Štítky: | Vánoce |

Smrky už jsou vybrány, výzdoba se instaluje. Před adventem se rozzáří

Vánoční strom na Velkém náměstí
Vánoční strom na Velkém náměstí | autor: hradeckralove.cz

Hradec už pomalu zaplavuje vánoční výzdoba. Tři vánoční smrky tentokrát městu darovali dva soukromí dárci a obec Holohlavy. Koncem listopadu se vydají na cestu a od začátku adventu budou zdobit město. Letos se vánoční výzdoba rozšíří i do městské části Rusek. A kdy se poprvé rozsvítí? V podvečer adventu v sobotu 2. prosince. Vánoční výzdoba bude město zdobit až do Tří králů, tedy do 6. ledna.

Technické služby začaly s přípravou slavnostní vánoční výzdoby v Hradci Králové už v říjnu, stejně jako v předchozích letech. Světelné dekorace procházejí kontrolou, údržbou a drobnými opravami a postupně se instalují na celém území Hradce Králové. „Vánoční výzdoba se oproti předchozím letům nijak zásadně nezmění. Kompletně se musí nazdobit 44 vzrostlých stromů, kde bude zavěšeno téměř 5,5 tisíce žárovek.  Na sloupy veřejného osvětlení se umístí 157 dekoračních motivů v podobě sněhových vloček, svící, oblouků s vločkami a podobně,“ popisuje Tomáš Pospíšil z hradeckých technických služeb. Nově budou na základě žádosti tamní komise místní samosprávy umístěny motivy vloček také v Ruseku. Celkové náklady na instalaci, drobné doplnění či opravy vánoční výzdoby v Hradci Králové včetně spotřeby elektrické energie jsou zhruba 400 tisíc korun ročně.

Součástí vánoční výzdoby jsou také vzrostlé řezané stromy na třech hradeckých náměstích - Velkém, Masarykově a 28. října. Už při varování meteorologů před vichřicí o posledním říjnovém víkendu pracovníci technických služeb s obavami očekávali, jak se s ní tyto již vybrané smrky vypořádají. „Jen v hradecké městské zeleni jsme zaznamenali a likvidovali více než dvě stovky zlámaných, vyvrácených a jinak poškozených stromů, ty vánoční však nápor větru vydržely,“ říká Daniel Jeřábek, který je pověřený vedením technických služeb. „Opět se nám potvrdila nutnost pečlivého výběru stromu. Nestačí jen, aby byl souměrný a krásný, musí být hlavně naprosto zdravý a pro usazení do plochy náměstí bezpečný.“ Tyto vzrostlé stromy na hradeckých náměstích budou zdobeny LED technologií se 17 tisíci diodami včetně vánočních hvězd na špici stromu a jako denní výzdoba pak smrky budou dekorovat barevné koule.

Zájemci, kteří chtějí městu darovat strom, se hlásí nejen z Hradce, ale i ze širokého okolí. Nabídku dostali například i z 50 kilometrů vzdálených Svatoňovic. Převoz ze vzdálenějších míst je ale samozřejmě komplikovanější. Vyřadit musí také stromy, které rostou v místě špatně dostupném pro techniku, jako je jeřáb a nakladač.

Pro Velké náměstí a náměstí 28. října se stromy hledají snáze. Je zde instalovaný menší kotevní systém, a stromy tedy nemohou být příliš vysoké. Navíc je náměstí 28. října místem, kde se stýká více ulic a vzniká tu silné vzdušné proudění. Z bezpečnostního hlediska je proto lepší volit strom menší. Pro výzdobu těchto prostranství budou letos využity smrky od dárců ze Slezského Předměstí a ze Stěžer, které technické služby na náměstí usadí a ozdobí v úterý 28. listopadu.

Největší strom se poveze 29. listopadu, čekejte dopravní omezení

Nejsložitěji se hledá strom pro Masarykovo náměstí, kde je instalován největší kotevní systém. Po nutném odvětvení a zapuštění části kmene do země přijde o čtyři metry své výšky. Strom pro toto prostranství proto musí měřit minimálně 18 metrů. Nejvyšší vánoční strom pro Hradec letos darovala obec Holohlavy. Na cestu se vánoční smrk vydá ve středu 29. listopadu, a to za policejního doprovodu, protože náklad bude nadměrný a může způsobovat krátkodobé omezení v dopravě. V tento den bude kvůli bezpečnému průjezdu platit také zákaz zastavení v Havlíčkově ulici. Nadměrný náklad by mohl zaparkovaná auta poškodit. Pokud zde nějaké vozidlo stát zůstane, bude nutné ho odtáhnout.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na živý betlém do Svinar. Zpívat se bude v hradeckém divadle i před ním

Čtvrtý adventní a zároveň vánoční víkend nabídne v Hradci Králové opět rozmanité akce. Zpívat budou herci Klicperova divadla v improvizačním pásmu, skauti zase zvou na zpívání u Betlémského světla před divadlem. Divadlo Drak zve děti na inscenaci Vyšla hvězda nad Betlémem. V…
Čtěte více

Vánoční stromy už město má. Kdy je rozsvítí?

Velké a Masarykovo náměstí v Hradci Králové budou opět zdobit vánoční stromy. Bude se jednat o dva smrky ztepilé s výškou okolo 15 metrů. Jeden je od soukromého dárce z Předměřic nad Labem, druhý z městských lesů. Technické služby je dopraví a nainstalují na obě hradecká náměstí…
Čtěte více

Hradec už zdobí. Rozsvítí se více než 40 stromů

Vánoční čas už se kvapem blíží a vyzdobit celé město není možné ze dne na den. Proto už do ulic Hradce vyrazili  pracovníci hradeckých technických služeb s prvními vánočními ozdobami. Letošní rok město ožije světly na více než 40 stromech, zahrnujících jak malé, tak velké…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme