Štítky: | vysoká nad labem | silnice |

„Silnice smrti“ z Hradce do Vysoké bude bezpečnější. Kraj ji chce rozšířit, přibude i cyklostezka

Cyklistům se bude do Vysoké jezdit lépe. Ilustrační foto
Cyklistům se bude do Vysoké jezdit lépe. Ilustrační foto | autor: hradeckralove.cz

Cesta z Hradce Králové do Vysoké nad Labem byla v minulosti oblíbenou trasou pro cyklistické výlety. Se stoupajícím provozem se ale stala jízda na úzké vozovce noční můrou. Kraj chce úsek rozšířit již dlouho, došlo ale jen na vypracování projektu. Nyní se věci daly do pohybu, kraj chce začít jednat o výkupu pozemků.

Tříkilometrový úsek vozovky, jejíž pětiapůlmetrová šířka nedostačuje potřebám současného provozu, chce kraj rozšířit o více než dva metry. Plán leží na krajském úřadě již několik let. Projektovou dokumentaci ke stavebním pracím vypracovali odborníci již před dvěma lety. Nyní se ale „zapomenutý“ projekt vynořil na povrch. „Rádi bychom se do konce ledna sešli s investory, abychom se domluvili na dalším postupu, kterým bude jednání o výkupu dotčených pozemků,“ popsal aktuální stav věcí náměstek hejtmana Karel Janeček. O nezbytnosti stavby hovoří i starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák. „Každý, kdo po této cestě někdy jel, tak ví, že ta silnice je nebezpečná. Minulý týden jsme měli jen v tomto úseku tři dopravní nehody,“ řekl. 

Zatímco krajský úřad jednání o pozemcích teprve chystá, Vysoká nad Labem už na svém katastru první kroky podnikla. „Poté, co byla udělána projektová dokumentace, jsme se spojili se všemi vlastníky. Mluvil jsem na našem katastru se všemi majiteli polí, které bude potřeba vykoupit,“ řekl Horák. Problémů s výkupem se podle svých slov nebojí. „V našem katastru by problémy být neměly. Všichni dotčení majitelé byli pro, samozřejmě za to budou chtít zaplatit,“ vysvětlil.

Cyklisté budou v bezpečí, pojedou po samostatné stezce

Projekt rozšíření nebezpečné vozovky počítá i se souběžnou cyklostezkou. Ta bude od „okresky“ oddělená příkopem. Její výstavba ale není součástí krajského projektu, nýbrž společnou akcí Hradce Králové, Pardubic a obcí, přes jejichž katastr má trasa vést. Není proto vyloučené, že se cyklisté dočkají stezky dříve, než motoristé přestavby silnice. O termínu, kdy by měla být vozovka rozšířená, totiž zatím nikdo hovořit nechce.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy hradeckých silnic finišují, které dostanou nový asfalt v příštím roce?

Hradec Králové před zimou dokončuje opravy silnic, další rekonstrukce vozovek jsou naplánované zase na příští rok. Které hradecké ulice prokouknou? Nového povrchu a výměny osvětlení se dočká ulice Za Zelárnou v hradeckých Věkoších. Stavební práce budou zahájeny…
Čtěte více

Opravy chodníků pokračují, město do nich investuje celkem 25 milionů

Letos jsou v Hradci Králové opravené chodníky už v celkem čtrnácti ulicích, město do nich investovalo 13 milionů korun. Opravy ale pokračují, do chodníků a silnic město investuje celkem 25 milionů. Nového povrchu se dočká například chodník vedoucí směrem od Hradečnice podél…
Čtěte více

Petice proti silnici v přírodní památce Na Plachtě už má tisíce podpisů

Vedení města Hradec Králové se ve čtvrtek sešlo s petenty vyjadřujícími nesouhlas s plánovanou výstavbou silnice přes přírodní památku Na Plachtě 3. Internetová petice funguje od 25. dubna a nasbírala již necelé čtyři tisíce podpisů.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme