěž sochařů a realizace. Výsledky soutěže, tedy podoba vítězného díla, by měly být známé příští rok, socha by tedy mohla být odhalena do tří let. „Měla jsem o tom několik jednání v loňském roce, mimo jiné i s klubem rotariánů, který to hodně protlačuje. Ve vedení města jsme se shodli, že se tím budeme zabývat, i když to nebyla naše priorita hlavně kvůli financím. Při přípravách akcí k výročí 800 let města jsme se však shodli, že by bylo dobré a vhodné, kdybychom s tím pohnuli,“ řekla primátorka Pavlína Springerová.

„Musí být vypsána transparentní architektonicko-umělecká soutěž, kde budou v podmínkách požadavky památkové péče. Věřím, že v příštím roce už bychom mohli mít výsledky té soutěže, i když to určitě ještě nebude realizováno. Není tedy možné postupovat formou, že by nám některé organizace nabízely například bronzové sochy konkrétních sochařů. Tahle to nejde, to bychom se dostali do dalšího fiaska,“ upozornil Adam Záruba, náměstek primátorky pro oblast architektury a urbanismu.
    
„Shodli jsme se, že nemá cenu bavit se o jiném místě než o Ulrichově náměstí. Je to jeden z nejvýznamnějších prostorů. Ten by se současně měl navrátit k původní podobě, takže bude potřeba zadat stavebně-historický průzkum. Musíme sehnat veškeré podklady a prozkoumat, jestli se zachovaly původní prvky, které by stály za obnovu. Pak teprve bude připravena soutěž.“

Nepovedená socha poputuje do Josefova

Zároveň se vyjasňuje budoucnost nepovedené sochy Františka Ulricha, která už přes 12 let odpočívá v dřevěné bedně na dvoře technických služeb. Tato socha vyrazí nejspíš v březnu do Josefova. Sedící starosta od Stanislava Hanzíka skončí v lapidáriu Muzea východních Čech a poslouží coby učebnicový příklad spletité cesty Hradce k památníku.
    
František Ulrich stál v čele Hradce Králové v letech 1895 až 1929. Přivedl do města Jana Kotěru a Josefa Gočára, a významně se tak zasloužil o jeho urbanistický vývoj.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Socha starosty Ulricha možná opustí technické služby, ale na náměstí se nedostane

Pomník, který měl zdobit náměstí Svobody v Hradci - socha Františka Ulricha, je už dvanáct let v dřevěné bedně v areálu hradeckých technických služeb. Tenkrát se na dílo sochaře Stanislava Hanzíka (1931 – 2021) snesla velká kritika a krátce po instalaci sochy, bylo dílo odvezeno…
Čtěte více

Revoluční zeď z krabic na Ulrichově náměstí rozmočil déšť, dobrovolníci postaví novou

Symbolická zeď k výročí listopadové revoluce 1989 v Hradci Králové se po včerejším dešti zhroutila. Krabice, které vysokoškoláci navršili na Ulrichově náměstí, pořadatelé nechají odvézt, informuje server iDNES.cz. Zeď, podobná té z prosince 1989, by měla být součástí…
Čtěte více

Spisovatel Karel Čapek se možná stane čestným občanem Hradce. Rozhodnou zastupitelé

Novým čestným občanem Hradce Králové by se mohl stát významný český spisovatel, novinář a filozof Karel Čapek. Ten ve městě na soutoku Labe a Orlice strávil čtyři roky, které významně ovlivnily jeho osobnost, pozdější postoje a politické orientace a toto období našlo i odraz v…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme