Štítky: | socha | Ulrich |

Socha Ulricha už leží v depozitu sedm let. Zřejmě své místo ve městě nenajde

Socha Františka Ulricha na náměstí Svobody byla jen pár měsíců.
Socha Františka Ulricha na náměstí Svobody byla jen pár měsíců. | autor: MMHK

Socha královéhradeckého starosty Františka Ulricha je stále v bednách v areálu technických služeb. Od jejího slavnostního odhalení na náměstí Svobody už uplynulo sedm let a město stále neví, co se sochou dělat. Uvádí to web iDNES.cz. Socha sedícího Ulricha vydržela na náměstí pouhých osm měsíců, pak radní neunesli neutuchající kritiku veřejnosti a sochu nechalo odstranit.

Tehdy byly pro odstranění sochy sepsány i petice. Lidem vadilo, že Ulrich vypadal na pomníku jako shrbený vozíčkář a rozměry některých částí byly disproporční. Jedno oko mu ujíždělo a tvář "zdobil" jakoby šrám.

„Socha je stále v areálu technických služeb. Hodně jsem o tom přemýšlela, dělala jsem sondu mezi zastupiteli, kam sochu umístit, ale jde o to, že se vysloveně nelíbila občanům. Nevím, jestli by bylo důstojné dávat ji někam do křoví, kde nebude moc vidět,“ říká pro iDNES.cz náměstkyně primátora Anna Maclová.

Prodat sochu jen na materiál magistrát nechce, protože by to bylo neuctivé k jejímu autorovi. Představitelé radnice pomník u autora reklamovali, sochař Stanislav Hanzík, už tehdy v požehnaném věku, však odmítal, že by pomník měl jakékoliv vady a reklamační řízení se zadrhlo na mrtvém bodě. Nyní se o reklamaci hovořit už nedá, protože záruční lhůta dílu skončila loni v listopadu. Pomník a úprava jeho okolí stály 3,5 milionu korun.

Hradec měl údajně před nedávnem možnost nepovedenou sochu prodat. Annu Maclovou prý oslovila skupina sběratelů, která o odkoupení měla zájem. „Když jsem jim poslala fotografie, zájem nakonec ochladl. Socha se jim nelíbila,“ dodává náměstkyně.

Město o pomník svému nejslavnějšímu starostovi usilovalo už na začátku tisíciletí, měl vyrůst na Ulrichově náměstí. Tehdy s návrhem zvítězil sochař Pavel Doskočil s neotřelým nápadem posadit Ulricha za pracovní stůl na 14 metrů vysoký pylon. Sochu by lidé pozorovali dalekohledy umístěnými na druhém konci Ulrichova náměstí. Tento záměr však zatrhli památkáři.

Pak se o pomníku nemluvilo až do nepovedeného záměru na náměstí Svobody. Dočká se někdy starosta Ulrich důstojného pomníku?

 

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Socha Františka Ulricha je znovu ve hře. Město vyhlásí soutěž sochařů

Hradec Králové znovu začíná jednat o soše významného starosty Františka Ulricha. Ještě před nedávnem to byla pro vedení města příliš drahá věc, dílo tak prosazoval hlavně Rotary club. Nápadu se teď chytila opozice, společnou řeč našla i koalice. Zároveň se řeší budoucnost…
Čtěte více

Na budoucí podobě Galerie cti U Koruny se může podílet i veřejnost

Hradec Králové připravuje architektonickou soutěž na řešení území okolo Galerie cti U Koruny. Cílem soutěže bude najít nejlepší návrh na úpravu tohoto veřejného prostoru i návrh, jak pracovat s vlastním monumentem Galerie cti. Do přípravy soutěže bude zapojena i veřejnost.…
Čtěte více

Socha starosty Ulricha možná opustí technické služby, ale na náměstí se nedostane

Pomník, který měl zdobit náměstí Svobody v Hradci - socha Františka Ulricha, je už dvanáct let v dřevěné bedně v areálu hradeckých technických služeb. Tenkrát se na dílo sochaře Stanislava Hanzíka (1931 – 2021) snesla velká kritika a krátce po instalaci sochy, bylo dílo odvezeno…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme