Štítky: | Kultura | Rock for People |

Rock for People nedostane milion, zatím

Návrh na poskytnutí mimořádného příspěvku na festival Rock for People 2012 ve výši jednoho milionu korun nebyl na posledním zastupitelstvu města přijat, respektive - vůbec se o něm nehlasovalo. Radní města chtěli tímto krokem vyjíst vstříc organizátorům jednoho z nejznámějších hudebních festivalů a podpořit je poté, co se po ničivých červencových bouřích dostali do ztráty.

Jednání o přidělení či spíše nepřidělení jednoho milionu korun z městské kasy, který by podpořil organizátory festivalu Rock for People v komplikované finanční situaci, zahájil náměstek pro kulturu kritikou médií. "Hradeckým médiím se skutečně podařilo tuhle kauzu prezentovat tak, že když příspěvek schválíte, tak budete před veřejností vypadat jako zločinci,“ řekl na úterním zastupitelstvu svým kolegům Josef Krofta, náměstek primátora pro kulturu, ještě před tím, než se začalo o zmíněném bodu hovořit. Při tom ale sám přiznal, že milion, který by mohl festival dostat od města na pokrytí škod, není dostačující pomoc. „Podle mého soudu je to především důležitý vzkaz veřejnosti, že o tento festival zkrátka stojíme, že si ho vážíme,“ apeloval Krofta na své kolegy - městské zastupitele.

Michal Thomes, jeden z pořadatelů Rock for People, na zastupitelstvu uvedl, že festival se v Hradci Králové koná už šest let a o podporu téměř nikdy nežádal. „Zažili jsme ale ročník, který nám způsobil mnohé škody a ztráty. Registrujeme, že naše žádost vzbudila negativní vlnu, která nás až překvapila, protože si myslíme, že vůči městu až tak nároční nejsme. Za šest let jsme dostali příspěvek 650 000 korun, což v rozpočtu jenom jednoho roku festivalu je poměrně malá částka,“ uvedl Thomes. Ještě dodal, že si myslí, že i oni, jako festival, město Hradec Králové reprezentují a přinášejí peníze, které návštěvníci utratí v hotelech, v restauracích anebo za taxi. „Důvod naší žádosti je ten, že jsme se letos dostali do extrémní situace. Ta nás postavila na rozhraní, kdy přemýšlíme o budoucnosti festivalu, co a jak budeme dál dělat,“ doplnil v diskuzi Michal Thomes.

V plodné a dlouhé debatě, která následovala po vystoupení Michala Thomese, občané naráželi třeba i na to, že když má město nyní podpořit festival, zda festival dělal něco pro Hradec Králové v době, kdy se mu dařilo?

Zastupitelé nakonec návrh stáhli z jednání a požádali vedení organizátorské společnosti Ameba Production o doplnění především ekonomických informací. „Všechny žádosti o granty, které se zde předkládají mají nějaký rozpočet s položkami, na které bude příspěvek využit. Čekal bych, že v tomto případě bychom měli něco takového také dostat. Nezdá se mi úplně ideální dát peníze z městského rozpočtu a dělejte si s tím, co chcete,“ vyjádřil se na příklad zastupitel Adam Záruba (zvolený za Změnu pro Hradec). Organizátoři festivalu Rock for People tedy musí do příštího zastupitelstva sdělit, na co bude případně přiklepnutý milion využit.

Více se o kauze dočtete v následujících článcích:
Rock For People se má zahojit milionem z městské kasy
Rock for People rekapituluje: nejvyšší návštěvnost a největší škody

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

V Hradci vystoupí Ed Sheeran

Hradec Králové už díky různým festivalům zažil řadu hudebních celebrit. Nyní se může chystat na další zvučné jméno. V létě 2024 vystoupí na hradeckém letišti v rámci své "+ - = ÷ x Tour" legenda současné populární hudby Ed Sheeran. Oznámili to dnes organizátoři z Améba…
Čtěte více

ZVEME: Hradec o víkendu pohltí festivaly hudby, divadla, jídla i piva

O víkendu můžete v Hradci Králové jíst, pít, poslouchat hudbu, sledovat filmy i divadelní představení. Do Amfiteátru na Chlumu zavítají slavní čeští herci s kusem Víš přeci, že neslyším, když teče voda. Letní kino Širák zve na film Buď chlap! V Žižkových sadech bude…
Čtěte více

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme